Κόσμος|28.12.2021 08:20

Άνεμος αναδύεται από το κέντρο της Γης μέσα από κρυφό πέρασμα στον Παναμά

Κώστας Ασημακόπουλος

Μία συγκλονιστική ανακάλυψη υποστηρίζουν πως έκαναν επιστήμονες που μελετούν υπόγεια περάσματα στον Παναμά.

Ανακάλυψαν ένα μυστικό πέρασμα κάτω από τη χώρα μέσα από το οποίο υποστηρίζουν πως φυσάει άνεμος που προέρχεται από το μανδύα της Γης.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο Παναμάς παρότι βρίσκεται μεταξύ ηφεστειογενών χωρών έχει λίγα ενεργά ηφαίστεια από οποιαδήποτε άλλη στην κεντρική Αμερική.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. (Δείτε την επιστημονική έρευνα: ΕΔΩ).

Ο αέρας έρχεται από τα 1.600 χιλιόμετρα

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, το άνοιγμα που ανακαλύφθηκε βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) κάτω από το κέντρο του Παναμά και σύμφωνα με τη μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας είναι δυνατόν να πρόκειται για το πάνω μέρος ενός αεραγωγού που φτάνει πολύ πιο βαθιά μέσα στον μανδύα της Γης, δηλαδή, ο αέρας να ταξιδεύει ακόμα και 1.600 χιλιόμετρα (1.000 μίλια) από το σημείο προέλευσής τους κάτω από τα νησιά Γκαλαπάγκος.

Το 70% του όγκου της Γης

Να σημειωθεί πως ο μανδύας της Γης βρίσκεται από το βάθος των 30 χιλιομέτρων μέχρι τα 2.900 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης και καταλαμβάνει το 70% του όγκου της.

Η τεκτονική πλάκα Cocos

Η δίοδος που μοιάζει με παράθυρο βρίσκεται στην τεκτονική πλάκα Cocos, η οποία είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία μιας σειράς ηφαιστείων που ονομάζεται ηφαιστειακό τόξο της Κεντρικής Αμερικής ωθώντας τον ωκεάνιο φλοιό κάτω από τις τεκτονικές πλάκες της Βόρειας Αμερικής, της Καραϊβικής και του Παναμά.

Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται καταβύθιση, είναι υπεύθυνη για τη ροή της λάβας στην επιφάνεια και τους ισχυρούς σεισμούς.

Ωστόσο, ο ηφαιστειακός σχηματισμός σταματά στο δυτικό Παναμά, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ντέιβιντ Μπέκερτ, από το Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole (WHOI) στη Μασαχουσέτη.

Εξωτικές γεωχημικές υπογραφές

Οι ερευνητές μελετούσαν τη δυναμική της καταβύθισης συλλέγοντας δείγματα πετρωμάτων και ρευστών στην περιοχή όταν βρήκαν «εξωτικές γεωχημικές υπογραφές» που μοιάζουν με αυτές που βρέθηκαν στα Γκαλαπάγκος.

Η ομάδα «μέτρησε μια απροσδόκητη σύνθεση ηφαιστειακού αερίου, όπως όταν ένας άνθρωπος έχει μια σπάνια ομάδα αίματος», πρόσθεσε ο Μπέκερτ.

Παράθυρο στην τεκτονική πλάκα

Χρησιμοποιώντας σεισμική απεικόνιση και μοντελοποίηση για τη χαρτογράφηση της περιοχής, ο Μπέκερτ είπε στο Live Science ότι η ομάδα βρήκε μια «τρύπα, ένα παράθυρο μέσα από την τεκτονική πλάκα» που αφήνει το υλικό του μανδύα να περάσει.

Ο επιστήμονας του WHOI, Peter Barry, συνέκρινε αυτήν την πλευρική ροή υλικού από το βάθος της Γης με έναν «άνεμο που έρχεται βαθιά μέσα από το μανδύα και πνέει μέσα από το παράθυρο στη ζώνη καταβύθισης».

Αυτό το "πλακοπαράθυρο" κάτω από τον Παναμά καθιστά δυσκολότερο την παγίδευση του νερού - που απαιτείται για τη δημιουργία ρέοντος μάγματος και την προώθηση του σχηματισμού ηφαιστείων - στην περιοχή, είπε ο Bekaert, κάτι που θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση για την έλλειψη ενεργών ηφαιστείων στον Παναμά.

ηφαίστειοΚέντρο της ΓηςΠαναμάςκλιματική αλλαγήΚαλαπάγκοςεπιστημονική ανακάλυψη