Θέλει διάλογο, αλλά προκαλεί ο Ακάρ: «Ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί ενεργούν βάσει φιλοδοξιών» - Τι είπε μετά το τετ α τετ με Παναγιωτόπουλο
Μαρία ΖαχαράκηΟ Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε ενημέρωση προς δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, κι εξέφρασε και πάλι τη βούληση της Τουρκίας για «ειρήνη, ευημερία και συνεργασία» με τους γείτονές της.
Ωστόσο, από την άλλη είπε ότι συνεχίζονται τα προβλήματα με την Ελλάδα κι αυτό οφείλεται στις φιλοδοξίες κάποιων Ελλήνων πολιτικών.
«Ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα συνεχίζουν τις ενέργειες και τη ρητορική τους λόγω κάποιων φιλοδοξιών. Μάλιστα, υπάρχουν εξοπλιστικές προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει. Ο οικονομικός αντίκτυπος αυτού στον ελληνικό λαό είναι επίσης πολύ βαρύς. Επιδιώκουν επίσης συμμαχίες. Απέναντι σε όλα αυτά συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων», είπε και συνέχισε:
«Είναι σημαντικό για εμάς να ενεργήσουμε με την αντίληψη ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με τη γείτονά μας, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα, με διπλωματικά μέσα, ότι μπορούμε να επωφεληθούμε καλύτερα από τα πλούτη, αν είμαστε μαζί και ενωμένοι, και ότι αυτό μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των χωρών μας. Θεωρούμε σημαντικό να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων. Η επικέντρωση σε μια θετική ατζέντα και η μείωση των εντάσεων θα συμβάλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία. Είμαστε επίσης στην ευχάριστη θέση να παρατηρήσουμε ότι ορισμένοι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και απόστρατοι στρατιώτες στην Ελλάδα χρησιμοποιούν τα επιχειρήματα που προβάλαμε».
Για την ένταση που επικράτησε με τους Έλληνες βουλευτές στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός την απέδωσε στη στάση που είχαν οι Έλληνες.
«Κάναμε μια ενημέρωση σε μια πολύ προσεκτική, ευγενική, διπλωματική γλώσσα χωρίς να προκαλούμε κανέναν. Η ουσία της ενημέρωσής μας ήταν η εξής: Υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας; Υπάρχει. Πώς επιλύεται; Με συζήτηση. Γίνονται διαπραγματεύσεις, διερευνητικές επαφές, διαβουλεύσεις για μείωση της έντασης και για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Είπαμε ότι μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα συζητώντας. Αυτοί όμως, με αβάσιμα ερωτήματα και σχόλια προσπάθησαν να απομακρύνουν τη συζήτηση από το στόχο της, η οποία πήγαινε πολύ καλά».
Έρχονται ανατιμήσεις «φωτιά» στα ταξί: Πόσο αυξάνονται τα κόμιστρα – Τι γίνεται με τη BEAT
- «Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
- Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
- Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
- Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;