Κόσμος|09.04.2022 17:21

Πόλεμος Ουκρανία - Φον ντερ Λάιεν για Μπούχα: «Αν αυτό δεν είναι έγκλημα πολέμου, τότε τι είναι;»

Newsroom

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε το Σάββατο πως οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου θέτοντας στο στόχαστρο αμάχους στην Ουκρανία, όμως είπε πως νομικοί πρέπει να διερευνήσουν τις αναφορές για τέτοια περιστατικά.

Σοκαρισμένη η φον ντερ Λάιεν από τις θηριωδίες

Κατά την αναχώρησή της από την Ουκρανία, είπε πως είδε με τα ίδια της τα μάτια χθες, Παρασκευή, την καταστροφή της πόλης Μπούχα κοντά στο Κίεβο. Μια ιατροδικαστική ομάδα ξεκίνησε χθες τις εκταφές από έναν ομαδικό τάφο όπου βρίσκονται πτώματα αμάχων οι οποίοι σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής της πόλης.

«Το ένστικτό μου λέει: Αν αυτό δεν είναι έγκλημα πολέμου, τι είναι έγκλημα πολέμου, αλλά έχω σπουδάσει ιατρική και οι νομικοί πρέπει να ερευνήσουν προσεκτικά», δήλωσε σήμερα η ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους πάνω στο τρένο κατά την αναχώρησή της από την Ουκρανία.

«Είδα τις φωτογραφίες, ο (Ουκρανός πρωθυπουργός) Ντένις Σμίγκαλ μου τις έδειξε: Να σκοτώνονται άνθρωποι, καθώς περπατάνε. Μπορέσαμε επίσης να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια, πως η καταστροφή στην πόλη έχει στόχο τις ανθρώπινες ζωές. Kτίρια κατοικιών δεν είναι στρατιωτικός στόχος», είπε, αναφερόμενη στην Μπούχα.

Σοκάρουν οι καταγγελίες για βιασμούς γυναικών και ανηλίκων

Την ίδια ώρα, μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι καταγγελίες για τον εφιάλτη που έζησαν αρκετές γυναίκες από την Ουκρανία στα χέρια Ρώσων στρατιωτών που φέρονται να βίασαν ανήλικες κοπέλες και ηλικιωμένες. Η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας Λουντμίλα Ντενίσοβα κατήγγειλε χθες ότι Ρώσοι στρατιώτες βίασαν ανήλικα παιδιά στην Μπούχα.

Ανήλικη από το προάστιο του Κιέβου έμεινε έγκυος αφού βιάστηκε από πέντε στρατιώτες, ανέφερε η επίτροπος μέσω Facebook. Πρόσθεσε ότι 11χρονο αγόρι από την Μπούχα επίσης βιάστηκε από στρατιωτικούς που ανάγκασαν τη μητέρα του να βλέπει δένοντάς τη σε καρέκλα.

Η κυρία Ντενίσοβα κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διενεργήσει έρευνα για τα γεγονότα αυτά, που χαρακτήρισε εγκλήματα πολέμου.

Για βιασμούς από Ρώσους στρατιωτικούς έκανε λόγο επίσης ο Ολεξάντρ Βίλκουλ, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας Κριβί Ρι. Στα θύματα συγκαταλέγονται 16χρονη, που έμεινε έγκυος, και 78χρονη, σύμφωνα με τον αξιωματικό. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο, μέχρι στιγμής, να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Εξάλλου, πριν από λίγα 24ωρα Ουκρανός αξιωματούχος είπε στο BBC ότι στη Μπούχα βιάστηκαν από Ρώσους στρατιώτες είκοσι πέντε γυναίκες και κορίτσια.

Ειδικότερα, η Λουντμίλα Ντενίσοβα , Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ουκρανικού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που προσφέρει υποστήριξη έλαβε τουλάχιστον 25 αναφορές βιασμού από γυναίκες και κορίτσια ηλικίας από 14 έως και 24 ετών από Ρώσους στρατιώτες.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ουκρανία έχει στοιχεία για «γενοκτονία του ουκρανικού λαού» και για στρατιωτικά εγκλήματα, προσθέτοντας ότι ο βιασμός είναι «το νέο όπλο» των ρωσικών δυνάμεων.

πόλεμοςΡωσίαΟυκρανίαΟύρσουλα φον ντερ Λάιενεγκλήματα πολέμουειδήσεις τώρα