Κόσμος | 08.03.2022 22:17

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η Ρωσία

Newsroom

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης, 8 Μαρτίου, νέα κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας.

Έτοιμη να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους η Ρωσία

Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 9.00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης 9 Μαρτίου. «Η Ρωσία είναι έτοιμη να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους» ανέφερε η ρωσική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Όλα τα αεροσκάφη MiG-29 στην αμερικανική βάση Ραμστάιν διαθέτει η Πολωνία

Νωρίτερα την Τρίτη, η Πολωνία συμφώνησε να αναπτύξει όλα τα αεροσκάφη της τύπου MiG-29 στην αμερικανική βάση του Ραμστάιν, με αντάλλαγμα «μεταχειρισμένα» αεροσκάφη των ΗΠΑ με αντίστοιχες δυνατότητες.

Αμερικανοί νομοθέτες έχουν καλέσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να διευκολύνει τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία από την Πολωνία και άλλες χώρες του NATO μετά την έκκληση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι αρχές της Δημοκρατίας της Πολωνίας... είναι έτοιμες να αναπτύξουν – άμεσα και χωρίς κόστος – το σύνολο των αεροσκαφών MIG-29 στην αεροπορική βάση Rammstein και να τα θέσουν στη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ», αναφέρει το υπουργείο.

«Την ίδια στιγμή, η Πολωνία ζητά από τις ΗΠΑ να μας διαθέσει χρησιμοποιημένα αεροσκάφη με αντίστοιχες επιχειρησιακές δυνατότητες. Η Πολωνία είναι έτοιμη να διαμορφώσει άμεσα τις συνθήκες για την αγορά των αεροπλάνων», πρόσθεσε.

Ζελένσκι: Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για τη γη μας με όποιο κόστος

Μέσω βιντεοκλήσης από το Κίεβο της Ουκρανίας όπου βρίσκεται, απευθύνθηκε στα μέλη της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Ο πρόεδρος της χώρας που δέχεται, για 13η ημέρα, την επίθεση της Ρωσίας, παρομοίασε τον πόλεμο με τις προσπάθειες της Βρετανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ζελένσκι εξήγησε ότι οι οικογένειες στην Ουκρανία χτυπήθηκαν από πυραύλους Κρουζ και αεροπορικές επιδρομές ωστόσο, όπως είπε, «Αυτό δε μας λύγισε». 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναφέρθηκε και στην επίθεση στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, αλλά και στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι η συμμαχία «δε λειτουργεί σωστά». 

Μιλώντας για την κατάσταση στη Μαριούπολη, ο Ζελένσκι τόνισε ότι οι ρώσοι «έχουν αποκλείσει την τροφή και το νερό και ο κόσμος έχει αρχίσει να πανικοβάλλεται», ενώ πρόσθεσε ότι, στον πόλεμο, έχουν σκοτωθεί πάνω από 50 παιδιά. «Αυτά τα παιδιά θα μπορούσαν να έχουν ζήσει. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι τα πήραν μακριά μας», τόνισε και ισχυρίστηκε ότι, το ερώτημα για την Ουκρανία αυτή τη στιγμή είναι «να ζει κανείς ή να μην ζει» και υπογράμμισε ότι, 13 μέρες μετά, «μπορώ να σάς απαντήσω με βεβαιότητα: να ζει». 

«Θα ήθελα να σάς υπενθυμίσω τα λόγια που το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη ξέρει, και τα οποία είναι και πάλι σημαντικά», είπε παραφράζοντας στη συνέχεια τα λόγια του Ουίνστον Τσόρτσιλ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Δεν θα τα παρατήσουμε και δε θα χάσουμε. Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους από θαλάσσης και από αέρος. Θα εξακολουθήσουμε να πολεμάμε για τη γη μας ανεξαρτήτως κόστους. Θα πολεμήσουμε στα δάση, τα χωράφια, τους δρόμους». 

Όπως εξήγησε, η Ουκρανία «αναζητά τη βοήθειά σας» και ευχαρίστησε, στη συνέχεια, τους βρετανούς αλλά και τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, προσωπικά. «Είμαστε ευγνώμονες για αυτή τη βοήθεια και σού είμαι ευγνώμων, Μπόρις», είπε ζητώντας, στη συνέχεια, από τον Τζόνσον να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία με περαιτέρω κυρώσεις αλλά και να την αναγνωρίσει ως «τρομοκρατικό κράτος».

Εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

«Θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την Ουκρανία» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο. O Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε και επίσημα την απαγόρευση κάθε εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, λέγοντας πως πρόκειται για μία πιο ουσιαστική κίνηση που θα πλήξει την ρωσική οικονομία όπως και την πολεμική μηχανή του Πούτιν.

Όπως είπε, η κίνηση αυτή σημαίνει ότι «ο αμερικανικός λαός θα επιφέρει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα» στην ηγεσία του Πούτιν. Ο ίδιος κατέληξε σε αυτή την απόφαση σε συνεργασία με τους συμμάχους της χώρας. Θα έχουμε και εμείς κόστος από αυτή την απόφαση, σημείωσε, αναφέροντας ότι η ελευθερία κοστίζει. Ανέφερε δε, ότι οι τιμές της βενζίνης θα αυξηθούν. Πρόσθεσε δε, ότι κατανοεί πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτή την τακτική όλες οι χώρες.

«Δώσαμε ένα δισ. δολάρια για βοήθεια και εξοπλισμούς στην Ουκρανία», σημείωσε ο ίδιος. 

Η Βρετανία ανακοίνωσε επισήμως την Τρίτη ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης.

«Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας «Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο» για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτενγκ.

«Μέγιστη αυτοσυγκράτηση» ζητά η Κίνα - Επικοινωνία Τζινπίνγκ με Μακρόν και Σολτς

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε την Τρίτη τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στην Ουκρανία και είπε ότι η Κίνα «πονά που βλέπει τις φλόγες του πολέμου να αναζωπυρώνονται στην Ευρώπη», όπως μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης, στην ισχυρότερη έως τώρα δήλωσή του για τη σύγκρουση.

Ο Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας διαδικτυακά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι οι τρεις χώρες θα πρέπει από κοινού να στηρίξουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTV.

Ο Σι Τζινπίνγκ περιέγραψε την κατάσταση στην Ουκρανία ως «ανησυχητική» και είπε ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να μην κλιμακωθεί ή «ξεφύγει εκτός ελέγχου», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος σύμφωνα με το CCTV.

«Θα θέλαμε να ζητήσουμε τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση μεγάλης κλίμακας», είπε ο Σι Τζινπίνγκ. Δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να μειώσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της κρίσης και εξέφρασε ανησυχία για τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, των ενεργειακών προμηθειών, των αλυσίδων μεταφοράς και εφοδιασμού.

Η Κίνα «είναι έτοιμη να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία», είπε ο Κινέζος πρόεδρος, ενώ επανέλαβε την αντίθεση επί της αρχής της χώρας του στις διεθνείς κυρώσεις, κρίνοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν σε βάρος της Μόσχας «θα ζημιώσουν όλες τις πλευρές».

Η Κίνα, που έχει αρνηθεί να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να τις χαρακτηρίσει εισβολή, έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την αντίθεσή της σε αυτό στο οποίο αναφέρεται ως παράνομες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Η φιλία της Κίνας με τη Ρωσίας, που ενδυναμώθηκε τον περασμένο μήνα όταν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου την ίδια ημέρα που οι χώρες κήρυξαν στρατηγική συνεργασία «χωρίς όρια», έχει οδηγήσει Πεκίνο σε δύσκολη θέση καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται.

Η Μόσχα περιγράφει τις ενέργειές της στην Ουκρανία ως «ειδική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση της γειτονικής της χώρας και την απομάκρυνση ηγετών, τους οποίους χαρακτηρίζει νεοναζί. Η Ουκρανία και οι δυτικοί της σύμμαχοι λένε ότι αυτό αποτελεί αβάσιμη πρόφαση για μια εισβολή με στόχο την κατάκτηση μιας χώρας 44 εκατ. ανθρώπων.

Σημειώνεται, τέλος, πως με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντάται σήμερα στο Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν. Αντικείμενο της συζήτησης, στο τέλος της οποίας αναμένεται να είναι παρών και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

πόλεμοςΟυκρανίαΡωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινάμαχοιΒολοντιμίρ Ζελένσκιειδήσεις τώρα