Πόλεμος στην Ουκρανία: Θρίλερ με τον βομβαρδισμό στο εργοστάσιο στη Ζαπορίζια - Κατηγορίες Ζελένσκι για «πυρηνική τρομοκρατία»
NewsroomΟι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο και εν συνεχεία να σβήσουν τη φωτιά που ξέσπασε από την ανταλλαγή πυρών στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια στην Ουκρανία. Όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες Αρχές της Ουκρανίας, δεν έχουν αναφερθεί θύματα στο σημείο. «Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού στο πενταώροφο κτίριο εκπαίδευσης του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhya στο Energodar, πυρπολήθηκαν εγκαταστάσεις στον τρίτο, τέταρτο και πέμπτο όροφο έκτασης 2.000 τετραγωνικών μέτρων. Στις 6:20 η φωτιά κατασβέστηκε. Δεν υπάρχουν θύματα» αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.
«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», ανέφερε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που ανέβασε στο Telegram, προκαλώντας τρόμο για το τι μπορεί αν το εργοστάσιο αυτό της Ουκρανίας εκραγεί.
Ωστόσο, λίγη ώρα μετά, ο διοικητής των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Ζαπορίζια δήλωσε πως «η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού είναι εγγυημένη πλέον. Σύμφωνα με στελέχη του εργοστασίου, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κτίριο όπου εκπαιδεύονταν υπάλληλοι και σε εργαστήριο». Ωστόσο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων κατήγγειλε λίγο αργότερα πως ρωσικά στρατεύματα εμπόδισαν πυροσβέστες να πάνε στο εργοστάσιο.
Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του ethnos.gr
«Αμετάβλητο το επίπεδο ραδιενέργειας»
Το επίπεδο ραδιενέργειας στην εγκατάσταση, που μετράει έξι αντιδραστήρες και παρέχει μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η χώρα, παραμένει αμετάβλητο, διαβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με τον οποίο δεν χτυπήθηκε κανένας αντιδραστήρας.
Νωρίτερα, ο ΔΟΑΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση «να σταματήσει η χρήση βίας» στο πυρηνικό εργοστάσιο, προειδοποιώντας εναντίον «του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες».
«Να επέμβει το NATO για τον βομβαρδισμό στα πυρηνικά»
Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Χέρμαν Χαλούσενκο, αξίωσε σήμερα επέμβαση του NATO, την ένατη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας, μετά την καταγγελία του Κιέβου ότι ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη. «Γι’ αυτό ζητάμε όχι απλά μια επαγγελματική αποτίμηση του τι συμβαίνει, αλλά αληθινή επέμβαση, με τα σκληρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης επέμβασης του NATO και χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα», ανέφερε ο κ. Χαλούσενκο μέσω Facebook.
Υποστήριξε ότι το εργοστάσιο βομβαρδίστηκε από ρωσικά άρματα μάχης και αεροσκάφη. Ο Ουκρανός υπουργός ανέφερε ακόμη ότι συζήτησε τηλεφωνικά με την Αμερικανή υπουργό Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ και ζήτησε να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία. Η Ουάσινγκτον έχει ήδη απορρίψει το συγκεκριμένο αίτημα της κυβέρνησης του Κιέβου.«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές καταστροφές στην Ιστορία της ανθρωπότητας», σύμφωνα με τον κ. Χαλούσενκο. Η κυρία Γκράνχολμ επιβεβαίωσε μέσω Twitter τη συνδιάλεξη με τον Ουκρανό ομόλογό της.
«Μόλις μίλησα με τον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας σχετικά με την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια. Οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εργοστάσιο είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνες και πρέπει να σταματήσουν», ανέφερε η υπουργός του Τζο Μπάιντεν. Πρόσθεσε ότι οι αντιδραστήρες της εγκατάστασης προστατεύονται από ισχυρά περιβλήματα για την αποτροπή της διαρροής ραδιενέργειας και έκλεισαν με ασφάλεια.
«Πυρηνική τρομοκρατία»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ –όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία–, μετά τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, του μεγαλύτερου του είδους στην Ευρώπη, από ρωσικά στρατεύματα, την ένατη ημέρα της εισβολής.
Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε επίσης ότι κατά τις πληροφορίες που διαθέτει δεν καταγράφεται αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας στη Ζαπορίζια. Την 24η Φεβρουαρίου, είχαν ξεσπάσει μάχες γύρω από το άλλοτε πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσέρνομπιλ, περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου. Ο χώρος αυτός βρίσκεται πλέον στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων.
«Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.
«Δεν μπορεί να ελπίζει κανείς ότι θα σταματήσουμε σύντομα»
Σε δηλώσεις του στη ρωσική τηλεόραση χθες Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε σαφές πως κανείς δεν μπορεί να ελπίζει ότι η επίθεση που διέταξε θα σταματήσει σύντομα. «Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση εκτυλίσσεται κατά το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, βάσει του σχεδίου», είπε, αποτίοντας φόρο τιμής στους Ρώσους στρατιώτες και στον «πολύτιμο αγώνα τους εναντίον των νεοναζί» και των «ξένων μισθοφόρων» που χρησιμοποιούν κατ’ αυτόν άμαχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες» στην Ουκρανία.
Αργότερα εντός της ημέρας, στην κρατική Δούμα αναμένεται να συζητηθεί σχέδιο νόμου που προβλέπει την επιβολή 15 χρόνων κάθειρξης για οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό.
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών