Κόσμος|17.11.2021 15:10

Ερντογάν: «Δεν είμαι υπέρ των επιτοκίων» – Στα τάρταρα η λίρα και σήμερα

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα υποχρεώθηκε να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την οικονομία και μάλιστα έδωσε μήνυμα πριν από την κρίσιμη συνάντηση της Κεντρικής Τράπεζας την Παρασκευή για τα επιτόκια, γεγονός που εκτόξευσε πάλι στα ύψη το δολάριο και το ευρώ.

«Δεν θα είμαι με αυτούς που υπερθεματίζουν τα επιτόκια», είπε, γεγονός που καταπόντισε το νόμισμά του και η ισοτιμία του δολαρίου ξεπέρασε τις 10,56 λίρες. Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «ανεξάρτητη» Κεντρική Τράπεζα.

«Δεν είναι ανεξάρτητη η Κεντρική Τράπεζα; Ας αποφασίσει ανεξάρτητα», είπε για τη συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ υποσχέθηκε να βάλει τέλος στη μάστιγα που ονομάζεται «επιτόκια» και πλήττει το έθνος του. Ο Ερντογάν επισήμανε μάλιστα ότι η Τουρκία είναι σε πολύ καλή θέση οικονομικά σε σχέση με άλλες χώρες της Δύσης.

«Οι ανεπτυγμένες χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και θα ακολουθήσουν κοινωνικές και πολιτικές κρίσεις», προέβλεψε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «εμείς μέσα σε αυτή τη δεινή παγκόσμια κατάσταση, χάρη στις ισχυρές υποδομές μας, έχουμε φέρει τη χώρα μας τα τελευταία 19 χρόνια, με την παραγωγή, τις εξαγωγές και την απασχόληση -δόξα τω Θεώ- σε μία καλή θέση.

Ενώ (οι χώρες της Δύσης) μπαίνουν σε όλο και περισσότερα προβλήματα, εμείς θα αρχίσουμε να νιώθουμε ανακούφιση από τον επόμενο χρόνο».

O Tούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι, παρά τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί αυξήσεων, διατηρεί τις τιμές των καυσίμων και του ρεύματος υπό έλεγχο. «Δίνουμε στα νοικοκυριά το φυσικό αέριο στο ένα τέταρτο του κόστους και το ρεύμα στο μισό του κόστους».

Ας ελπίσουμε ότι με τον επαναπροσδιορισμό του κατώτατου μισθού, θα ελαφρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το βάρος στους χαμηλο-εισοδηματίες».

«Όλη η αντιπολίτευση λέει ψέματα»

Ο Ερντογάν έβαλε ξανά σήμερα στο στόχαστρο και την αντίπαλό του Μεράλ Ακσενέρ.

«Πώς μπορεί να βγαίνει από το στόμα μιας κυρίας η λέξη "μαλάκας"; Ειδικά πώς μπορεί να βγει μία βρισιά από το στόμα μιας γυναίκας, η οποία είναι και πρόεδρος, όπως το "μαλάκας";», αναρωτήθηκε, προκρίνοντας μάλιστα ότι η τουρκική βουλή δεν θα επιτρέψει ποτέ να έχει κάτω από τη στέγη της τέτοιες γυναίκες που βρίζουν.

Από το στόχαστρό του δεν ξέφυγε ούτε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αν κερδίσουν, η Τουρκία θα παρασυρθεί σε ένα ατέλειωτο χάος. Δεν το λέμε εμείς, το λέει η ιστορία, είναι τα τόσα πραξικοπήματα, που έδιωξαν τη νεολαία αυτής της χώρας, που κρέμασε τον Μεντερές στην αγχόνη. Το λένε αυτό οι πολιτικές και οικονομικές κρίσεις της δεκαετίας του 1970 και του 1990 που κόστισαν βαριά στη χώρα», εκτίμησε.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε κι εναντίον των επιχειρηματιών, οι οποίοι αρνούνται να επενδύσουν στη χώρα. «Το έθνος μας πιστεύει και βλέπει ότι μόνο το ΑΚΡ μπορεί να λύσει τα προβλήματα στην οικονομία», τόνισε.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία