Κόσμος|24.06.2022 09:00

Τι συμφώνησαν Ερντογάν - Σαλμάν: Το εμπάργκο αίρεται, το SWAP έρχεται

Μαρία Ζαχαράκη

Τις λεπτομέρειες της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Άγκυρα αναφέρει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Τουρκιγέ».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, ένα από τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης ήταν το σιωπηρό εμπάργκο εξαγωγών που έχει επιβάλει η Σαουδική Αραβία στην Τουρκία. Όπως έγινε γνωστό, το εμπάργκο αυτό θα αρθεί σύντομα.

Πλήρη ομαλοποίηση

Στόχος της επίσκεψης Σαλμάν ήταν να ξεκινήσει η διαδικασία «πλήρους ομαλοποίησης», όπως ανέφεραν πηγές της τουρκικής προεδρίας στην «Τουρκιγέ».

«Έχουν γίνει σημαντικά βήματα για να ξεπεραστεί η κρίση τα τελευταία χρόνια. Μπορούμε να πούμε ότι η διαδικασία της πλήρους ομαλοποίησης έχει ξεκινήσει. Μετά από αυτό, στόχος είναι να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος, για αυτό, οι επαφές θα εντατικοποιηθούν. Οι επισκέψεις θα αυξηθούν», υποστηρίζουν οι πηγές.

Θα αυξηθούν οι επενδύσεις

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και νέες συμφωνίες στον οικονομικό τομέα. Συμφωνήθηκε να αυξηθούν οι επενδύσεις στην Τουρκία. Το αν θα υπάρξει συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων μεταξύ των δύο χωρών ήταν ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα. Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει κι αυτό το βήμα τις επόμενες ημέρες.

«Ο Ερντογάν αποτυγχάνει να εξασφαλίσει χρήμα από τη Σαουδική Αραβία»

Ο αντίλογος πάντως λέει ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέτυχε να εξασφαλίσει κεφάλαια από τη Σαουδική Αραβία για να βοηθήσει την τουρκική λίρα και να τον βοηθήσει να επανεκλεγεί το επόμενο έτος.

Ο Ερντογάν ήλπιζε ότι η επίσκεψη του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία, η πρώτη μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018, θα είχε ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση ότι το Ριάντ θα παρείχε δισεκατομμύρια δολάρια σε μορφή swap στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, όπως ακριβώς είχαν κάνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Ιανουάριο.

Σε κοινή γραπτή δήλωση των δύο ηγετών μετά τις συνομιλίες τους δεν αναφέρεται καμία συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων ή στενότερη συνεργασία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών.

Τούρκος αξιωματούχος είχε δήλωσε στο Reuters πριν από τη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα ότι οι διαπραγματεύσεις για μια πιθανή γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων δεν προχωρούν "όσο γρήγορα επιθυμούμε" και θα συζητηθούν κατ' ιδίαν μεταξύ του Ερντογάν και του πρίγκιπα Μοχάμεντ στη συνάντηση.

Ο Ερντογάν και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ δεν ανακοίνωσαν επίσης καμία συμφωνία ώστε η Σαουδική Αραβία να αποκτήσει μερίδια σε κρατικές εταιρείες που ελέγχονται από το Turkey Wealth Fund ή σε άλλες εταιρείες. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν επισημάνει ότι θα μπορούσαν να γίνουν τέτοιες συμφωνίες.

Πριν από την επίσκεψη, η Σαουδική Αραβία ήρε την απαγόρευση ταξιδιού στην Τουρκία και την προβολή των τουρκικών σαπουνόπερων στο βασίλειο.

«Ο Ερντογάν υποκλίνεται στο διάδοχο»

Η συνάντηση του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν με τον Τούρκο πρόεδρο έλαβε ευρεία κάλυψη στα μέσα ενημέρωσης και της Σαουδικής Αραβίας, αλλά με έναν υποτιμητικό τρόπο απέναντι στον Ερντογάν. Η φωτογραφία που πρωτοστάτησε στα σαουδαραβικά μέσα ήταν αυτή με τον Τούρκο πρόεδρο να κοιτάζει προς τα κάτω, δηλ. σαν να υποκλίνεται, όταν δίνει το χέρι του στον χαμογελαστό διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας.

Όλες οι ειδήσεις

Γυναικοκτονία στο Κουκάκι: Δολοφόνησε τη σύζυγο του με πολλαπλές μαχαιριές και διέφυγε με ΙΧ

Ο ενεργειακός «συναγερμός» και το μέτωπο του Νότου: Με ατζέντα οικονομίας σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Μητσοτάκης θα γίνει Τραμπ για να κερδίσει τις εκλογές» - Τροπολογία για τα χρέη της ΝΔ

Υπόθεση Χρυσαφίδη: Το συγκλονιστικότερο έγκλημα στην Ελλάδα που δεν διαλευκάνθηκε ποτέ – Η εμπλοκή του Γιώργου Τράγκα

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣαουδική ΑραβίαΜοχάμεντ Μπιν Σαλμάνειδήσεις τώρα