Κόσμος|09.04.2022 21:03

Πόλεμος Ουκρανία: Τι όπλα θα στείλει η Βρετανία στην Ουκρανία – Τι αποφασίστηκε στη συνάντηση Ζελένσκι με Τζόνσον

Newsroom

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ταξίδεψε σήμερα στο Κίεβο για να συζητήσει την παροχή περαιτέρω οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε το γραφείο του Τζόνσον. Ο Τζόνσον, ανέφερε ότι η Βρετανία θα παράσχει στη χώρα 120 τεθωρακισμένα οχήματα και νέα αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα, αποτίοντας φόρο τιμής στον ουκρανικό στρατό.

Στρατιωτική βοήθεια 130 εκατ. δολαρίων

«Χάρη στην ακλόνητη ηγεσία του προέδρου Ζελένσκι, στον ακατανίκητο ηρωισμό και το θάρρος του ουκρανικού λαού τα τερατώδη σχέδια του (Βλαντίμιρ) Πούτιν ματαιώθηκαν», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον μετά τη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Η Ουκρανία αψήφησε τις προβλέψεις και απώθησε τις ρωσικές δυνάμεις από τις πύλες του Κιέβου, επιτυγχάνοντας το μεγαλύτερο στρατιωτικό κατόρθωμα του 21ου αιώνα», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον. «Κατέστησα σαφές σήμερα ότι η Βρετανία στέκεται σταθερά δίπλα τους σε αυτή τη μάχη που συνεχίζεται και ότι θα παραμείνουμε έτσι για μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Η βοήθεια προστίθεται στον υψηλού επιπέδου στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 100 εκατομμυρίων στερλινών (130 εκατομμυρίων δολαρίων) που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, δήλωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Βρετανία θα εγγυηθεί επίσης επιπλέον ποσό 500 εκατομμυρίων δολαρίων στον δανεισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας προς την Ουκρανία, ανεβάζοντας τη συνολική της εγγύηση του δανείου στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια, και θα απελευθερώσει τους δασμούς στις περισσότερες εισαγωγές από την Ουκρανία όπως και θα λάβει άλλα μέτρα για την απελευθέρωση του εμπορίου.

Ο Τζόνσον συναντήθηκε με τον Ζελένσκι «σε μια ένδειξη αλληλεγγύης με τον ουκρανικό λαό», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. Η φωτογραφία των δύο ηγετών δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την Ουκρανική Πρεσβεία στο Λονδίνο να σχολιάζει «έκπληξη» βάζοντας και emoji που κλείνει το μάτι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Ζελένσκι συζήτησε με τον Τζόνσον τη μακροπρόθεσμη στήριξη της Βρετανίας προς την Ουκρανία αλλά και ένα νέο πακέτο στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας.

Η επίσκεψη – αστραπή έρχεται μία ημέρα έπειτα από την ανακοίνωση της Βρετανίας ότι θα παράσχει οπλισμό ύψους 100 εκατ. λιρών στην Ουκρανία, μετά τις καταγγελίες του Κιέβου για βομβαρδισμό σιδηροδρομικού σταθμού όπου είχαν συγκεντρωθεί άμαχοι.

Ζελένσκι: Πάντα έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με Ρωσία

Η Ουκρανία είναι «πάντα έτοιμη» να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, που βρίσκονται σε νεκρό σημείο μετά την ανακάλυψη θηριωδιών σε απελευθερωμένες ουκρανικές πόλεις και παρά μια επικείμενη επίθεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Η Ουκρανία έλεγε πάντα πως είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και πως αναζητεί κάθε πιθανότητα για να σταματήσει ο πόλεμος. Παράλληλα βλέπουμε δυστυχώς ετοιμασίες για σημαντικές μάχες, ορισμένοι λένε αποφασιστικής σημασίας, στα ανατολικά», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ. Ο τελευταίος επισκέπτεται το Κίεβο και την Μπούχα, κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, που έγινε ένα σύμβολο των θηριωδιών της ρωσικής εισβολής.

«Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε και να αναζητήσουμε παράλληλα διπλωματικές οδούς για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Προβλέπουμε πάντα παράλληλα έναν διάλογο», συνέχισε.

Η τελευταία σύνοδος των απευθείας ρωσοουκρανικών συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, κατά τις οποίες η Ουκρανία παρουσίασε τις κύριες προτάσεις της για μια συμφωνία με τη Μόσχα μεταξύ των οποίων η «ουδετερότητά» της σε αντάλλαγμα για μια διεθνή συμφωνία που θα εγγυάται την ασφάλειά της.

«Στα ανατολικά και στα νότια, παρατηρούμε μια συγκέντρωση όπλων, εξοπλισμού και στρατευμάτων που ετοιμάζονται να καταλάβουν ένα ακόμη τμήμα του εδάφους μας», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια μιας τέτοιας επίθεσης, είπε πως θα εξαρτηθούν από «πολλούς παράγοντες»: «από τη δύναμή μας, από την ταχύτητα με την οποία οι εταίροι μας θα μας προμηθεύσουν όπλα, και από τη βούληση του Ρώσου (Βλαντίμιρ Πούτιν) να πάει πιο μακριά».

Φον ντερ Λάιεν για Μπούχα: «Αν αυτό δεν είναι έγκλημα πολέμου, τότε τι είναι;»

Επίσης, η  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε  πως οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου θέτοντας στο στόχαστρο αμάχους στην Ουκρανία, όμως είπε πως νομικοί πρέπει να διερευνήσουν τις αναφορές για τέτοια περιστατικά.

Κατά την αναχώρησή της από την Ουκρανία, είπε πως είδε με τα ίδια της τα μάτια χθες, Παρασκευή, την καταστροφή της πόλης Μπούχα κοντά στο Κίεβο. Μια ιατροδικαστική ομάδα ξεκίνησε χθες τις εκταφές από έναν ομαδικό τάφο όπου βρίσκονται πτώματα αμάχων οι οποίοι σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής της πόλης.

«Το ένστικτό μου λέει: Αν αυτό δεν είναι έγκλημα πολέμου, τι είναι έγκλημα πολέμου, αλλά έχω σπουδάσει ιατρική και οι νομικοί πρέπει να ερευνήσουν προσεκτικά», δήλωσε σήμερα η ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους πάνω στο τρένο κατά την αναχώρησή της από την Ουκρανία.

«Είδα τις φωτογραφίες, ο (Ουκρανός πρωθυπουργός) Ντένις Σμίγκαλ μου τις έδειξε: Να σκοτώνονται άνθρωποι, καθώς περπατάνε. Μπορέσαμε επίσης να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια, πως η καταστροφή στην πόλη έχει στόχο τις ανθρώπινες ζωές. Kτίρια κατοικιών δεν είναι στρατιωτικός στόχος», είπε, αναφερόμενη στην Μπούχα.

Σοκάρουν οι καταγγελίες για βιασμούς γυναικών και ανηλίκων

Την ίδια ώρα, μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι καταγγελίες για τον εφιάλτη που έζησαν αρκετές γυναίκες από την Ουκρανία στα χέρια Ρώσων στρατιωτών που φέρονται να βίασαν ανήλικες κοπέλες και ηλικιωμένες. Η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας Λουντμίλα Ντενίσοβα κατήγγειλε χθες ότι Ρώσοι στρατιώτες βίασαν ανήλικα παιδιά στην Μπούχα.

Ανήλικη από το προάστιο του Κιέβου έμεινε έγκυος αφού βιάστηκε από πέντε στρατιώτες, ανέφερε η επίτροπος μέσω Facebook. Πρόσθεσε ότι 11χρονο αγόρι από την Μπούχα επίσης βιάστηκε από στρατιωτικούς που ανάγκασαν τη μητέρα του να βλέπει δένοντάς τη σε καρέκλα.

Η κυρία Ντενίσοβα κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διενεργήσει έρευνα για τα γεγονότα αυτά, που χαρακτήρισε εγκλήματα πολέμου.

Για βιασμούς από Ρώσους στρατιωτικούς έκανε λόγο επίσης ο Ολεξάντρ Βίλκουλ, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας Κριβί Ρι. Στα θύματα συγκαταλέγονται 16χρονη, που έμεινε έγκυος, και 78χρονη, σύμφωνα με τον αξιωματικό. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο, μέχρι στιγμής, να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Εξάλλου, πριν από λίγα 24ωρα Ουκρανός αξιωματούχος είπε στο BBC ότι στη Μπούχα βιάστηκαν από Ρώσους στρατιώτες είκοσι πέντε γυναίκες και κορίτσια.

Ειδικότερα, η Λουντμίλα Ντενίσοβα , Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ουκρανικού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που προσφέρει υποστήριξη έλαβε τουλάχιστον 25 αναφορές βιασμού από γυναίκες και κορίτσια ηλικίας από 14 έως και 24 ετών από Ρώσους στρατιώτες.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ουκρανία έχει στοιχεία για «γενοκτονία του ουκρανικού λαού» και για στρατιωτικά εγκλήματα, προσθέτοντας ότι ο βιασμός είναι «το νέο όπλο» των ρωσικών δυνάμεων.

Μπόρις ΤζόνσονΟυκρανίαΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώραπόλεμοςΡωσίαΒολοντιμίρ Ζελένσκι