Κόσμος|19.06.2022 14:44

Υπό πίεση η ΕΕ μετά τις ρωσικές αποφάσεις για μειωμένες παραδόσεις φυσικού αερίου - Εκτακτα μέτρα από Γερμανία και Ιταλία

Newsroom

Ασφυκτική πίεση στις ευρωπαϊκές αγορές έχει φέρει η απόφαση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν να μειώσει την παράδοση φυσικού αερίου προς την ΕΕ. Γερμανία και Ιταλία λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις μειωμένες παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματά όσον αφορά στην επάρκεια ενέργειας.

Η κυβερνήσεις των δύο χωρών αντιδρούν στις ανακοινώσεις της ρωσικής εταιρείας Gazprom, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε πολλές μειώσεις παραδόσεων αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream. Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό μπρα-ντε-φερ ανάμεσα σε Ευρώπη και Ρωσία στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία δεν αναμένεται να λήξει σύντομα, με τις ευρωπαϊκές οικονομίες να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των ρωσικών αποφάσεων στις οικονομίες τους.

Στον άνθρακα καταφεύγει η Γερμανία

Πιο συγκεκριμένα, στον άνθρακα καταφεύγει η Γερμανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας. «Προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου, πρέπει να χρησιμοποιούμε λιγότερο αέριο για να παράγουμε ηλεκτρισμό. Αντ' αυτού, οι σταθμοί άνθρακα πρέπει να χρησιμοποιηθούν περισσότερο», ανέφερε σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομίας.

Η απόφαση αυτή αντιπροσωπεύει μια μεταστροφή της κυβέρνησης συνασπισμού, ιδίως για τους Πράσινους, που έχει υποσχεθεί να σταματήσει τη χρήση άνθρακα έως το 2030. «Είναι σκληρό, αλλά είναι απαραίτητο προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου», δήλωσε ο οικολόγος υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε μια ανακοίνωση.

Η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε προβλέπει επίσης ένα σύστημα «πλειστηριασμού» για την πώληση αερίου στους βιομηχάνους, που θα επιτρέψει, σύμφωνα με το Βερολίνο, να μειωθεί η κατανάλωση του ισχυρού γερμανικού βιομηχανικού τομέα.

Εξάλλου, οι νέες πιστώσεις της δημόσιας τράπεζας KfW θα πρέπει να αποθεματοποιηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί το γέμισμα των δεξαμενών αερίου της χώρας που βρίσκεται τώρα στο 56%.«Η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι εγγυημένη», όμως «η κατάσταση είναι σοβαρή», είπε ο Χάμπεκ.

Η Gazprom μείωσε την περασμένη εβδομάδα τις παραδόσεις μέσω του Nord Stream κατά 40%, στη συνέχεια κατά 33%, επικαλούμενη...τεχνικό πρόβλημα. Όμως η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πως είναι μια «πολιτική απόφαση» στο μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στη Μόσχα και τις δυτικές χώρες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρά τη σύγκρουση, η Γερμανία εξακολουθεί να εισάγει σχεδόν το 35% του αερίου της από τη Ρωσία, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 55% πριν από τον Φεβρουάριο.

Κρίσιμες συνεδριάσεις στην Ιταλία

Όμως και η ιταλική κυβέρνηση άρχισε να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει την μείωση της χορήγησης φυσικού αερίου από την Ρωσία που τις τελευταίες ημέρες έχει αγγίξει το 50%.

Την ερχόμενη Τρίτη, στο υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της Ρώμης θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση «τεχνικής φύσεως» με τους υπεύθυνους των εταιριών της χώρας οι οποίες διαχειρίζονται την παροχή φυσικού αερίου και το σχετικό δίκτυο, με στόχο μια λεπτομερή ανάλυση της κατάστασης. Την Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση, υψηλότερου επιπέδου, στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι και οι επικεφαλής των συγκεκριμένων εταιριών.

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Corriere della Sera, o Ιταλικός Όμιλος Υδρογονανθράκων Eni αποφάσισε ότι δεν θα δημοσιοποιεί πλέον τα αποτελέσματα των επαφών και τα αιτήματα προς την Gazprom, με στόχο να μην επηρεάζεται, έμμεσα, και η τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου.

Παράλληλα, η Corriere επιβεβαιώνει ότι κύριος στόχος της ιταλικής κυβέρνησης στην φάση αυτή είναι να αυξήσει όσο περισσότερο γίνεται τον ρυθμό αποθήκευσης αερίου ενόψει του χειμώνα. Η όλη προσπάθεια αποσκοπεί να καλυφθεί μέχρι τον Οκτώβριο το 80% του ορίου αποθήκευσης. «Προς το παρόν, το μόνο που πρέπει να αποφύγουμε είναι το να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eni, Κλάουντιο Ντε Σκάλτσι, σε εκδήλωση της εφημερίδας La Repubblica.

Ο Ντε Σκάλτσι πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι παροχές φυσικού αερίου από νέους προμηθευτές (προγραμματίζεται η υπογραφή νέων συμφωνιών με την Αλγερία), αλλά δεν απέκλεισε ότι τον χειμώνα στην Ιταλία μπορεί να πρέπει να εφαρμοστούν κάποια μέτρο για μερικό περιορισμό στην παροχή αερίου.

Λόγω του μεγάλου κύματος καύσωνα που πλήττει την Ιταλία και της σχετικής λειψυδρίας, τέλος, τις ημέρες αυτές διακόπηκε αναγκαστικά στην χώρα η λειτουργία δυο μονάδων που παράγουν υδροηλεκτρική ενέργεια.

Όλες οι ειδήσεις

Ναυάγιο στη Μύκονο με περισσότερους από 100 μετανάστες: Υπάρχουν τραυματίες και αγνοούμενοι - Προερχόταν από Τουρκία

Πάτρα: Στη ΓΑΔΑ τη Δευτέρα οι γονείς της Ρούλας Πισπιρίγκου ώστε να καταθέσουν όσα γνωρίζουν για τους θανάτους - Τελειώνει το θρίλερ;

Το τραβάει στα άκρα ο Ερντογάν - Φέρνει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ την «αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών»

Πανελλήνιες 2022: Πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής - Τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι με χαμηλές βαθμολογίες

φυσικό αέριομέτραΓερμανίαάνθρακαςΡωσίαειδήσεις τώρα