Κόσμος | 17.04.2022 17:37

Τουρκικά ΜΜΕ: Στο επίκεντρο το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που είχαν καταφύγει στην Ελλάδα

Μαρία Ζαχαράκη

Ευρεία κάλυψη στον τουρκικό Τύπο της Κυριακής δημοσιεύματος της εφημερίδας «Τα Νέα» περί των 8 Τούρκων στρατιωτικών που είχαν καταφύγει στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Α. Με τίτλο «Φοβήθηκαν επιχείρηση, ξαπόστειλαν τους προδότες» δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah το οποίο αναφέρει:

Η Ελλάδα ξαπόστειλε οκτώ μέλη της FETO που είχαν καταφύγει εκεί με ελικόπτερο κατά την απόπειρα πραξικοπήματος. Οι προδότες πήγαν στον Καναδά, στο Βέλγιο και στη Γερμανία. Τα ελληνικά ΜΜΕ επέστησαν την προσοχή σε πιθανή επιχείρηση της MIT.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική ε/φ Τα Νέα τα οκτώ μέλη της FETO εγκατέλειψαν την Ελλάδα και μετέβησαν στον Καναδά, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Η εφημερίδα, η οποία έδωσε την είδηση για τους οκτώ τρομοκράτες, ανέφερε ότι προηγουμένως οι πραξικοπηματίες είχαν τεθεί υπό προστατευτική κράτηση σε στρατιωτική εγκατάσταση. Η εφημερίδα έγραψε χθες ότι «γίνεται αντιληπτό πως η επιχείρηση εξαγωγής των 8 στρατιωτικών που διέμεναν σε ΑΤ της Δυτικής Αττικής και στη συνέχεια σε εγκαταστάσεις της ΕΛΑΣ και των ΕΔ στη Βόρεια Αττική πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια, χωρίς να επιτραπούν διαρροές». Τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία προκάλεσε ανακούφιση στους υπεύθυνους για την ασφάλειά τους, το ρεπορτάζ ανέφερε πως «οι αναφορές στα Τουρκικά ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της πενταετούς παραμονής τους στην Ελλάδα ότι η MIT θα προσπαθούσε να τους απαγάγει σε μια επιχείρηση παρόμοια με επιθετικές επιχειρήσεις όπως στο Κοσσυφοπέδιο και αλλού προκάλεσαν συναγερμό στις αρχές».

Διέφυγαν με ελικόπτερο S-70

Οι ταγματάρχες χειριστές Ahmet Guzel και Gencay Boyuk, οι λοχαγοί χειριστές Abdullah Yetik, Ferudun Coban, Ugur Ucan, Suleyman Ozkaynakc?, και οι λοχίες τεχνικοί Bilal Kurugul και Mesut F?rat, που ήταν τοποθετημένοι στο 4ο Σύνταγμα Αεροπορίας Στρατού «Στρατηγός Ismail Hakk? Tunaboylu» στην Κωνσταντινούπολη, στο Sancaktepe, διέφυγαν στην Ελλάδα το πρωί της 16ης Ιουλίου 2016 σε ελικόπτερο S-70 με αριθμό 11308 μετά την αποτυχία της απόπειρας πραξικοπήματος. Η Ελλάδα είχε απορρίψει τα αιτήματα έκδοσης της Τουρκίας. 

Β. Σχετική ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη για την φιλοκυβερνητική ε/φ Hurriyet με τίτλο «Η Ελλάδα εξαφάνισε τους 8 πραξικοπηματίες» αναφέρει επιπλέον:

Το θέμα της διαφυγής των 8 πραξικοπηματιών στην Ελλάδα προκάλεσε ένταση στις τουρκοελληνικές σχέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Τ/Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είπε ότι ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του είχε υποσχεθεί ότι θα επιστρέψουν τους πραξικοπηματίες στην Τουρκία σε 15-20 ημέρες, αλλά δεν το έκανε.

Έδωσε θάρρος στα μέλη της FETO

Η αποτυχία των ελληνικών δικαστηρίων να επιστρέψουν τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς στην Τουρκία και η αναγνώρισή τους ως πρόσφυγες ενθάρρυνε τα μέλη της FETO. Ο αριθμός των μελών της FETO που διέφυγαν από την Τουρκία στην Ελλάδα τα τελευταία 5,5 χρόνια υπολογίζεται σε περίπου 25.000. Ωστόσο, αναφέρεται ότι οι περισσότεροι πήγαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αφού έμειναν για λίγο στην Ελλάδα.

πραξικόπημαΤουρκίαειδήσεις τώρατουρκικά ΜΜΕπραξικοπηματίεςΤούρκοι αξιωματικοί