Κόσμος|05.02.2022 07:33

Ρωσία: Πέντε στρατηγικές που μπορεί να ακολουθήσει ο Πούτιν χωρίς να εισβάλει στην Ουκρανία

Newsroom

Έχει περάσει μία εβδομάδα από τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για επικείμενη «εισβολή» της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. O ισχυρισμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί αν και το θερμόμετρο  στα ρωσοουκρανικά σύνορα παραμένει στα ύψη και ο κίνδυνος σύγκρουσης μόνο «ξεπερασμένος» δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Δημοσίευμα του CNN αναλύει τα δεδομένα και τονίζει ότι ο υπάρχουν πέντε ακόμα επιλογές που μπορεί να διαλέξει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να αποφύγει μια ευθεία εισβολή στη γειτονική χώρα και τις όποιες συνέπειες αυτή μπορεί να επιφέρει από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα ο αναλυτικής Νικ Πάτον Γουόλς τονίζει ότι σημαντικό ρόλο για την επιλογή του Πούτιν μπορεί να παίξει ο ουκρανικός χειμώνας και το κατά πόσο τα ρωσικά τεθωρακισμένα θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν πάνω από τον πάγο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, τονίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος ίσως επηρεαστεί από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνει η Κίνα. Κατά πόσο δηλαδή θα επιλέξει να ξεκινήσει μια ένοπλη σύγκρουση χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Πεκίνο και να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από τους Αγώνες του «φίλου» Σι Τζινπίνγκ.

Πολλοί αναλυτές ανά τον κόσμο αλλά και ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τον φόβο ότι μία ρωσική εισβολή την Ουκρανία θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική. Οπότε, τι άλλο θα μπορούσε να επιλέξει ο το Κρεμλίνο;

1. Να μην κάνει τίποτα

Πολλοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος Πούτιν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν. Σύμφωνα με τον αναλυτή του CNN, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι τα πρόσωπα αυτά του παρέχουν κάποιες φορές ελλιπή δεδομένα για το πόσο επιτυχημένη μπορεί να είναι κάθε μία από τις στρατηγικές επιλογές που έχει μπροστά του και πόσο ισχυρή θα μπορούσε να αποδειχθεί η όποια απάντηση από τη Δύση ή το ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, αυτή τη φορά το περιβάλλον του, θα μπορούσε να συμβουλεύσει τον Ρώσο πρόεδρο ότι το να μην κάνει τίποτα είναι η καλύτερη τακτική και γεωπολιτική απόφαση.

Οι εξωτερικοί σύμβουλοι του Κρεμλίνου φαίνεται πως έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία πρέπει να κάνει οπωσδήποτε κάτι για να μη φανεί αδύναμη. Όμως οι εσωτερικοί σύμβουλοι θα μπορούσαν να πείσουν τον πρόεδρο ότι στην πραγματικότητα το καλύτερο που έχει να κάνει η Ρωσία είναι να μην ενεργήσει, τουλάχιστον προς το παρόν.

2. Να κάνει κάτι εντελώς απρόβλεπτο

Μία δέυτερη επιλογή που έχει ο κ. Πούτιν είναι το να ενεργήσει με κάποιον τρόπο που ακόμα δεν έχει προβλέψει κανείς σύμβουλος ή αναλυτής. Από τη στιγμή που ο Πούτιν ανέβηκε στην εξουσία της Ρωσίας, εισέβαλε στην Τσετσενία το 1999, χρησιμοποίησε ένα μυστηριώδες αέριο για να τερματίσει την πολιορκία του θεάτρου της Μόσχας το 2002, συνέλαβε τον Ρώσο ολιγάρχη Μιχαήλ Χοντορκόφσκι το 2003, κατέλαβε την Κριμαία το 2014, εντάχθηκε στη συριακή σύγκρουση το 2015 και γενικότερα πολλές φορές έχει ανατρέψει οποιαδήποτε πρόβλεψη των αναλυτών.

Είναι επομένως αντιφατικό να προσπαθεί κάποιος να προβλέψει ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη κίνησή του. Ο Πούτιν έχει μπροστά του πολλές επιλογές για να κερδίσει αυτό που θέλει, χωρίς όμως να εισβάλει στη γείτονα χώρα, ενώ βλέπει ότι οι περιοχές του πλανήτη που βρίσκονται σε μεγάλη αναταραχή το τελευταίο διάστημα είναι πολλές. Δεν είναι λοιπόν απίθανο να εκμεταλλευτεί κάποια αναταραχή για να αυξήσει την πίεση του προς τη Δύση.

Η Κεντρική Ασία βρίσκεται σε χάος (Καζακστάν Αφγανιστάν σε αναταραχή). Η Αρκτική είναι ένα μέρος για το οποίο η Ρωσία ενδιαφέρεται βαθιά και μάλιστα έχει και το εδαφικό πλεονέκτημα. Το Γκότλαντ της Σουηδίας και το Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας είναι νησιά που έχουν βρεθεί σε επιφυλακή λόγω της προηγούμενης στρατιωτικής απότομης συμπεριφοράς της Ρωσίας. Η Νότια Αμερική, επίσης, περιέχει πολλές ευκαιρίες ώστε το Κρεμλίνο να διαταράξει το status quo. Εν ολίγοις, οι επιλογές είναι πολλές και η ικανότητα του Πούτιν να αιφνιδιάζει δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

3. Να επιδιώξει να διευθετήσει το ζήτημα των ρωσόφωνων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία

Σύμφωνα με το CNN αυτή είναι η την χειρότερη επιλογή τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για τη Ρωσία. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία για το καθεστώς της ρωσόφωνης περιοχής του Ντονμπάς έχουν βαλτώσει με ευθύνη και των δύο πλευρών.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν αποκλείεται ακόμα και να συνομιλήσουν άμεσα για το ζήτημα, όμως μοιάζει πολύ δύσκολο κάποια από τις δύο πλευρές να υποχωρήσει. Η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αφήσει τους ρωσόφωνους πληθυσμούς της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίοι έχουν εδραιώσει τα δικαιώματά τους στην περιοχή.

4. Επίσημη αναγνώριση των ρωσώφωνων - αυτονομιστικών θύλακων στην ανατολική Ουκρανία

Αυτό το ενδεχόμενο είναι κάτι που το ρωσικό κοινοβούλιο έχει ήδη προτείνει σαν επιλογή. Όμως ακόμα δεν είναι καθόλου σαφές με ποιον τρόπο θα μπορούσε να γίνει αυτή η αναγνώριση.

Θα μπορούσαν οι αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ να γίνουν επίσημα μέρος της Ρωσίας; Ή να γίνουν εντελώς αυτόνομες περιοχές, με την υποστήριξη της Ρωσίας; Η αναγνώριση αυτή όμως θα έπρεπε πιθανότατα να συνδυαστεί με ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στις δύο αυτές περιοχές, για να παρέχουν προστασία από τον ουκρανικό στρατό.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αναλυτή όμως, μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία πολύ επιζήμια επιλογή για το Κρεμλίνο. Ίσως, θα πρόσφερε μία σύντομη στιγμή αυτοπεποίθησης, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιζήμιες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα η τοποθέτηση ρωσικών στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει το Κρεμλίνο στο να μπει σε έναν γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή, ειδικά σε περίπτωση που πολλοί Ρώσοι στρατιώτες έχαναν τη ζωή τους σε κάποια σύρραξη.

5. Να αφήσει χιλιάδες στρατιώτες στη Λευκορωσία

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι η Ρωσία διαθέτει αυτή τη στιγμή 5.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία και μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου μπορεί να τους έχει αυξήσει ακόμα και σε 30.000.

Πρόκειται για στρατηγικό κέρδος που προκύπτει από τις πρόσφατες κινήσεις του Πούτιν για υπεράσπιση του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο. Η Μόσχα έστειλε δυνάμεις για να βοηθήσει στην καταστολή των διαδηλώσεων στη γειτονική της χώρα και στάθηκε σταθερός σύμμαχος στο πλευρό του προέδρου της Λευκορωσίας. Πολλοί επομένως πιστεύουν πως το Κρεμλίνο θα ζητήσει κάποια ανταπόδοση για αυτή του τη στάση.

Οι κοινές ασκήσεις μεταξύ ρωσικών και λευκορωσικών στρατευμάτων μπορεί να σταματήσουν ανά πάσα στιγμή εάν ο Πούτιν  αποφασίσει να κρατήσει μέρος ή και ολόκληρη τη στρατιωτική του δύναμη στη Λευκορωσία. Σημειώνεται ότι το Κίεβο, απέχει μόλις δύο ώρες από τα σύνορα Ουκρανίας - Λευκορωσίας, οπότε η ρωσική απειλή μπορεί να παραμείνει σαν σκιά πάνω από την ουκρανική πρωτεύουσα. Επίσης, υπό ασφυκτική πίεση θα παρέμεναν ενεργά μέλη του ΝΑΤΟ, η Πολωνία στα δυτικά και οι χώρες της Βαλτικής στον βορρά.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του CNN, η επόμενη κίνηση στην γεωπολιτική σκακιέρα ανήκει στον Βλαντίμιρ Πούτιν και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις πολύ πιο αποτελεσματικές από την ευθεία εισβολή στην ανατολική Ουκρανία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Ρώσος πρόεδρος φημίζεται για τις απρόβλεπτες κινήσεις του.

ΟυκρανίαΡωσίαΝΑΤΟΒλαντίμιρ ΠούτινΗΠΑειδήσεις τώρα