Κόσμος | 24.04.2022 18:52

Eκλογές στη Γαλλία: Τα πρώτα αποτελέσματα από υπερπόντιες περιοχές - Πού προηγείται η Λεπέν, η κατάρα των 20 ετών που θέλει να «σπάσει» ο Μακρόν

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP Photo/Jean-Francois Badias
AP Photo/Jean-Francois Badias
AP Photo/Jean-Francois Badias
AP Photo/Jean-Francois Badias
AP Photo/Jean-Francois Badias
AP Photo/Jean-Francois Badias
AP Photo/Jean-Francois Badias

Η λήξη των γαλλικών προεδρικών εκλογών πλησιάζει, καθώς απομένουν μόλις μερικές ώρες μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν «φαβορί» για τη νίκη τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και την Μαρίν Λεπέν στα υψηλότερα ποσοστά που έχει ποτέ ανέλθει η γαλλική ακροδεξιά. Το αξιοσημείωτο στοιχείο, πάντως, μέχρι στιγμής είναι η μεγάλη αποχή από τις κάλπες.

Ειδικότερα, το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ανερχόταν στο 63,23% στις 17.00 το απόγευμα (18.00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, την ίδια ώρα η συμμετοχή ανερχόταν στο 65,30%. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την τάση που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, ότι δηλαδή φέτος η προσέλευση των ψηφοφόρων θα είναι μικρότερη. Το ποσοστό αυτό, ωστόσο, ήταν πολύ μικρότερο νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής αγγίζοντας μάλιστα αρνητικό ρεκόρ 20ετίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι τις 12 μ.μ. (τοπική ώρα) μόνο το 26,4% των ψηφοφόρων προσήλθε στην κάλπη.

Το ποσοστό αυτό συμμετοχής ήταν οριακά μεγαλύτερο από το 25,4% που είχε καταγραφεί το μεσημέρι της 10ης Απριλίου, όταν διεξήχθη ο πρώτος γύρος των εκλογών, αλλά δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το 28,2% που είχε καταγραφεί μέχρι εκείνη την ώρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκλογών του 2017, και οριακά πάνω από το χαμηλό ρεκόρ του 26,2% που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη ώρα το 2002.

Σημειώνεται πως το 26% των εκλογέων που είχαν δικαίωμα ψήφου δεν προσήλθαν στον πρώτο γύρο των εκλογών. Η αντίληψη ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι αναπόφευκτα νικητής ενδέχεται μπορεί να επηρεάσει την προσέλευση ψηφοφόρων, ενώ δεν βοηθά το γεγονός ότι οι εκλογές συμπίπτουν με σχολικές διακοπές σε διάφορα μέρη της χώρας.

Ενα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο είναι πως, σε περίπτωση επικράτησης του Εμανουέλ Μακρόν, ο 44χρονος θα σπάσει μια κατάρα 20 ετών, καθώς ουδείς άλλος πρόεδρος έχει επενακελεγεί μετά το 2002 και τον Ζακ Σιράκ.

Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις για το ποιος ή ποια θα βρεθεί εντός του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων τα επόμενα πέντε χρόνια θα δημοσιοποιηθούν με το κλείσιμο και της τελευταίες κάλπης στις 21:00 ώρα Ελλάδας. Στις περισσότερες γαλλικές εκλογικές περιφέρειες οι κάλπες κλείνουν στις 20:00 ώρα Ελλάδας, αλλά στις οκτώ μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας κλείνουν στις 21:00. Τότε αναμένονται τα επίσημα exit polls.

Το μήνυμά του Εμανουέλ Μακρόν στους αναποφάσιστους

Ο Γάλλος πρόεδρος, που «κονταροχτυπιέται» με τη Μαρίν Λεπέν για την επανεκλογή του, με μήνυμά του στο Twitter ζήτησε από τους συμπατριώτες του να προσέλθουν στις κάλπες, έτσι ώστε να μην επιτρέψουν στην αποχή να παίξει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών.

«Ψηφίστε! Στις χιλιάδες γυναίκες και άνδρες της Γαλλίας, που προσέρχονται στις κάλπες: Σας ευχαριστώ. Στα εκλογικά τμήματα των πόλεων της χώρας μας, εσείς είστε η καρδιά της δημοκρατίας που χτυπά», έγραψε στο μήνυμά του ο Μακρόν, συνοδεύοντάς του από τη στιγμή που ρίχνει τη δική του ψήφο στην κάλπη.

Τα πρώτα αποτελέσματα από υπερπόντιες περιοχές

Η βελγική εφημερίδα La Libre και το βελγικό δίκτυο LN24 δημοσίευσαν τα πρώτα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών από υπερπόντιες περιοχές (Dom Tom).

Η Μαρίν Λεπέν κερδίζει το 69,60% των ψήφων (92.106 ψήφοι) έναντι 30,40% (40.229 ψήφοι) του Εμανουέλ Μακρόν στη Γουαδελούπη. Το ποσοστό συμμετοχής είναι 47,18%.

Στη Μαρτινίκα, Η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει 60,87%, έναντι 39,13% του Εμανουέλ Μακρόν και ποσοστό στο 45,45%. Στη Γουιάνα, η Μαρίν Λεπέν φτάνει το 60,70% (21.734 ψήφοι), έναντι 39,30% (14.073 ψήφοι) του Εμμανουέλ Μακρόν. Το ποσοστό συμμετοχής είναι 38,89%.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείται στη Γαλλική Πολυνησία, με 51,81% των ψήφων (42.880 ψήφοι) με την Μαρίν Λεπέν να φτάνει το 48,19% (39.890 ψήφοι). Η αποχή είναι 57,75%. Υπάρχουν επίσης 2,70% λευκά και 2,05% άκυρα.

Παράλληλα, τα δύο βελγικά μέσα αναφέρουν ότι άλλα εκλογικά τμήματα έχουν ήδη ολοκληρώσει την καταμέτρηση των ψήφων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε πολλές χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, όπου Γάλλοι ομογενείς ψήφισαν το Σάββατο.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Αργεντινή

  • Μακρόν: 89%
  • Λεπέν: 11%

Συμμετοχή: 21%

Βραζιλία

  • Μακρόν: 86%
  • Λεπέν: 14%

Συμμετοχή: 24%

Χιλή

  • Μακρόν: 87%
  • Λεπέν: 13%

Συμμετοχή: 28%

Δομινικανή Δημοκρατία

  • Μακρόν: 62%
  • Λεπέν: 38%

Συμμετοχή: 28%

Κολομβία

  • Μακρόν: 91%
  • Λεπέν: 9%

Συμμετοχή: 28%

Καναδάς (χωρίς Βανκούβερ)

  • Μακρόν: 86%
  • Λεπέν: 14%

Συμμετοχή: 41%

Ηνωμένες Πολιτείες (χωρίς Σικάγο και Νέα Ορλεάνη)

  • Μακρόν: 92%
  • Λεπέν: 8%

Συμμετοχή: 36%

Στο 28% αναμένεται να φτάσει η αποχή

Στο 28% αναμένεται να φθάσει η αποχή στο τέλος της ψηφοφορίας στην Γαλλία σύμφωνα με εκτίμηση γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αποχές στην ιστορία των γαλλικών εκλογών. Η συμμετοχή των Γάλλων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών εμφανίζεται μειωμένη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα, στις 18.00 ώρα Ελλάδας το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Με βάση τα στοιχεία αυτά η συμμετοχή ήταν στο 63,23%, σχετικά μειωμένη σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές του 2017 και του 2012.

Η αυξημένη αποχή μπορεί να ερμηνευτεί ως απροθυμία των ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο ψήφισαν υποψήφιους που αποκλείστηκαν, να ακολουθήσουν τις προτροπές τους και να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο. Οι περισσότεροι από τους αποκλεισμένους υποψήφιους λίγο - πολύ τάχθηκαν υπέρ του Μακρόν, οι ακροδεξιοί υπέρ της Λεπέν, ενώ από την αριστερά ο Μελανσόν δήλωσε «καμία ψήφο στην Λεπέν» χωρίς ωστόσο να προτείνει τον Μακρόν.

Μία άλλη εξήγηση που επίσης μπορεί να υπάρξει για την αύξηση της αποχής είναι ότι αυτή η εβδομάδα στη Γαλλία ήταν εβδομάδα σχολικών διακοπών και πολλοί Γάλλοι έχουν αναχωρήσει από τους τόπους κατοικίας τους.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8 το πρωί τοπική ώρα και θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδας), όταν και αναμένονται οι πρώτες προβλέψεις για το αποτέλεσμα. Τα επίσημα αποτελέσματα από όλα τα εκλογικά τμήματα θα δημοσιοποιηθούν στις 21.00 ώρα Ελλάδας, αφού ο γαλλικός εκλογικός νόμος απαγορεύει την ανακοίνωση οποιουδήποτε αποτελέσματος πριν από το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης.

Εμανουέλ ΜακρόνεκλογέςΓαλλίαειδήσεις τώραΜαρίν Λεπέν