Κόσμος | 08.07.2022 20:01

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ποντόλιακ: Τι λέει στο OPEN o στενός σύμβουλος του Ζελένσκι

Newsroom

Για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου μίλησε αποκλειστικά στο OPEN και την Αδαμαντία Λιόλιου ο στενός σύμβουλος του Βολοντιμίρ Ζελένσκι και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας, Μιχαΐλο Ποντόλιακ επισημαίνοντας ότι η σύρραξη θα πρέπει να τελειώσει με επιστροφή εδαφών.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μιχαΐλο Ποντόλιακ στο OPEN

- Ο πόλεμος στοιχίζει σε ζωές στρατιωτών και αμάχων και κοστίζει στη Δύση λόγω της στήριξης που παρέχει. Υπάρχει ανοιχτό παράθυρο για διαπραγματεύσεις;
Εάν η Ρωσία καθίσει σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα ζητά επιβλητικά παραχώρηση περιοχών, δικαίωμα βέτο στα ζητήματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Αλλά ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει σωστά και το σωστό είναι η χώρα να επιστρέψει στην εδαφική της ακεραιότητα και να γίνει τροποποίηση του πολιτικού συστήματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

- Πόσο ρεαλιστικό είναι η Ουκρανία να περιμένει ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις εχθροπραξίες και τα στρατεύματά της θα αποχωρήσουν;
Η ένταση του πολέμου θα μειωθεί με ταχύτητα και θα μπούμε στη φάση της ολοκλήρωσής του με τους όρους της Ουκρανίας. Αυτό μπορεί να συμβεί σε τρεις μήνες ή και παραπάνω. Ο χρονικός ορίζοντας εξαρτάται καθαρά από την οπλική βοήθεια από τους εταίρους.

- Πόσο πιθανή είναι η κατάκτηση του Ντομπάς από τη Ρωσία και τι θα σημαίνει κάτι τέτοιο για την Ουκρανία;
Εμείς καταλαβαίνουνε ότι τώρα βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο του πολέμου. Γιατί διεξάγεται σκληρός πόλεμος στρατιωτικών θέσεων καθώς η Ρωσία έχει συγκεντρώσει το απόθεμα των δυνάμεών της στα ανατολικά της Ουκρανίας και προσπαθεί τουλάχιστον να εδραιωθεί στα εδάφη που έχει σημειώσει κάποιες τακτικές επιτυχίες. Καταλαβαίνουμε και βλέπουμε εν μέρει την αποδυνάμωση των στρατιωτικών αποθεμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, παρατηρούμε πτώση του ηθικού των στρατευμάτων και εμείς αυτή την κατάσταση δεν θα την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη και σίγουρα είμαστε προετοιμασμένοι, ώστε ο εχθρός να υποστεί στρατιωτικές ήττες το επόμενο διάστημα.

- Η Ελλάδα θα στείλει επίσης αντιαρματικά στην Ουκρανία μετά από ανταλλαγή που θα γίνει με τη Γερμανία. Πότε περιμένετε τα όπλα που παρέχει η Ελλάδα και είναι χρήσιμα;
Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα καταλαβαίνει ακριβώς τις αιτίες και τα κίνητρα αυτού του πολέμου. Καταλαβαίνει τους κινδύνους και ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει σωστά για την Ευρώπη. 

- Πόσο ακόμη πιστεύετε ότι η Δύση θα συνεχίσει να βοηθά και να στηρίζει την Ουκρανία;
Δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι η Δύση θα συνεχίσει να το κάνει τόσο, όσο χρειάζεται για να ηττηθεί η Ρωσία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, γιατί αν αφήσεις τη Ρωσία σε αυτή την κατάσταση ή αν παίξεις αυτό το παιχνίδι, όπως το «Μινσκ 2» το 2014- 2015, αυτό για τη Δύση ισοδυναμεί με θάνατο.

Όλες οι ειδήσεις

Σίνζο Άμπε: Ο δράστης τον πυροβόλησε από απόσταση λίγων μέτρων - Το χρονικό της άγριας επίθεσης

Χάος στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» - Κόρη ασθενούς τα έκανε «γυαλιά - καρφιά» και επιτέθηκε στο προσωπικό

Κορονοϊός: 10.126 κρούσματα στην Αττική, 1.859 στη Θεσσαλονίκη – Η γεωγραφική κατανομή

Μαρουσάκης: Επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών - Οι περιοχές που θα βρεθούν στο «κόκκινο» τις επόμενες ώρες

πόλεμοςΡωσίαΟυκρανίαΒολοντιμίρ Ζελένσκιειδήσεις τώρα