Κόσμος | 05.04.2022 14:04

Τουρκία και ΗΠΑ συστήνουν Στρατηγικό Μηχανισμό

Μαρία Ζαχαράκη

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι Τουρκία και ΗΠΑ συστήνουν στρατηγικό μηχανισμό για τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι ο Στρατηγικός Μηχανισμός Τουρκίας-ΗΠΑ αποτελεί απόρροια της συμφωνίας του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη τον Οκτώβριο του 2021.

Στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, συναντήθηκαν στην Άγκυρα για να εξετάσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας, της αντιτρομοκρατίας και ζητήματα περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τις προσπάθειες της Τουρκίας να διευκολύνει μια δίκαιη και διπλωματική λύση για τον τερματισμό του πολέμου.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, υπό την υπουργό Μαρίσα Λάγκο, θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 5 και 6 Απριλίου για να προωθήσει τους στόχους της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών αργότερα το 2022.