Κόσμος|22.03.2022 10:32

Πόλεμος Ουκρανία: 117 παιδιά νεκρά – Περιορισμένη η πρόοδος της Ρωσίας στα πολεμικά μέτωπα – Δεν φαίνεται στον ορίζοντα συνάντηση Πούτιν με Ζελένσκι

Newsroom

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να κλιμακώνεται από τις 24 Φεβρουαρίου και τον τραγικό κατάλογο των νεκρών να μεγαλώνει αδιάκοπα οι όποιες προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός προς το παρόν έχουν ναυαγήσει. Προς ώρας δεν φαίνεται στον ορίζοντα μια συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ότι «η διαπραγματευτική ομάδα στη Λευκορωσία ασχολείται με θέματα σε τεχνικό επίπεδο. Γι’ αυτό η συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι είναι σημαντική. Οι ηγέτες πρέπει να συναντηθούν σε ανώτατο στρατηγικό επίπεδο για την επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων. Εάν μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε αυτή την τρίτη συνάντηση, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα για το τέλος του πολέμου. Τα βήματα που θα γίνουν εδώ θα καθορίσουν επίσης τη γενική πορεία των επόμενων 10 ετών.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν πρόσθεσε ότι ως Τουρκία διατηρούν τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, ώστε οι δύο πλευρές να μπορέσουν να συναντηθούν για να λύσουν τα προβλήματα.

Η Ουκρανία αναφέρει ότι 117 παιδιά σκοτώθηκαν στον πόλεμο

To ουκρανικό κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το πρωί μια εκτίμηση σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που πιστεύει ότι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Verkhovna Rada υποστηρίζει ότι 117 παιδιά έχουν πεθάνει και 155 έχουν τραυματιστεί από τις 22 Μαρτίου. Ο μεγαλύτερος αριθμός φερόμενων θυμάτων σημειώθηκε στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο και στο Τσέρνιχοφ στα βόρεια.

Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι τουλάχιστον 925 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων 75 παιδιά.

Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες: Η Ρωσία σημειώνει περιορισμένη πρόοδο στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας αναφέρει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα συνέχισαν να «αποκρούουν τις ρωσικές προσπάθειες να καταλάβουν τη νότια πόλη της Μαριούπολης».

Η πόλη έχει αντιμετωπίσει αμείλικτους βομβαρδισμούς από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου, με στόχους κατοικίες, σχολεία και νοσοκομεία. Σε άλλο σημείο, το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «υπέστησαν άλλη μια ημέρα περιορισμένης προόδου, με τις περισσότερες δυνάμεις να έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό στη θέση τους».

Πρόσθεσε: «Αρκετές ουκρανικές πόλεις συνεχίζουν να υφίστανται σφοδρούς ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και βομβαρδισμούς πυροβολικού, με τον ΟΗΕ να αναφέρει ότι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν πλέον εκτοπιστεί στο εσωτερικό τους ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής».

Πέπλο μυστηρίου αναφορικά με τις ρωσικές απώλειες

Σε αυτό το πλαίσιο, η προσκείμενη στο Κρεμλίνο εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της έκδοση την Κυριακή, για μερικές ώρες, ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό των απωλειών του πολέμου στην Ουκρανία στις τάξεις του ρωσικού στρατού — προτού τον διαγράψει.

Το προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας, που επικαλείτο το υπουργείο Άμυνας, αναφερόταν σε 9.861 νεκρούς ρώσους στρατιωτικούς από την έναρξη του πολέμου. Πρόκειται για αριθμό πολλαπλάσιο των 498 πεσόντων, του μοναδικού επίσημου απολογισμού που έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα από τη Μόσχα.

Ωστόσο το επίμαχο απόσπασμα του κειμένου της εφημερίδας διαγράφτηκε μερικές ώρες αργότερα. Δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής καμιά εξήγηση από τη διεύθυνση σύνταξής της.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης διερωτώνται για τον απολογισμό και το εάν ήταν ακριβής. Ορισμένα επισήμαναν ότι την Κυριακή δεν ανακοινώθηκε κανένας απολογισμός στην καθημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας.

Δημοσιογράφος της Wall Street Journal σχολίασε χαρακτηριστικά μέσω Twitter πως είτε ο ιστότοπος της Κομσομόλσκαγια Πράβντα υπέστη πειρατεία, ή η εφημερίδα είχε την πληροφορία αυτή από δικές της πηγές στο υπουργείο και τη δημοσίευσε.

Οι προσπάθειες εκκένωσης θα συνεχιστούν σήμερα

Την ίδια ώρα η αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα το πρωί ότι οι εκκενώσεις θα συνεχιστούν με επίκεντρο τους εγκλωβισμένους στο εσωτερικό της Μαριούπολης.

Η Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι θα γίνουν προσπάθειες εκκένωσης των αμάχων από τη νότια Ουκρανία μέσω τριών οδών: Berdyansk προς Zaporizhzhia, Mangushska hromada προς Zaporizhzhia και Nikolske προς Zaporizhzhia. Είπε ότι τα λεωφορεία θα φτάσουν μεταξύ 9 και 10 π.μ. τοπική ώρα (7 και 8 π.μ. ώρα Ελλάδας). Δεν ήταν σαφές εάν αυτές οι διαδρομές εκκένωσης είχαν συμφωνηθεί με τη Ρωσία.

Μπάιντεν: Ο Πούτιν ίσως χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα

Εξάλλου, η Δύση βλέπει κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να εκτιμά πως η Ρωσία εξετάζει τη χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι με την πλάτη στον τοίχο και μιλάει τώρα για νέα προσχήματα που απεργάζεται, υποστηρίζοντας ότι εμείς στην Αμερική έχουμε βιολογικά και χημικά όπλα στην Ευρώπη», πράγμα που «απλά δεν είναι αλήθεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης θεωρητικά αφιερωμένης σε θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Οι Ρώσοι «λένε επίσης ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά και χημικά όπλα (...). Αυτή είναι σαφής ένδειξη πως (ο Βλαντίμιρ Πούτιν) εξετάζει τη χρήση τους», πρόσθεσε, κατηγορία που επαναλαμβάνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα στελέχη της κυβέρνησής του και κυβερνήσεων κρατών-μελών του NATO. Η Ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν.

Οι Αμερικανοί στέλνουν σοβιετικά όπλα στους Ουκρανούς

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε πως οι ΗΠΑ αποστέλλουν νέα κιβώτια με όπλα στην Ουκρανία, μόνο που αυτή την φορά θα είναι απαρχαιωμένα και σοβιετικής κατασκευής.

Με βάση το δημοσίευμα, το συγκεκριμένο οπλοστάσιο πρόκειται να βοηθήσει την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας και περιλαμβάνει κυρίως πυραυλικά συστήματα, με όλα τα όπλα να χρονολογούνται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι με βάση έγγραφα που έχουν αποχαρακτηριστεί το 1994, ένα τεράστιο μεταφορικό αεροπλάνο σοβιετικής κατασκευής εθεάθη στο αεροδρόμιο Huntsville, μπροστά σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το αεροπλάνο μετέφερε ένα σύστημα αεράμυνας S-300 που είχαν αποκτήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Λευκορωσία σε ένα μυστικό έργο που αφορούσε εργολάβο του Πενταγώνου που κόστισε 100 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο που συμμετείχε στην αποστολή.

Μερικά από τα όπλα σοβιετικού τύπου φυλάσσονταν στο Redstone Arsenal στην Αλαμπάμα, το οποίο, σύμφωνα με τον ιστότοπό του, χρησιμεύει ως «κέντρο του Στρατού για προγράμματα πυραύλων και πυραύλων».

Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους, οι ΗΠΑ δεν έστειλαν σύγχρονα όπλα στην Ουκρανία, όπως τους περίφημους πυραύλους Patriot.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρχικά η Ουκρανία διαθέτει ήδη ορισμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των S-300. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα τέτοια συστήματα, ικανά να λειτουργούν σε μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις.

Οι πύραυλοι Stinger που προμηθεύουν οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι αποτελεσματικοί μόνο έναντι ελικοπτέρων και αεροσκαφών που πετούν χαμηλά.

Επίσης, οι Ουκρανοί γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν τα σοβιετικά όπλα, ενώ τα αμερικανικής κατασκευής όπλα όπως οι Patriot, απαιτούν αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό ή μήνες εκπαίδευσης.

Μυστικές υπηρεσίες: Αποτρέψαμε απόπειρα δολοφονίας κατά Ζελένσκι

Πάντως, η ουκρανική αντικατασκοπεία ενημέρωσε πως απέτρεψε πιθανή απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, επικαλούμενο την ουκρανική αντικατασκοπεία, μετέδωσε πως ομάδα ρώσων σαμποτέρ, υπό τη διοίκηση πράκτορα της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, συνελήφθη στα σύνορα της Ουκρανίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ομάδα, που αριθμούσε περίπου 25 μέλη, φέρεται να είχε αποστολή να εκτελέσει επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη συνοικία όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πάντα σύμφωνα με την ουκρανική αντικατασκοπεία, η ομάδα σχεδίαζε να μεταμφιεστεί, φορώντας στολές του ουκρανικού στρατού, για να μπει στην πρωτεύουσα.

Βλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαΒολοντιμίρ ΖελένσκιΡωσίαειδήσεις τώραπόλεμος