Κόσμος|14.04.2022 14:22

Θρίλερ με την τύχη του Moskva: «Το χτυπήσαμε με πυραύλους Neptune και βυθίζεται», λέει το Κίεβο – Διαψεύδει η Μόσχα

Newsroom

Η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό Moskva με αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune προκαλώντας του μεγάλες ζημιές, ενώ πρόσθεσε ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει αρχίσει να βυθίζεται.

Κίεβο: Εμείς χτυπήσαμε το Moskva με πυραύλους Neptune

Σε ανάρτησή της στο Facebook η νότια στρατιωτική διοίκηση ανέφερε ότι η φωτιά στο Moskva ξεκίνησε μετά το πλήγμα. Πρόσθεσε επίσης ότι το έργο των ρωσικών σωστικών πλοίων δυσχέραιναν οι εκρήξεις των πυρομαχικών που μετέφερε το καταδρομικό, όπως και οι άσχημες καιρικές συνθήκες. Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το καταδρομικό δεν έχει βυθιστεί και ότι οι εκρήξεις σε αυτό έχουν σταματήσει.

«Η εστία της πυρκαγιάς έχει τεθεί υπό έλεγχο, δεν υπάρχουν φλόγες. Οι εκρήξεις των πυρομαχικών έχουν σταματήσει. Το καταδρομικό Moskva διατηρεί την πλευστότητά του», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο, το οποίο πρόσθεσε ότι ερευνά τα αίτια του ατυχήματος.

«Λαμβάνονται μέτρα για τη ρυμούλκηση του καταδρομικού προς το λιμάνι», συνέχισε το υπουργείο. «Το πλήρωμα του “Moskva” έχει απομακρυνθεί από το πλοίο, ενώ «ο βασικός εκτοξευτήρας πυραύλων δεν έχει πληγεί», διαβεβαίωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Το πολεμικό πλοίο αποτελεί «σύμβολο της ρωσικής ναυτικής ισχύος στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε στο BBC ο Μάικλ Πέτερσεν του Ινστιτούτου Ναυτιλιακών Μελετών της Ρωσίας. «Το Moskva ήταν ένα αγκάθι στα πλευρά των Ουκρανών από την αρχή αυτής της σύγκρουσης. Το να το βλέπεις να έχει υποστεί τόσο μεγάλη ζημιά... νομίζω ότι θα είναι μια πραγματική τόνωση του ηθικού των Ουκρανών».

Μπορεί να έχει και στρατιωτικές επιπτώσεις, αναγκάζοντας ενδεχομένως το ρωσικό ναυτικό να «επιχειρεί τώρα πιο μακριά από την ακτή απ' ό,τι προηγουμένως, και αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του να παρέχει άμεση υποστήριξη με πυρά στα στρατεύματα στην ξηρά».

Ο ρωσικός στρατός κυριαρχεί στη Μαύρη Θάλασσα από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και χρησιμοποίησε την παρουσία του εκεί για να ξεκινήσει και να τροφοδοτήσει την εισβολή.

Το σκάφος κατασκευάστηκε αρχικά στην Ουκρανία τη σοβιετική εποχή και τέθηκε σε υπηρεσία στις αρχές της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Το Mosvka είχε αναπτυχθεί στο παρελθόν από τη Μόσχα στη σύγκρουση στη Συρία, όπου προμήθευε τις ρωσικές δυνάμεις στη χώρα με ναυτική προστασία.

Φέρει πάνω από δώδεκα πυραύλους Vulkan κατά πλοίων και μια σειρά από όπλα κατά των υποβρυχίων και των ναρκοτορπιλών, ανέφεραν τα δημοσιεύματα.

Τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η ναυαρχίδα έγινε πρωτοσέλιδο παγκοσμίως όταν διέταξε μια ομάδα Ουκρανών στρατιωτών σε ένα φυλάκιο στη Μαύρη Θάλασσα να παραδοθεί.

Όταν οι στρατιώτες αρνήθηκαν προκλητικά σε ένα ραδιοφωνικό μήνυμα, αρχικά θεωρήθηκε ότι οι συνοριακοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί, αλλά στην πραγματικότητα είχαν αιχμαλωτιστεί. Οι στρατιώτες απελευθερώθηκαν αργότερα στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη Ρωσία στα τέλη Μαρτίου, αναφέρει το ουκρανικό κοινοβούλιο.

πόλεμοςπολεμικό πλοίοΡωσίαφωτιάειδήσεις τώραΟυκρανία