Κόσμος | 25.03.2022 07:03

Πόλεμος Ουκρανία: Προχωράει η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης – Νέο δραματικό μήνυμα από Ζελένσκι – Χωρίς νέες κυρώσεις η Σύνοδος Κορυφής

Newsroom

Αυστηρά μηνύματα προς τη Ρωσία στέλνει από τις Βρυξέλλες η Δύση για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία με ΝΑΤΟ και ΕΕ να διαμηνύουν ότι βρίσκονται σε κοινό μέτωπο. Παρά το γεγονός ότι δεν αποφασίστηκαν περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, στη Σύνοδο Κορυφής φαίνεται πως μπήκαν οι βάσεις για την περαιτέρω ενεργειακή απεξάρτηση των 27 από τη Μόσχα: Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις για προμήθεια της Ευρώπης με επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η συμφωνία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, έχει ως στόχο να βοηθήσει την ΕΕ στο να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς το «μπλοκ» της Ένωσης προσπαθεί να μειώσει τις ρωσικές εισαγωγές κατά 2/3 φέτος.

Όπως υπογραμμίζεται, οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα βοηθήσουν σημαντικά στο να πλησιάσει η ΕΕ τον παραπάνω στόχο.

Η συμφωνία - «μαμούθ» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ αναμένεται να ανακοινωθεί το πρωί της Παρασκευής από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα πάντα με όσα γράφει το ίδιο μέσο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε ότι «θα δούμε σήμερα κάτι πολύ σημαντικό, θα δούμε την Ευρώπη να ακολουθεί το δρόμο των εμβολίων και για την ενέργεια».  Και συμπλήρωσε: «Ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Δεν θα υπάρξει απεξάρτηση της  Ευρώπης από τη Ρωσία στο ενεργειακό εάν δεν πάρουμε μια μεγάλη θεαματική πρωτοβουλία να κινηθούμε στην αγορά και στην προμήθεια της ενέργειας όλοι μαζί» , τόνισε ο κ. Σχοινάς εκτιμώντας ότι θα γίνει δεκτή η πρόταση για κοινή προμήθεια από την ΕΕ για να υπάρξουν καλύτερες τιμές.

Ετοιμότητα για πρόσθετα μέτρα κατά της Ρωσίας

Οι ηγέτες της ΕΕ και ο Τζο Μπάιντεν, συζήτησαν τη συντονισμένη και ενιαία απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στην «απρόκλητη και αδικαιολόγητη» στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εξέτασαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για επιβολή οικονομικού τιμήματος στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και την ετοιμότητά τους να υιοθετήσουν πρόσθετα μέτρα και να σταματήσουν κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων.

Οι ηγέτες συζήτησαν τις επείγουσες ανάγκες που προκαλούνται από την επιθετικότητα της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες, και τόνισαν την ανάγκη να εγγυηθεί η Ρωσία ανθρωπιστική πρόσβαση σε όσους πλήττονται από τη βία ή διαφεύγουν από τη βία.

Επίσης, εξέφρασαν ικανοποίηση για την έναρξη διεθνών ερευνών, μεταξύ άλλων από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες συλλογής στοιχείων για φρικαλεότητες.

Οι ηγέτες συμφώνησαν παράλληλα, σχετικά με τη σημασία της ενίσχυσης της δημοκρατικής ανθεκτικότητας στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής εταιρικής σχέσης.

Τέλος, οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της ενίσχυσης της διατλαντικής ασφάλειας και άμυνας, μεταξύ άλλων μέσω της ισχυρής συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ, όπως περιγράφεται στη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ.

Η ΕΕ καλεί να δημιουργηθεί ταμείο αλληλεγγύης

Παράλληλα, οι ηγέτες των 27 καλούν να δημιουργηθεί ταμείο αλληλεγγύης που θα βοηθήσει την Ουκρανία να ανακάμψει οικονομικά μετά τη ρωσική εισβολή, αναφέρει ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης από τις δύο ημέρες της Συνόδου Κορυφής.

Το ταμείο αυτό θα έχει σκοπό να υποστηριχθεί η Ουκρανία να ανακάμψει από την «καταστροφή και τις τεράστιες απώλειες» που υφίσταται από τη Ρωσία, τονίζει η κοινή ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι θα οργανωθεί σύνοδος διεθνών δωρητών ώστε να συγκεντρωθούν κεφάλαια για τη χώρα αφού «τερματιστεί η ρωσική επίθεση».

Ζελέσνκι προς ΕΕ: Αργήσατε με τις κυρώσεις

Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία είναι μια σύγκρουση αξιών και ότι η χώρα του έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται τις αξίες της ΕΕ.

Μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε ότι η «Ουκρανία είναι μια χώρα που παρέχει ιατρική περίθαλψη και τροφή σε Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, επιτρέποντάς τους να τηλεφωνήσουν στους συγγενείς τους, ενώ την ίδια στιγμή οι ουκρανικές αρχές ενταφιάζουν νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, τους οποίους εγκαταλείπουν οι εισβολείς».

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τους ηγέτες της ΕΕ για την ενιαία υποστήριξη τους προς την Ουκρανία, αλλά υπογράμμισε ότι η ΕΕ άργησε να επιβάλει κυρώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά “ευχαριστώ” στη Γερμανία για το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, αλλά προσθέτοντας ότι η απόφαση ελήφθη πολύ αργά.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απευθύνθηκε και σε συγκεκριμένα κράτη μέλη της ΕΕ ξεχωριστά λέγοντας χαρακτηριστικά «Η Λιθουανία είναι μαζί μας. Η Εσθονία είναι μαζί μας. Η Γαλλία και ο Εμανουέλ Μακρόν είναι μαζί μας. Η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Τσεχία. Η Ρουμανία γνωρίζει τι σημαίνει αξιοπρέπεια και είναι στο πλευρό μας, όπως και η Βουλγαρία. Η Ελλάδα είναι μαζί μας. Ελπίζω και η Γερμανία. Η Κροατία είναι μαζί μας. Και η Σουηδία. Η Φινλανδία και η Ολλανδία, οπότε ας βρούμε μια κοινή προσέγγιση».

Στην αντεπίθεση η Μόσχα

Η Ρωσία από την πλευρά της καταφέρθηκε εναντίον των σχεδίων του NATO για τη συγκρότηση τεσσάρων επιπλέον πολυεθνικών μάχιμων σχηματισμών στην ανατολική του πτέρυγα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε «επικίνδυνη και αποσταθεροποιητική» την «συγκέντρωση δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα» του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

«Η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης επιταχύνεται» εξαιτίας των ενεργειών «της συμμαχίας», υποστήριξε και έκρινε ότι το NATO επιβεβαιώνει τον αντιρωσικό του προσανατολισμό.

Δεσμευόμενη να συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία, «η συμμαχία επιβεβαιώνει ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι η συνέχιση των εχθροπραξιών», υποστήριξε ακόμη η κυρία Ζαχάροβα.

Αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το NATO ενεργοποίησε αμυντικά σχέδια –συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής του άμυνας–, συμφώνησε να αναδιαταχθούν δυνάμεις ταχείας αντίδρασης και έθεσε 40.000 στρατιωτικούς, αεροπορικούς και ναυτικούς πόρους στην ανατολική του πτέρυγα υπό απευθείας νατοϊκή διοίκηση.

Συγκροτούνται τέσσερις επιπλέον σχηματισμοί μάχης ώστε άμεσα να μπορούν να αναπτυχθούν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας κατηγόρησε τα κράτη-μέλη της συμμαχίας ότι υιοθετούν άβουλα την επιδίωξη των ΗΠΑ να επιβληθεί πλήρης αποκλεισμός της Ρωσίας, να κλιμακωθεί η λεγόμενη στρατηγική αποτροπής. Μίλησε για αντιρωσική υστερία που αξιοποιείται για να αυξηθούν οι πωλήσεις όπλων, από τις οποίες ιδίως η Ουάσινγκτον θα εξασφαλίσει μεγάλα οικονομικά κέρδη, όπως υπογράμμισε.

Υποστήριξε ακόμη ότι το NATO συγκαλύπτει «μυστικά εργαστήρια» των ΗΠΑ στην Ουκρανία για την έρευνα πάνω σε βιολογικά και χημικά όπλα –η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό– την ώρα που κατηγορεί αδίκως τη Ρωσία ότι εκείνη σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά, βιολογικά ή χημικά όπλα. 

ΡωσίαΣύνοδος ΚορυφήςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟυκρανίαπόλεμοςΤζο Μπάιντενειδήσεις τώρα