Κόσμος | 17.12.2021 09:25

Χιλή: Πέθανε η χήρα του Πινοτσέτ - Πανηγυρισμοί στους δρόμους του Σαντιάγο

Newsroom

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών η Λουσία Ιριάρτ, χήρα του πρώην δικτάτορα της Χιλής, του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Η Ιριάρτ πέθανε το απόγευμα της Πέμπτης στο σπίτι της, όπου ζούσε με τα παιδιά και τα εγγόνια της, ανακοίνωσε η οικογένειά της.
Ο μεγαλύτερος γιος της, ο Μάρκο Αντόνιο Πινοσέτ, ανέφερε πως «με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο της αγαπημένης μας μητέρας, της Λουσίας Ιριάρτ δε Πινοσέτ», συζύγου του στρατηγού που άσκησε με σιδηρά πυγμή την εξουσία στη Χιλή από την 11η Σεπτεμβρίου 1973 ως την 11η Μαρτίου 1990, αφήνοντας πίσω του, κατά τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων, πάνω από 3.200 νεκρούς και «εξαφανισμένους».

Η Λουσία Ιριάρτ πέθανε «πλαισιωμένη από όλα τα παιδιά και τα εγγόνια της. Αναπαύεται εν ειρήνη εν Κυρίω», πρόσθεσε ο Μάρκο Αντόνιο Πινοσέτ, σύμφωνα με τον οποίο η κηδεία της θα είναι «ιδιωτική».

Πανηγύρισαν μόλις επιβεβαιώθηκε η είδηση

Όταν επιβεβαιώθηκε η είδηση του θανάτου της χήρας του δικτάτορα της Χιλής από μέσα ενημέρωσης, αυτοκινητιστές άρχισαν να ηχούν τις κόρνες πανηγυρίζοντας.

Στο Twitter, υπάρχει εδώ και καιρό λογαριασμός παρωδίας με τον αυτοεπεξηγηματικό τίτλο «Πέθανε η γριά;», που έχει 54.000 ακολούθους και αναμετέδιδε καθημερινά νέα για την κατάσταση της υγείας της Λουσίας Ιριάρτ. Χθες, ο διαχειριστής του δημοσίευσε απλά την μονολεκτική ανάρτηση «Ναι», την οποία αναπαρήγαγαν πάνω από 23.000 λογαριασμοί.

Η Ιριάρτ, χαρακτηριζόταν η σιδηρά κυρία του στρατιωτικού καθεστώτος, είχε επισκεφθεί επανειλημμένα στρατιωτικό νοσοκομείο στο Σαντιάγο τους τελευταίους μήνες.