Κόσμος | 18.03.2022 10:05

Πόλεμος Ουκρανία: Προσάρτηση και συνάντηση με Ζελένσκι συζήτησαν Ερντογάν-Πούτιν

Μαρία Ζαχαράκη

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC σχετικά με τη συνομιλία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον Ρώσο ηγέτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να θέλει οι αυτονομιστικές περιοχές στην ανατολική Ουκρανία να ενωθούν με τη Ρωσία, όπως η Κριμαία.

Κατά τη συνομιλία, ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Ζελένσκι.

Μιλώντας στον Τζον Σίμπσον του BBC, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε ότι τα 4 αιτήματα που ανέφερε στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν.

Μεταξύ αυτών, είναι η εγγύηση της ουδετερότητας της Ουκρανίας και η δέσμευση ότι δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Πούτιν έθεσε και μία ρήτρα περί «εκκαθάρισης της ναζιστικής σκέψης» στην Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει και την προστασία της χρήσης της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος θέλει επίσης μέρος της ανατολικής Ουκρανίας να ενωθεί με τη Ρωσία και ο Ζελένσκι να αναγνωρίσει ότι η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Καλίν, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στον Ερντογάν ότι αυτά μπορούν να επιλυθούν μόνο με μία τετ α τετ συνομιλία με τον Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει ήδη ότι είναι έτοιμος για μια τέτοια συνάντηση.

Σύμφωνα με τη δήλωση της τουρκικής προεδρίας, ο Τούρκος πρόεδρος προσφέρθηκε να συναντηθούν οι δύο ηγέτες στην Κωνσταντινούπολη ή στην Άγκυρα και ότι η επίτευξη συναίνεσης σε ορισμένα ζητήματα μπορεί να απαιτήσει συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών.

Ο Τζον Σίμπσον ρώτησε τον Καλίν πώς ακουγόταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και του απάντησε ότι μιλούσε με «κανονικό, καθαρό τόνο φωνής».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαπόλεμοςΡωσίαειδήσεις