Κόσμος|25.05.2022 16:24

Στο ναδίρ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Βόλτες» του ερευνητικού Γιουνούς στο Αιγαίο και φόβοι για θερμό καλοκαίρι

Newsroom

Στην «καρδιά» του Αιγαίου βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό «Γιουνούς», με το ΓΕΕΘΑ να έχει τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή. Το τουρκικό πλοίο βρίσκεται, σε διεθνή χωρικά ύδατα, μεταξύ Σκύρου, Άη Στράτη, Σκύρου, Χίου και Λέσβου, σύμφωνα με ιστοσελίδες που καταγράφουν τις θέσεις όλων των πλοίων παγκοσμίως.

Την παραπάνω θέση ανέφερε και η τουρκική Navtex, που ανακοινώθηκε στη «σκιά» της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τις δηλώσεις του ότι δεν θα δεχτεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας. Μάλιστα, είχε ζητήσει να σταματήσουν οι παράνομες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Η θέση του «Γιουνούς» σύμφωνα με το vesselfinder.com και το marinetraffic.com:

Η ανταλλαγή «πυρών» Ερντογάν - Μητσοτάκη

Τα τελευταία 24ωρα, οι τόνοι μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν ανέβει.

Η ένταση ξεκίνησε με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τις δηλώσεις του για την τουρκική προκλητικότητα. Λίγες μέρες μετά, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε, λέγοντας πως «για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης, δεν θα ξαναμιλήσω μαζί του».

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι: «Όταν βγήκαν από το ΝΑΤΟ η Ελλάδα και η Γαλλία, η Τουρκία τους στήριξε τότε. Και τι έγινε; Βρίσκεται η Ελλάδα σε αρμονία μαζί μας αυτή τη στιγμή; Ο δρόμος της FETO (των γκιουλενιστών) προς την Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν περνάει μέσω Ελλάδας; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 βάσεις στην Ελλάδα. Γιατί φτιάχνονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια Ελλάδα που χρωστάει 400 δισ. Ευρώ σε ευρωπαϊκές χώρες».

«Μιλήσαμε μαζί τους. Στη συνάντηση συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να βάλουμε τρίτες χώρες ανάμεσά μας. Από δω και μπρος ας σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Εμείς είμαστε αυτάρκεις. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια Ελλάδα που προτείνει στις ΗΠΑ να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία. Δεν υπάρχει κανένας Μητσοτάκης για μένα πλέον. Η Αμερική πιθανόν δεν θα αποφασίσει με βάση αυτά που είπε ο Μητσοτάκης», υποστήριξε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος.

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε στην «αντεπίθεση», δηλώνοντας αρχικά πως «με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας». Ωστόσο, το μήνυμα στον Ερντογάν ήταν ξεκάθαρο:

«Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα "διεθνοποιήσω" ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απαράδεκτη πρακτική κληθείς να σχολιάσει τον άνευ προηγουμένου μεγάλο αριθμό υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. «Θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

τουρκική προκλητικότηταΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκίαΑιγαίοNAVTEXπλοίοειδήσεις τώρα