Κόσμος | 15.03.2022 07:00

Πόλεμος Ουκρανία: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις αλλά και εκτιμήσεις για μεγαλύτερη διάρκεια των επιχειρήσεων - Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο

Newsroom

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Ουκρανίας από τη Ρωσία, με τους βομβαρδισμούς να αφήνουν πίσω τους συνεχώς νεκρούς και τραυματίες. Τα βλέμματα στρέφονται σήμερα εκ νέου στις διαπραγματεύσεις Μόσχας και Κιέβου που διακόπηκαν τη Δευτέρα και αναμένεται να συνεχιστούν την Τρίτη, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας να εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος. Από νωρίς το πρωί καταγράφονται εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα, ενώ όπως έγινε γνωστό από τις ουκρανικές Αρχές χτυπήθηκε ξανά πολυκατοικία αυτή τη φορά 15 ορόφων.

Συγκεκριμένα, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι εκτίμησε πως τα πράγματα πήγαν «αρκετά καλά, μου είπαν. Αλλά θα δούμε». Πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, να υπάρξει «δίκαιη ειρήνη».

Χτυπήματα σε κατοικημένες περιοχές

Πλήγμα σε δεκαπενταώροφη πολυκατοικία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους που ζούσαν σε αυτή, στη δυτική συνοικία Σβιάτοσιν, ανέφεραν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ενώ προκάλεσε επίσης μεγάλη πυρκαγιά. «Δύο άψυχα σώματα βρέθηκαν επιτόπου», κατά την ίδια πηγή, ενώ διασώθηκαν 27 άλλοι ένοικοι του κτιρίου.

Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν επίσης μέσω Facebook ότι χτυπήθηκε εννιαώροφη πολυκατοικία σε βορειοδυτικό τομέα της ουκρανικής πρωτεύουσας, στη συνοικία Πόντιλ.

Προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα από πυροσβέστες. Ένα πρόσωπο διακομίστηκε σε νοσοκομείο, πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, οι οποίες δεν διευκρίνισαν τι είδους όπλο έπληξε το κτίριο.

Η έκρηξη έσπασε σχεδόν όλα τα παράθυρα του ακινήτου και όλων όσα βρίσκονται γύρω του, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος μετέβη επιτόπου. Αρκετοί κάτοικοι πέταγαν από τα παράθυρα των διαμερισμάτων τους γυαλιά και συντρίμμια.

Σε χωριστή ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν πως προκλήθηκε πυρκαγιά από ρωσικά πυρά σε σπίτι στη συνοικία Οσοκόρκι, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Κιέβου. Το χτύπημα αυτό δεν προκάλεσε θύματα, κατά τις ίδιες πηγές..

 

Όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του AFP που βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα, από το πρωί στο Κίεβο ακούγονται εκρήξεις. Ο δημοσιογράφος είδε στήλη καπνού να υψώνεται στον ουρανό όχι μακριά από το σημείο όπου βρίσκεται, ωστόσο αδυνατούσε να πάει εκεί εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβάλλουν οι ουκρανικές αρχές έως τις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).Οι εκρήξεις ενίοτε οφείλονται στις συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας της ουκρανικής πρωτεύουσας

Ζοφερές εκτιμήσεις για πόλεμο μέχρι το Μάιο

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο  Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας προχώρησε σε μια ζοφερή εκτίμηση αναφορικά με τη διάρκεια του πολέμου. Εκτίμησε πως οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία είναι πιθανό να συνεχιστούν έως τις αρχές Μαΐου, όταν θα εξαντληθούν οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία για να συνεχίσει την επίθεσή της στη γειτονική της χώρα.

Ο κ. Αρεστόβιτς εκτίμησε πως η χρονική στιγμή που η σύρραξη θα τελειώσει θα εξαρτηθεί από το πόσους πόρους είναι διατεθειμένο να ρίξει το Κρεμλίνο στην εκστρατεία αυτή. «Νομίζω πως όχι αργότερα από τον Μάιο, τις αρχές Μαΐου, θα έχουμε ειρηνευτική συμφωνία, ίσως πολύ νωρίτερα, θα δούμε», είπε ο σύμβουλος της προεδρίας.

«Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι: είτε θα συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία πολύ γρήγορα, μέσα σε μία ως δύο εβδομάδες, με απόσυρση των στρατευμάτων και των πάντων, ή θα γίνει μια προσπάθεια να μαζευτούν μερικοί, ας πούμε, Σύροι, για τον δεύτερο γύρο, κι αφού τους κάνουμε κιμά κι αυτούς, (θα συναφθεί) συμφωνία στα μέσα Απριλίου ή στα τέλη Απριλίου».

Άλλο ένα σενάριο, «εντελώς τρελό» για τον κ. Αρεστόβιτς, είναι η Ρωσία να αρχίσει να στέλνει στον πόλεμο νεοσύλλεκτους έπειτα από εκπαίδευση ενός μήνα, πρόσθεσε.

Ακόμη και αφού υπογραφτεί ειρηνευτική συμφωνία, είναι πιθανό να συνεχιστούν εχθροπραξίες σε μικρότερη κλίμακα για άλλον έναν χρόνο, είπε ο κ. Αρεστόβιτς. Το Κίεβο απαιτεί όλα τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από την ουκρανική επικράτεια.

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο Τσερνόμπιλ

Την Τρίτη, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, όπως μετέδωσε σήμερα το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 24, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν σχετικά τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η ουκρανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, η Ukrenergo, ανέφερε πως η εγκατάσταση βασιζόταν σε γεννήτριες που δουλεύουν με πετρέλαιο ντίζελ, διότι το δίκτυο στην περιοχή υπέστη εκ νέου ζημιές.

Απελάσεις Ρώσων από τη Σλοβακία

Επί του διπλωματικού πεδίου, η Σλοβακία απελαύνει τρεις εργαζόμενους στην πρεσβεία της Ρωσίας που βαρύνουν υποψίες για κατασκοπεία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Μπρατισλάβα αργά χθες Δευτέρα.

Στους ρώσους διπλωμάτες δόθηκε προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψουν τη χώρα διότι παραβίασαν τους διεθνείς κανόνες της διπλωματικής πρακτικής, ανέφερε το ΥΠΕΞ, αποφεύγοντας να τους κατονομάσει ή να αποκαλύψει ποιες θέσεις είχαν στην πρεσβεία.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι τρεις Σλοβάκοι, που κατηγορούνται πως πληρώνονταν για να κατασκοπεύουν για λογαριασμό της Μόσχας, τέθηκαν υπό κράτηση. «Αυτή είναι μόνο η αρχή», διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Pravda.sk.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Dennik N, συνελήφθησαν αξιωματικός που εργαζόταν στο υπουργείο Άμυνας, υπάλληλος της σλοβακικής αντικατασκοπείας SIS και ένα τρίτο πρόσωπο που εργαζόταν για φιλορωσικά ΜΜΕ.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι διενεργεί έρευνα για κατασκοπεία, αλλά απέφυγε να δημοσιοποιήσει περισσότερα στοιχεία για τα πρόσωπα που συνελήφθησαν. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα.

Συνεισφορές-ρεκόρ από τον ιδιωτικό τομέα για τη χορήγηση βοήθειας

Τέλος, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι ο ιδιωτικός τομέας συνεισέφερε ποσό-ρεκόρ, που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια δολάρια, για να προσφερθεί βοήθεια στους Ουκρανούς μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

«Μέσα σε κάτι περισσότερο από δύο εβδομάδες, εταιρείες, ιδρύματα και φιλάνθρωποι συνεισέφεραν πάνω από 200 εκατ. δολάρια στην αντίδραση της UNHCR», στην κρίση στην Ουκρανία, διευκρίνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Σύμφωνα με την Αρμοστεία, πάνω από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή, ενώ τουλάχιστον άλλοι 2 εκατ. έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας.

Η UNHCR «φοβάται ότι εκατομμύρια άνθρωποι ακόμη θα εκτοπιστούν αν ο πόλεμος συνεχιστεί».

Η υπηρεσία είχε απευθύνει έκκληση να συγκεντρωθούν 510 εκατ. δολάρια για να προσφέρει επειγόντως βοήθεια στους εσωτερικά εκτοπισμένους και στους πρόσφυγες, προειδοποιώντας πως το ποσό που θα απαιτηθεί για την αρωγή «χωρίς αμφιβολία θα αυξηθεί».

Η UNHCR έλαβε το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών από κυβερνήσεις, ωστόσο χαιρέτισε τον ιδιωτικό τομέα διότι «εκδήλωσε τη γενναιοδωρία και την αλληλεγγύη του με απευθείας συνεισφορές».

πόλεμοςΟυκρανίαΒολοντιμίρ Ζελένσκιειδήσεις τώραΡωσία