Κόσμος|09.06.2022 12:46

«Εκτός από δημητριακά, τι άλλα αγαθά έκλεψες από την Ουκρανία;» - Η ερώτηση Ουκρανού δημοσιογράφου στον Λαβρόφ που άναψε φωτιές

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλουτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους / AP Photo
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλουτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους / AP Photo
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλουτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους / AP Photo
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλουτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους / AP Photo
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλουτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους / AP Photo
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλουτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους / AP Photo

Την ώρα που το σφυροκόπημα στην Ουκρανία συνεχίζεται οι κίνδυνοι για παγκόσμια επισιτιστική κρίση αυξάνονται. Στους κινδύνους που απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια προστίθεται ο ισχυρισμός φιλορώσου αξιωματούχου από την κατεχόμενη Ζαπορίζια, σύμφωνα με την οποία «τα πρώτα φορτία με ουκρανικά σιτηρά έφυγαν μέσω της προσαρτημένης από την Ρωσία Κριμαία, με προορισμό τη Μέση Ανατολή». Είπε μάλιστα ότι τα συμβόλαια έχουν υπογραφεί με την Τουρκία.

Στον απόηχο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Ρωσίας η Ουκρανία, η οποία δεν εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση της Άγκυρας, λέει ότι η ρωσική υπόσχεση να μην εκμεταλλευθεί ναυτιλιακούς διαδρόμους για να επιτεθεί στην Οδησσό «δεν είναι αξιόπιστη».

Την ίδια ώρα αίτημα αποναρκοθέτησης της Μαύρης Θάλασσας και δημιουργίας ζώνης ασφαλούς διέλευσης από την ουκρανική πλευρά εγείρει το Κρεμλίνο για την απελευθέρωση των σιτηρών. Η Τουρκία υποστηρίζει την ρωσική θέση παζαρεύοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην «απελευθέρωση των σιτηρών».

Ένα... άβολο ερώτημα στον Λαβρόφ

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης ΛαφρόφΤσαβούσογλου ο Ουκρανός δημοσιογράφος, Muslim Umerow που εκπροσωπούσε τη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας, έθεσε ένα άβολο ερώτημα στον Ρωσο ΥΠΕΞ, το οποίο προκάλεσε ένταση. «Εκτός από δημητριακά, τι άλλα αγαθά έκλεψες από την Ουκρανία;» ρώτησε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαμογελώντας, απάντησε: «Εσείς οι Ουκρανοί ανησυχείτε πάντα για το τι μπορείτε να κλέψετε και νομίζετε ότι όλοι έτσι σκέφτονται».

«Οι στόχοι μας εκεί είναι ξεκάθαροι, θέλουμε να σώσουμε τους ανθρώπους από την πίεση του νεοναζιστικού καθεστώτος. Δεν εμποδίζουμε το σιτάρι. Για να φύγει από τα λιμάνια, πρέπει να δώσει την εντολή ο κ. Ζελένσκι, αυτό είναι όλο», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Εξάγει σιτηρά από την Ουκρανία η Ρωσία;

Η Ρωσία στέλνει σιτηρά από την Ουκρανία στο εξωτερικό, λένε αξιωματούχοι στην κατεχόμενη νότια Ουκρανία. Ο ισχυρισμός - τον οποίο το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει - έρχεται καθώς Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη Ρωσία ότι έκλεψε περίπου 600.000 τόνους σιτηρών της και εξήγαγε μέρος αυτών.

Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται ότι κλέβει σιτηρά. Η πρόσβαση στα αποθηκευμένα σιτηρά της Ουκρανίας έχει καταστεί επείγουσα διεθνώς: εκατομμύρια τόνοι εξάγονται ετησίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Αλλά δεν μπορούν να μεταφερθούν τώρα επειδή το ρωσικό ναυτικό αποκλείει τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Και η Ρωσία λέει ότι η Ουκρανία πρέπει να αποναρκοθετήσει τα ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Μαύρης Θάλασσας για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι διάδρομοι εξαγωγής των σιτηρών.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Ρωσία προσπαθεί να πουλήσει κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι σε χώρες της Αφρικής που πλήττονται από την ξηρασία, ανέφεραν οι New York Times.

Στα μέσα Μαΐου, οι ΗΠΑ έστειλαν προειδοποίηση σε 14 χώρες, κυρίως στην Αφρική, ότι ρωσικά φορτηγά πλοία έφευγαν από λιμάνια κοντά στην Ουκρανία φορτωμένα με το σιτάρι, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τι λένε οι Ρώσοι;

Ο Γιεβγκένι Μπαλίτσκι, υπεύθυνος για τις υπό ρωσική κατοχή περιοχές στην περιοχή Ζαπορίζια, δήλωσε ότι τα σιτηρά είχαν φύγει από την περιοχή με εμπορικά τρένα με προορισμό την Κριμαία -την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014- και, από εκεί, τη Μέση Ανατολή.

Δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι «οι κύριες συμβάσεις συνάπτονται με την Τουρκία» - χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής αρχής κατοχής στην Κριμαία, Oleg Kryuchkov, δήλωσε ότι 11 βαγόνια με σιτηρά είχαν φτάσει στην Κριμαία από τη Μελιτόπολη, μια πόλη της Ζαπορίζια.

Μίλησε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, το οποίο ανέφερε επίσης ότι μεταφέρονται σιτηρά από την κατεχόμενη περιοχή της Χερσώνας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε το πρόβλημα των σιτηρών με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα την Τετάρτη, αλλά δεν υπήρξε κάποια σημαντική εξέλιξη.

Ο κ. Λαβρόφ αρνήθηκε ότι η Ρωσία παρεμποδίζει τις εξαγωγές σιταριού της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η Ουκρανία οφείλει να αποναρκοθετήσει τα ύδατα στα ανοικτά της Οδησσού και άλλων λιμανιών.

Εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να αποναρκοθετήσει τις ακτές επειδή η Ρωσία «θα χρησιμοποιούσε τους διαδρόμους σιτηρών για να επιτεθεί στη νότια Ουκρανία».

Η Ρωσία κατηγορεί επίσης τις δυτικές κυρώσεις για την επισιτιστική κρίση. Η Δύση ωστόσο λέει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο τις προμήθειες τροφίμων. Η Τουρκία προσπαθεί να μεσολαβήσει για μια συμφωνία για τη δημιουργία ασφαλών θαλάσσιων διαδρόμων.

Τι λένε οι Ουκρανοί;

Την περασμένη εβδομάδα ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία, Vasyl Bodnar, δήλωσε ότι η Ρωσία στέλνει κλεμμένα σιτηρά από την Κριμαία και η Τουρκία είναι μεταξύ των προορισμών.

«Κάναμε έκκληση στην Τουρκία να μας βοηθήσει και, μετά από πρόταση της τουρκικής πλευράς, ξεκινάμε ποινικές υποθέσεις σχετικά με αυτούς που κλέβουν και πωλούν τα σιτηρά», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το Reuters.

Ο επικεφαλής της Ουκρανικής Ένωσης Σιτηρών, Μίκολα Γκορμπατσόφ, προειδοποίησε ότι, αν δεν μπορέσουν να συνεχιστούν οι εξαγωγές από τα λιμάνια της Ουκρανίας, η επόμενη συγκομιδή, που ξεκινά στα τέλη Ιουλίου, θα επηρεαστεί σοβαρά.

Είπε ότι οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας θα περιοριστούν σε 20 εκατ. τόνους το πολύ το επόμενο έτος - μέσω οδικών, ποτάμιων και σιδηροδρομικών γραμμών - ενώ πέρυσι κατάφερε να εξάγει 44,7 εκατ. τόνους.

Γιατί αυτό είναι ένα τόσο πιεστικό διεθνές ζήτημα;

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μεγάλες αυξήσεις των τιμών παγκοσμίως για τα σιτηρά, το μαγειρικό λάδι, τα καύσιμα και τα λιπάσματα. Εν μέρει αυτό είναι αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν από κοινού σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού - η συνεισφορά της Ουκρανίας είναι σχεδόν 10%.

Το 2019 η Ουκρανία αντιπροσώπευε το 16% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το 42% του ηλιέλαιου, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Ο σημερινός αποκλεισμός της Ουκρανίας και η αποθήκευση σιτηρών από ορισμένες χώρες συμβάλλουν στην έλλειψη σε χώρες που ήδη πλήττονται από επισιτιστική ανασφάλεια.

Ο Petroc Wilton του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στη Σομαλία λέει ότι η ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής είναι ήδη καταστροφική. «Τέσσερις διαδοχικές αποτυχημένες περίοδοι βροχών. Δεκαπέντε εκατομμύρια πεινασμένοι άνθρωποι, που θα αυξηθούν σε 20 μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε.

Όλες οι ειδήσεις

Νέο σόου προκλητικότητας Ερντογάν - Μπαχτσελί σήμερα στη Σμύρνη: Με ασκήσεις για κατάληψη νησιών η EFES 2022

Γιούλικα Σκαφιδά: Θύμα ξυλοδαρμού η ηθοποιός - «Υπερασπίστηκα κοντινό μου άνθρωπο, που δέχεται κακοποιητική συμπεριφορά»

Ζώα συντροφιάς: Παράταση επ' αόριστον για τις υποχρεωτικές στειρώσεις και τα πρόστιμα στους παραβάτες

Πιο γρήγορα κι από Κέντρο-Γλυφάδα: Η «άγνωστη» παραλία λίγο έξω απ’ την Αττική που θεωρείται η ωραιότερη επιλογή για τους Αθηναίους

Τουρκίαειδήσεις τώραΡωσίασιτάριΟυκρανίαΣεργκέι ΛαβρόφΜεβλούτ Τσαβούσογλου