Κόσμος | 14.03.2022 17:19

Πόλεμος στην Ουκρανία: Περισσότερα από 150 αυτοκίνητα κατάφεραν να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη

Newsroom

Πάνω από 150 αυτοκίνητα έχουν εγκαταλείψει την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το skynews ειδικότερα, συνολικά 160 ιδιωτικά οχήματα που μετέφεραν Ουκρανούς πρόσφυγες κατάφεραν τη Δευτέρα να απομακρυνθούν από το λιμάνι μετά από ημέρες αποτυχημένων προσπαθειών.

Τα νέα είναι θετικά για το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο αντιμετωπίζει σφοδρούς βομβαρδισμούς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, με την παροχή νερού και ηλεκτρικής ενέργειας να έχει διακοπεί.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα πολλές προσπάθειες απομάκρυνσης των αμάχων έχουν αποτύχει, ωστόσο φαίνεται πως η μετακίνηση πλέον είναι δυνατή από την περικυκλωμένη πόλη.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης αναφέρει ότι δεκάδες ιδιωτικά αυτοκίνητα κατευθύνονται τώρα προς την κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Μπερντιάνσκ.

Ακόμα δεν έχει γίνει σαφές αν έχουν φτάσει στον προορισμό τους.

Νέα επικοινωνία Μητσοτάκη - Ζελένσκι – Ασφαλή μετακίνηση του Έλληνα προξένου στη Μαριούπολη ζητεί ο πρωθυπουργός

Yπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου της Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια της συζητήθηκε επίσης η ασφαλής μετακίνηση του Έλληνα Γενικού Προξένου στη Μαριούπολη και των λοιπών εγκλωβισμένων στο κτίριο του ΟΑΣΕ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, «βασικό αντικείμενο της συνομιλίας ήταν οι τρόποι αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων από την 19η ημέρα της ρωσικής εισβολής στη χώρα».

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Ζελένσκι, για την αμέριστη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην Ουκρανία, για την αποστολή βοήθειας και την υποδοχή προσφύγων Ομογενών και Ουκρανών. Επίσης συζητήθηκε η δραματική κατάσταση στις περιοχές που διαμένει η ελληνική ομογένεια και η ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου για την ασφαλή έξοδο, αλλά και την πρόσβαση του ανθρωπιστικού υλικού. Ο Πρωθυπουργός εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την ασφαλή μετακίνηση του Έλληνα Γενικού Προξένου στη Μαριούπολη και των λοιπών εγκλωβισμένων στο κτίριο του ΟΑΣΕ.

Ο  Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ΕΕ έστειλε ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα στήριξης από τη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας.  Επίσης τόνισε ότι η πλήρης εφαρμογή των κυρώσεων από το σύνολο εταίρων και συμμάχων θα συνδράμει στην πίεση προς τη ρωσική πλευρά προκειμένου να σταματήσει τις επιθέσεις.

Συνταρακτικά πλάνα από drone

Συγκλονιστικά πλάνα από drone που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής στη βομβαρδισμένη από το ρωσικό στρατό Μαριούπολη, έρχονται στο φως της δημοσιότητας κι ενώ όπως έχει γίνει γνωστό έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 2.500 άμαχοι.

Η καταστροφή, αποτυπώνεται σε νέο βίντεο από drone που κυκλοφορεί στα social media. Η πόλη θυμίζει κρανίου τόπο, με καπνούς να αναδύονται από τα κατεστραμμένα κτίρια στην στρατηγικής σημασίας πόλη της Ουκρανίας.

Περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι της Μαριούπολης, έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο προεδρικός σύμβουλος Ολέκσι Αρέστοβιτς.

Ο ίδιος είπε ότι επικαλείται στοιχεία από τις δημοτικές αρχές της Μαριούπολης και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι χθες Κυριακή εμπόδισαν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην περικυκλωμένη πόλη. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι δεν στοχοποιεί αμάχους.

Σημειώνεται πως χθες, Κυριακή, ο Ερυθρός Σταυρός, προέτρεψε τις αντιμαχόμενες πλευρές στον πόλεμο στην Ουκρανία να καταλήξουν σε συμφωνία για την ανθρωπιστική βοήθεια, προειδοποιώντας ότι «ο χρόνος τελειώνει» στη Μαριούπολη.

«Καλούμε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στις μάχες να θέσουν πρώτα τις ανθρωπιστικές επιταγές», δήλωσε ο Peter Maurer, πρόεδρος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. «Οι άνθρωποι στη Μαριούπολη έχουν υπομείνει έναν εφιάλτη ζωής και θανάτου εβδομάδων. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα. Η ασφάλειά τους και η πρόσβασή τους σε τροφή, νερό και στέγη πρέπει να είναι εγγυημένη.»

Ηλικιωμένοι και παιδιά, καθώς και το προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού στεγάζονται σε μη θερμαινόμενα υπόγεια στη Μαριούπολη, όπου πτώματα κείτονται στο κέντρο της πόλης, ανέφερε ο ΔΕΣ – περιγράφοντας τον ανθρώπινο πόνο που επικρατεί στην πόλη.

Η Οργάνωση ζήτησε μια «συγκεκριμένη, ακριβή, εφαρμόσιμη συμφωνία» που θα εφαρμοστεί «χωρίς καθυστέρηση», ώστε οι άμαχοι να μπορούν να φτάσουν στην ασφάλεια – και προέτρεψε τις στρατιωτικές δυνάμεις να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός και να δώσουν στους κατοίκους χρόνο να φύγουν.

Έκανε έκκληση και στις δύο πλευρές «να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και να μην στοχοποιήσουν τις μη στρατιωτικές υποδομές, τα νοσοκομεία ή το ιατρικό προσωπικό.

ΟυκρανίαΜαριούποληπόλεμοςΡωσίαειδήσεις τώρα