Κόσμος | 03.08.2022 09:45

Επίσκεψη Πελόζι: Η Ταϊβάν διαμηνύει ότι «δεν θα κάνει πίσω» - Οριακές οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν (AP Photo)
Η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν (AP Photo)
Η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν (AP Photo)
Η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν (AP Photo)
Η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν (AP Photo)

Η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, «έριξε λάδι» στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. «Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ταϊβάν διαμήνυσε η Πελόζι στη συνάντηση με την πρόεδρο της χώρας». Το Πεκίνο από την πλευρά του διαμηνύει σε κάθε τόνο πως η αντίδρασή του θα είναι έντονη και ότι οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το τίμημα, με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σίε Φενγκ, να καλεί επειγόντως τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς για εξηγήσεις.

Τα μηνύματα της Ταϊπέi

Η Ταϊβάν «δεν θα κάνει πίσω» μπροστά την απειλή των κινεζικών όπλων, είπε σήμερα η πρόεδρος της νήσου, η Τσάι Ινγκ-γουέν, καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε σειρά στρατιωτικών γυμνασίων με χρήση πραγματικών πυρών στα περίχωρά της.

«Παρά τις εσκεμμένα αυξημένες στρατιωτικές απειλές, η Ταϊβάν δεν θα κάνει πίσω. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία», είπε η κυρία Τσάι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ταϊπέι με παρούσα την κυρία Πελόσι.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωνε ότι τα γυμνάσια της Κίνας απειλούν λιμένες και αστικές ζώνες κλειδιά στη νήσο, υποσχόμενο ότι οι άμυνες θα «ενισχυθούν» και ότι θα υπάρξει «σθεναρή» αντίδραση.

Τα γυμνάσια είναι «απόπειρα να απειληθούν μείζονα λιμάνια και αστικά κέντρα μας και να υπονομευτεί μονομερώς η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιφέρεια», υποστήριξε το υπουργείο.

Η κινεζική πολιτική ηγεσία δεν κρύβει την οργή της για την επίσκεψη της κυρίας Πελόσι στην Ταϊβάν, την οποία θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, προορισμένο να «επανενωθεί» με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

Η Νάνσι Πελόζι ανέφερε νωρίτερα, σε ομιλία της στο κοινοβούλιο της Ταϊβάν, πως πήγε «με ειρήνη» στην περιφέρεια ως «φίλη».

«Ερχόμαστε ως φίλοι στην Ταϊβάν, ερχόμαστε με ειρήνη στην περιφέρεια», είπε η Πελόσι, η πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται τη νήσο εδώ και 25 χρόνια. Εξήρε την Ταϊβάν διότι είναι «μια από τις πιο ελεύθερες χώρες στον κόσμο».

«Μην παίζετε με τη φωτιά»

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισκέπτονται συχνά τη νήσο και η Ουάσινγκτον είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν. Όμως η επίσκεψη της κυρίας Πελόζι θεωρήθηκε μείζονα πρόκληση από την Κίνα.

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης των Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, ο κινέζος πρόεδρος προειδοποίησε τις ΗΠΑ να «μην παίζουν με τη φωτιά».

Ο προηγούμενος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που είχε επισκεφθεί την Ταϊβάν ήταν ο Νιούτ Γκρίνγκριτς το 1997.

Επισήμως, από το 1979, η Ουάσινγκτον δεν αναγνωρίζει παρά μόνο μία κινεζική κυβέρνηση, αυτή στο Πεκίνο, παρότι διαδραματίζει ρόλο προστάτιδας δύναμης της Ταϊπέι.

Οι ΗΠΑ ασκούν την πολιτική της «στρατηγικής αμφισημίας», αποφεύγουν να ξεκαθαρίσουν εάν θα υπερασπιστούν ή όχι στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, και ο Λευκός Οίκος έσπευσε να την επαναβεβαιώσει έπειτα από πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μπάιντεν που έμοιαζαν να τη θέτουν εν αμφιβόλω.

Η Ρωσία, σύμμαχος της Κίνας, κατηγόρησε χθες την αμερικανική κυβέρνηση ότι «αποσταθεροποιεί τον κόσμο» και χαρακτήρισε «αγνή πρόκληση» την επίσκεψη της κυρίας Πελόζι στην Ταϊβάν.

Η Βόρεια Κορέα, επίσης σύμμαχος της Κίνας, τής εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή της», κάνοντας λόγο για «άφρονα επέμβαση» στις «εσωτερικές υποθέσεις» άλλων κρατών από τις ΗΠΑ και για «πολιτικές και στρατιωτικές προκλήσεις» που είναι κατ’ αυτή η «βασική αιτία» της αμφισβήτησης «της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», όπως είπε εκπρόσωπος της διπλωματίας της Πιονγκγιάνγκ στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Αντίποινα από την Κίνα

Την ίδια ώρα μια πρώτη γεύση από τις απειλές της έδωσε η Κίνα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, ανακοίνωσε την αναστολή σε εισαγωγές φρούτων και ορισμένων ψαριών από την Ταϊβάν, αλλά και στην εξαγωγή φυσικής άμμου στο νησί.

Επιπλέον, η Ταϊβάν αντιμετώπισε κυβερνοεπιθέσεις αργά την Τρίτη, με το προεδρικό γραφείο να λέει ότι δέχθηκε ένα μπαράζ επιθέσεων επί 20΄τις πρώτες απογευματινές ώρες, που ήταν 200 φορές χειρότερο από το συνηθισμένο. Ο ιστότοπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊβάν φάνηκε επίσης να αντιμετωπίζει περιοδικές διακοπές.

Παράλληλα οι οθόνες σε πολλά καταστήματα της αλυσίδας 7-Eleven στην Ταϊβάν δέχθηκαν κυβερνοεπιθέσεις και εμφάνισαν το μήνυμα «Πολεμόχαρη Πελόζι φύγε ξεκουμπίσου από την Ταϊβάν», σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νάνσι ΠελόζιΤαϊβάνΗΠΑειδήσεις τώραΚίνα