Κόσμος|27.02.2022 01:00

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κρίσιμες ώρες για το Κίεβο - Ηχούν σειρήνες και εκρήξεις

Newsroom

Η μάχη των μαχών αναμένεται να πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου στο Κίεβο. Η ουκρανική πρωτεύουσα βρίσκεται στο απόλυτο σκοτάδι με τους ανταποκριτές να σημειώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν αεροπορικές επιδρομές από ρωσικά αεροπλάνα μέσα στη νύχτα. Όσοι κάτοικοι δεν έχουν φύγει από την πόλη κρύβονται στα καταφύγια, ενώ στους δρόμους ακούγονται εκρήξεις και σειρήνες. Όπως μετέδωσε το CNN, λίγο πριν τη 1 το ξημέρωμα ακούστηκε η πρώτη ισχυρή έκρηξη αλλά και πυροβολισμοί. Ο απεσταλμένος του μετέδωσε ότι μπήκαν στην πόλη ρωσικά στρατεύματα.

Η δημοτική αρχή του Κιέβου επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία θα διαρκέσει από έως το πρωί της Δευτέρας χωρίς διακοπές με στόχο να καθαρίσει η πόλη από τους Ρώσους σαμποτέρ και να προστατευτούν οι πολίτες,, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του δημάρχου. «Για την αποτελεσματικότερη άμυνα της πρωτεύουσας και την ασφάλεια των κατοίκων της, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει από σήμερα (26 Φεβρουαρίου) στις 17.00 έως το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας είχε ανακοινώσει ότι όποιος πολίτης εντοπιστεί από τις Αρχές να κυκλοφορεί μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας θα θεωρείται εχθρός.

Τι υποστηρίζουν οι Ουκρανοί

Ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα ότι η επίθεση της Ρωσίας εναντίον του Κιέβου δεν προχωρά και ότι περίπου 3.500 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματισθεί μέχρι στιγμής κατά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Το αμερικανικό Πεντάγωνο σημειώνει ότι οι Ρώσοι αποθαρρύνονται από την ουκρανική αντίσταση.

Η Μόσχα έδωσε διαταγή στον στρατό να διευρύνει την επίθεση

Ο ρωσικός στρατός από την άλλη πλευρά έλαβε διαταγή να διευρύνει την επίθεσή του προς όλες τις κατευθύνσεις παρά την αυξανόμενη διεθνή κατακραυγή, καθώς η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι το Κίεβο αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις. «Σήμερα όλες οι μονάδες έλαβαν τη διαταγή να διευρύνουν την επίθεση προς όλες τις κατευθύνσεις, σύμφωνα με το σχέδιο επίθεσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, υποστηριζόμενοι από το ρωσικό στρατό, σημειώνουν «επιτυχίες». Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν μπορούν να επαληθευθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Η ρωσική πλευρά κατηγορεί την ηγεσία του Κιέβου ότι αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα και για αυτό συνεχίζει την πολεμική επιχείρηση. Η Ουκρανία απέρριψε σήμερα τους υπαινιγμούς ότι αρνείται να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, όμως είπε ότι δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί τελεσίγραφα ή απαράδεκτους όρους.

Η Γερμανία στέλνει 1000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger

Την παράδοση 1000 αντιαρματικών και 500 πυραύλων Stinger στην Ουκρανία ενέκρινε πριν από λίγο η Καγκελαρία. «Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον του στρατού εισβολής του Πούτιν. Γι' αυτό παραδίδουμε 1000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Twitter. Όπως μεταδίδει το Reuters, το Βερολίνο στέλνει 400 αντιαρματικά RPG για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού μέσω Ολλανδίας.

Το Παρίσι αποφάσισε να παραδώσει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο

Η Γαλλία αποφάσισε να στείλει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό και καύσιμα στην Ουκρανία για να την στηρίξει στη μάχη της εναντίον της εισβολής του ρωσικού στρατού, ανακοινώθηκε σήμερα από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Στη διάρκεια συμβουλίου άμυνας που συνεκλήθη απόψε στο προεδρικό μέγαρο υπό τον Εμανουέλ Μακρόν, «αποφασίσθηκε η παράδοση επιπλέον εξοπλισμών άμυνας στις ουκρανικές αρχές καθώς και υποστήριξη σε καύσιμα», ανακοίνωσε η προεδρία χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

Η Γαλλία θα ενισxύσει επίσης τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως την πρόσβαση στη διατραπεζική πλατφόρμα SWIFT, ανακοινώθηκε επίσης από το μέγαρο των Ηλυσίων.

Μάχες σε όλη την Ουκρανία

Κατά την τρίτη ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μάχες διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα Κίεβο και σε άλλες πόλεις αυτής της χώρας. Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 198 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής, ενώ πολλαπλασιάζονται οι βομβαρδισμοί του Κιέβου και άλλων πόλεων, όπως το Χάρκιβ (ανατολικά).

Ο Κονασένκοφ επανέλαβε ότι ο ρωσικός στρατός δεν πλήττει κατοικημένες περιοχές, αλλά δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν κατοικίες να έχουν πληγεί από πυρά σε όλη τη χώρα.

Κατηγορώντας τις ουκρανικές αρχές ότι «εμπλέκουν τον άμαχο πληθυσμό» καθώς «μοιράζουν με τρόπο ανεξέλεγκτο» όπλα, ο ρώσος εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι αυτό «θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ατυχήματα και σε απώλειες».

ΟυκρανίαπόλεμοςΡωσίαειδήσεις τώραΚίεβο