Κόσμος | 11.04.2022 17:11

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία προειδοποιεί Φινλανδία και Σουηδία για να μην μπουν στο ΝΑΤΟ - Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ένταξη

Newsroom

Το Κρεμλίνο στέλνει αυστηρή προειδοποίηση προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία προκειμένου οι δύο «ουδέτερες χώρες» να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Μία τέτοια εξέλιξη έμοιαζε απίθανη πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, ωστόσο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται ότι είναι πολύ πιθανό να ανατρέψει το γεωπολιτικό status quo όσον αφορά στις δύο σκανδιναβικές χώρες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας για το σενάριο ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «η συμμαχία παραμένει ένα εργαλείο προσανατολισμένο προς την αντιπαράθεση».

Ο κ. Πεσκόφ προειδοποίησε ότι το ΝΑΤΟ «δεν είναι μία συμμαχία που διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και η περαιτέρω επέκτασή του δεν θα φέρει πρόσθετη ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο». Πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία θα έπρεπε να «εξισορροπήσει την κατάσταση» με δικά της μέτρα εάν η Σουηδία και η Φινλανδία προσχωρούσαν στο ΝΑΤΟ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποίησε για «στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» σε περίπτωση που οι χώρες αυτές ενταχθούν στη συμμαχία.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ

Παρά τις προειδοποίηση έρχεται ενώ αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσαν ότι η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία ήταν ένα «τεράστιο στρατηγικό λάθος» που είναι πιθανό να φέρει τη διεύρυνση στο ΝΑΤΟ. Όπως αναφέρει το BBC, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι δύο γειτονικές χώρες της Ρωσίας θα υποβάλουν αίτηση για ένταξη στη συμμαχία, ακόμα και μέσα στον Ιούνιο.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Ουάσινγκτον θα υποστηρίξει την ενταξιακή διαδικασία, που αν συμβεί θα αυξήσει τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχία σε 32, ενώ τα δύο νέα μέλη θα απέχουν ελάχιστα μόλις χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις μεταξύ των ηγετών του ΝΑΤΟ και των υπουργών Εξωτερικών του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης για την προοπτική ένταξης.

Η κόκκινη γραμμή της Μόσχας

Επισημαίνεται ότι μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα, η οποία πριν εξαπολύσει την επίθεση στην Ουκρανία απαίτησε από τη Συμμαχία να δεσμευτεί ότι θα σταματήσει οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση προς Ανατολάς.

Ωστόσο, ο πόλεμος άλλαξε άρδην την κατάσταση καθώς οδήγησε στην ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ κοντά στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, ενώ παράλληλα οι λαοί της Σουηδίας και της Φινλανδία, που μέχρι προσφάτως δεν φαίνονταν πρόθυμοι να μπουν οι χώρες τους στο ΝΑΤΟ, αλλάζουν μαζικά γνώμη βλέποντας τη ρωσική επιθετικότητα στη γειτονική τους Ουκρανία, που δεν μπόρεσε ποτέ να ενταχθεί στη Συμμαχία παρά την επιθυμία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σουηδία και Φινλανδία αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες

Παρά τις ρωσικές απειλές, Ρωσία και Σουηδία προχώρησαν με τις υποψηφιότητες τους για ένταξη και αύξησαν παράλληλα τις αμυντικές δαπάνες. Τη Δευτέρα, η στρατιωτική ηγεσία του Ελσίνκι ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο για τη διάθεση 14 εκατ. ευρώ (10,88 εκατ. λίρες) προκειμένου ο φινλανδικός στρατός να ενισχυθεί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αφού παρήγγειλε στα τέλη του 2021 64 αμερικανικά μαχητικά F-35, η Φινλανδία θα αυξήσει αλματωδώς, κατά 40%, τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2026 και θα βρίσκεται πάνω από το όριο του 2% του ΑΕΠ που συστήνει το NATO.

Πριν από έναν μήνα Σουηδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες κατά τρία δισεκατομμύρια κορώνες (317 εκατ. δολάρια, 243 εκατ. λίρες) για το 2022.

Κρίσιμη εβδομάδα για τη Φινλανδία - 60% των πολιτών τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ

Στην πιο κρίσιμη φάση αναφορικά με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ εισέρχεται αυτή την εβδομάδα η Φινλανδία.Η κυβέρνηση της χώρας θα δώσει στη δημοσιότητα την Πέμπτη τη «λευκή βίβλο» για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής. Ωστόσο, η τελική επιλογή για ένταξη ή όχι στο ΝΑΤΟ θα αποφασιστεί στα τέλη Ιουνίου.

Το κείμενο, που δόθηκε εντολή να συνταχθεί στις αρχές του Μαρτίου, θα σηματοδοτήσει την έναρξη διαδικασίας στο κοινοβούλιο και εθνικού διαλόγου που μάλλον θα κρατήσει αρκετές εβδομάδες, ενώ το ζήτημα τίθεται επίσης πιεστικά και για τη γειτονική Σουηδία.

«Θα κάνουμε διεξοδικές συζητήσεις» αλλά δεν θα κρατήσουν «πάνω απ’ ό,τι χρειάζεται», είπε την Παρασκευή η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν. «Θεωρώ πως θα έχουμε ολοκληρώσει τις συζητήσεις μας πριν από τα τέλη Ιουνίου», πρόσθεσε η νεαρή σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός.

«Εκτιμώ ότι η υποψηφιότητα θα υποβληθεί κάποια στιγμή τον Μάιο» ώστε να ληφθεί απόφαση στη σύνοδο του NATO στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ, υποστηρικτής της ένταξης.

Όπως και η γειτονική Σουηδία, η χώρα έλαβε σαφείς διαβεβαιώσεις από τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ πως η πόρτα είναι ανοικτή και αρκετές εκφράσεις υποστήριξης και παραίνεσης, από τις ΗΠΑ ως τη Γερμανία περνώντας από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αντιστροφή της κοινής γνώμης είναι θεαματική: οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πλέον ότι το 60% των Φινλανδών τάσσεται υπέρ, ποσοστό διπλάσιο από ό,τι πριν από την εισβολή. Το ποσοστό όσων εναντιώνονται έχει πέσει στο 20%.

πόλεμοςΝΑΤΟΣουηδίαΦινλανδίαειδήσεις τώραΡωσίαΟυκρανία