Κόσμος | 11.01.2022 13:35

Τουρκία: Γιατί είναι θυμωμένος ο Ερντογάν με τον νέο υπουργό Οικονομικών του;

Μαρία Ζαχαράκη

Δυσαρεστημένος και με το νέο υπουργό Οικονομικών του φέρεται ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ δολαρίου – λίρας συνεχίζει να αυξάνεται, παρά την παρέμβαση της 20ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle Erdal, το γεγονός ότι η ισοτιμία για το δολάριο ΗΠΑ άρχισε να αυξάνεται προκάλεσε και πάλι δυσφορία στην κυβέρνηση και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε στον υπουργό Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπάτι».

Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να ήταν πεπεισμένος ότι η ισοτιμία του δολαρίου θα μειωθεί στις 10 με 11,5 λίρες. Ωστόσο, ο στόχος δεν επετεύχθη και τις τελευταίες ημέρες το αμερικανικό νόμισμα «φλερτάρει» με τις 14 λίρες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της DW, ο Ερντογάν είναι θυμωμένος με τον υπουργό Οικονομικών αλλά και την τουρκική Κεντρική Τράπεζα λόγω των νέων διακυμάνσεων στη συναλλαγματική ισοτιμία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη φημολογία, η Κεντρική Τράπεζα και οι τράπεζες συνεχίζουν να πραγματοποιούν κρυφές πωλήσεις συναλλάγματος, προκειμένου να διατηρήσουν σταθερή τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Ο Ερντογάν έχει ζητήσει οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα στις τράπεζες -συνολικού ύψους 20-25 δισεκατομμυρίων δολαρίων- να μετατραπούν σε τουρκικές λίρες, όταν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες για το δολάριο ΗΠΑ πέσουν κάτω από τις 10 λίρες. Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να είναι θυμωμένος που οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα συνεχίζουν να αυξάνονται, σύμφωνα με τη DW.

Την ίδια ώρα, ο οικονομολόγος Steve Hanke συγκρίνει τα ποσοστά πληθωρισμού χωρών, όπως η Συρία, η Βενεζουέλα, ο Λίβανος και η Τουρκία, και αποκαλύπτει ότι ο πραγματικός πληθωρισμός στην Τουρκία είναι 103%.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάντουρκική λίραδολάριοειδήσεις τώρα