Ρωσία: Ανοησίες των ΗΠΑ η εισβολή στην Ουκρανία με πλαστό βίντεο
NewsroomΟ Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε την Παρασκευή ως «ανοησίες» τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η Μόσχα προετοιμάζει ένα πλαστό βίντεο για να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν πως η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα κατασκευασμένο βίντεο που να δείχνει τις σοκαριστικές συνέπειες μιας έκρηξης καθώς και εξοπλισμό που να φαίνεται ότι ανήκει στην Ουκρανία ή σε συμμαχικά της κράτη, για να δικαιολογήσει μια εισβολή, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η Ουάσινγκτον.
«Διάβασα (…) κάποιες αναφορές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Ρωσία προετοιμάζει πλαστά βίντεο που θα δείχνουν μια υποτιθέμενη επίθεση από ουκρανικά στρατεύματα στο Ντονμπάς. (…) Η παράλογη φύση αυτού του είδους των κατασκευασμάτων, και υπάρχουν ολοένα και περισσότερα καθημερινά, είναι προφανής σε οποιονδήποτε λιγότερο ή περισσότερο έμπειρο πολιτικό επιστήμονα», σχολίασε ο Λαβρόφ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο REN TV.
Πεκίνο και Μόσχα συγκροτούν κοινό μέτωπο κατά της Δύσης
Κοινό μέτωπο συγκροτούν Ρωσία και Κίνα για να καταγγείλουν ως αποσταθεροποιητικούς παράγοντες την αμερικανική επιρροή και τον ρόλο των δυτικών στρατιωτικών συμμαχιών στην Ευρώπη και στην Ασία (ΝΑΤΟ και AUKUS) στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά την συνάντησή τους στο Πεκίνο οι πρόεδροι της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και απηχεί τις «κοινές τους θέσεις» για την ασφάλεια, αλλά και για μακρά σειρά διεθνών θεμάτων.
Η ένταση στις σχέσεις των δύο δυνάμεων με την Δύση ενίσχυσαν τους σινορωσικούς δεσμούς. Ο Ρώσος πρόεδρος ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που έσπευσε να επιβεβαιώσει την παρουσία τους στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και να καταγγείλει το διεθνές μποϊκοτάζ.
Έτσι, Πεκίνο και Μόσχα καλούν το ΝΑΤΟ να σταματήσει την διεύρυνσή του, ενώ η Μόσχα εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της απέναντι στη στάση του Πεκίνου ως προς την Ταϊβάν και αντιτίθεται κατηγορηματικά στην ανεξαρτησία της υπό οποιαδήποτε μορφή.
Ο Σι Τζινπίνγκ έκανε σαφές ότι Κίνα και Ρωσία υποστηρίζουν αποφασιστικά η μία την άλλη στην υπεράσπιση των θεμελιωδών τους συμφερόντων και ότι θα εμβαθύνουν την «ακλόνητη στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον» στρατηγική τους συνεργασία.
Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο Σι δήλωσε επίσης ότι Κίνα και Ρωσία θα υποστηρίξουν η μία την άλλη στη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας.
Πούτιν και Μακρόν θα συζητήσουν τα ρωσικά αιτήματα ασφαλείας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσουν τα αιτήματα ασφαλείας της Μόσχας από τη Δύση στη διάρκεια της επίσκεψης του Μακρόν στη Μόσχα τη Δευτέρα, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.
Η Ρωσία θεωρεί την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου σημαντική και ο Πούτιν θα εξηγήσει στον Μακρόν πώς εξέλαβε την αρχική απάντηση των ΗΠΑ στα ρωσικά αιτήματα, επεσήμανε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μόσχα ελπίζει να λάβει απαντήσεις για τις ανησυχίες της στη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών.
Παράλληλα οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης πρόκειται να συνεχιστούν καθώς στις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται στη Μόσχα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
«Έχει συμφωνηθεί η ημερομηνία. Θα υπάρξει όντως επίσκεψη του Σολτς στη Μόσχα στις 15 Φεβρουαρίου, πρόκειται να είναι ουσιαστικές διμερείς συνομιλίες», σημείωσε ο Πεσκόφ.
Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία για την πρόταση της Τουρκίας να φιλοξενήσει τον Πούτιν και τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες.
Σε ό,τι αφορά το πλαστό βίντεο που φέρεται να ετοιμάζει η Μόσχα για να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία, όπως προειδοποίησαν χθες Πέμπτη οι ΗΠΑ, ο Πεσκόφ απάντησε: «Σας συνιστώ να μην πιστεύετε κανέναν για τα θέματα αυτά, κυρίως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ».
- Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
- Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
- Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
- Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο