Κόσμος | 03.05.2022 20:12

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δραματικές ώρες μετά την ανακάλυψη οκτώ ομαδικών τάφων - Το OPEN βρέθηκε στο σημείο και οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές

Newsroom

Δραματικές ώρες περνούν οι συγγενείς αγνοουμένων στο Κίεβο, μετά την ανακάλυψη οκτώ ομαδικών τάφων στα περίχωρα της ουκρανικής πόλης. Γονείς ψάχνουν τα παιδιά τους ανάμεσα στους νεκρούς, άλλοι κάτοικοι τους αγαπημένους τους, ενώ ιατροδικαστές αναζητούν ενδείξεις που θα στοιχειοθετούν εγκλήματα πολέμου.

Οι ομαδικοί τάφοι εντοπίστηκαν λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο. Η εικόνα από το σημείο, όπου βρέθηκε το OPEN, είναι αποκαρδιωτική: Συγγενείς θυμάτων ανάμεσα σε δεκάδες σακούλες με σορούς, λουλούδια πάνω στους νεκρούς και τραγικές ιστορίες ανθρώπων που έχασαν κοντινά τους πρόσωπα.

Μητέρα που έχασε την κόρη της όταν βλήμα έπληξε το σπίτι της, μιλάει στο OPEN για το πώς συνέβησαν όλα:

«Άκουσα ένα σφύριγμα και έπεσε ένας όλμος στο σπίτι. Ο αδερφός μου μας είπε να πάμε γρήγορα στο υπόγειο. Προσπάθησα να απεγκλωβίσω τη μεγάλη κόρη μου, η οποία ήταν αυτιστική. Μόλις τη σήκωσα ξεκίνησα να φωνάζω "Πού είναι η Αναστασία;". Δεν κουνιόταν. Την παίρνω από το χέρι και ήταν ματωμένη, το παιδί ήταν σκοτωμένο».

Στο σημείο της φρίκης βρίσκονται οι ουκρανικές Αρχές που ερευνούν τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου και φροντίζουν ώστε οι σοροί να σταλούν για νεκροψία.

Σημειώνεται, παράλληλα, πως από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Μποροντιάνκα πέρασε ένας μήνας, ωστόσο, νεκροί παραμένουν άταφοι

«Βγήκαν οι Ρώσοι στρατιώτες από τα τανκς και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Ένας φώναξε "γιατί πυροβολείτε, εδώ είναι μικρά παιδιά". Τον σκότωσαν και αυτόν και τον γιο μου που περνούσε από το σημείο» αναφέρει γυναίκα κάτοικος της περιοχής.

Τέλος, γίνεται γνωστό πως οι ουκρανικές Αρχές αναφέρουν πως στην περιοχή του Κιέβου έχουν βρεθεί 1.202 πτώματα Ουκρανών σε ομαδικούς τάφους.