Κόσμος|10.05.2022 12:29

Κολομβία: Στα χέρια καλλιεργητών κόκας 120 στρατιωτικοί

Newsroom

Τουλάχιστον 120 Κολομβιανοί στρατιωτικοί παραμένουν αποκλεισμένοι εδώ και δύο ημέρες σε στρατόπεδο στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, περικυκλωμένοι από κοκαλέροςκαλλιεργητές κόκας. ,Οι τελευταίοι εναντιώνονται στις επιχειρήσεις για την εξάλειψη παράνομων καλλιεργειών, όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο της χώρας.

Οι στρατιωτικοί αυτοί «εκτελούσαν αποστολή εξάλειψης παράνομων καλλιεργειών» στην Τιμπού, στον νομό Νόρτε ντε Σαντανδέρ, όταν δέχθηκαν έφοδο από καλλιεργητές, που τους κατέλαβαν εξαπίνης και τους υποχρέωσαν να υποχωρήσουν στη στρατιωτική βάση, εξήγησε το επιτελείο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός, τουλάχιστον 120 στρατιωτικοί είναι ακινητοποιημένοι στο στρατόπεδο του τάγματος Κάνιο Ίντιο από την 7η Μαΐου. Ο στρατηγός Όμαρ Σεπούλβεδα καταδίκασε την πολιορκία των ανδρών του, κάνοντας λόγο για «απαγωγή» τους από «300 και πλέον καλλιεργητές κόκας», οπλισμένους με «πέτρες» και «ρόπαλα» και προσθέτοντας πως ο «εφοδιασμός με νερό και ηλεκτρισμό έχει κοπεί» στην εγκατάσταση.

Το Τιμπού βρίσκεται στην περιφέρεια Κατατούμπο, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη έκταση καλλιέργειας ναρκωτικών στον κόσμο, με περίπου 400.000 στρέμματα όπου έχει φυτευτεί κόκα –το φυτό τα φύλλα του οποίου είναι η πρώτη ύλη στη διαδικασία παραγωγής κοκαΐνης–, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Τον Οκτώβριο, περίπου 180 στρατιωτικοί, που είχαν αναλάβει παρόμοια αποστολή, είχαν κρατηθεί αιχμάλωτοι από αγρότες σε σχολείο προτού αφεθούν ελεύθεροι, έπειτα από μεσολάβηση της εθνικής αρχής για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην περιοχή δρουν αντάρτες

Σύμφωνα με τις αρχές, στην περιοχή δρουν και ωφελούνται από τα έσοδα της διακίνησης ναρκωτικών αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), καθώς και αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Ο απερχόμενος συντηρητικός πρόεδρος, Ιβάν Ντούκε, κλιμάκωσε την προσπάθεια πάταξης της διακίνησης ναρκωτικών, ιδίως με την καταστροφή καλλιεργειών, που γίνεται με τα χέρια από στρατιώτες, οι οποίοι συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με καλλιεργητές.

Με παραγωγή-ρεκόρ 1.010 τόνων το 2020, η Κολομβία κατατάσσεται πάντα στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς την παραγωγή κοκαΐνης. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα όπου καταναλώνονται οι μεγαλύτερες ποσότητες.

στρατιωτικοίΚολομβίακαλλιεργητέςΒενεζουέλα