Κόσμος|02.11.2018 09:37

Εισαγγελέας για τα ακίνητα του VMRO

Χρήστος Τελίδης

Ποινικό δικαστήριο των Σκοπίων, έπειτα από σχετικό αίτηµα της Ειδικής Εισαγγελίας που διερευνά τα πολιτικά-οικονοµικά σκάνδαλα την περίοδο της διακυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, αποφάσισε το προσωρινό «πάγωµα» µεγάλου µέρους της ακίνητης περιουσίας του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης της ΠΓ∆Μ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ηγεσίας του VMRΟ-DPMNE, το οποίο κάνει λόγο για πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση, ενώ τη χαρακτηρίζει ως πολιτική δίωξη. Η απόφαση αφορά 69 συνολικά ακίνητα, ανάµεσά τους και το περίφηµο «Λευκό Παλάτι», που κτίσθηκε τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης του καθεστώτος Γκρούεφσκι, ενώ προβλέπει ότι αυτά δεν µπορούν να πουληθούν ούτε να ενοικιαστούν το επόµενο διάστηµα.

Το αίτηµα της Ειδικής Εισαγγελίας έχει να κάνει µε την υπόθεση των παράνοµων χρηµατοδοτήσεων του VMRODPMNE στo διάστηµα 2009-2015, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης και όπως ανέφερε η Εισαγγελία ζήτησε το πάγωµα των συγκεκριµένων ακινήτων επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να αποξενωθεί η περιουσία του κόµµατος µέχρι το τέλος της ανακριτικής διαδικασίας. Η απόφαση του Ποινικού ∆ικαστηρίου των Σκοπίων έρχεται λίγες µέρες αφότου ο πρόεδρος του VMRODPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι είχε δηλώσει ότι το κόµµα σκέπτεται να πουλήσει ή να νοικιάσει το «Λευκό Παλάτι». «Σκεφτόµαστε να εξορθολογήσουµε τα οικονοµικά του κόµµατος. Εάν υπάρξει η κατάλληλη προσφορά το κτίριο των κεντρικών γραφείων του κόµµατος θα µπορούσε να πουληθεί ή να ενοικιαστεί. Τώρα κάνουµε µια έρευνα στην αγορά και θα δούµε» είχε πει ο Χ. Μίτσκοσκι.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου των παράνοµων χρηµατοδοτήσεων του VMRODPMNE ξεκίνησε κι αυτή από την έρευνα των στοιχείων των περίπου 500.000 καταγραφών των παράνοµων υποκλοπών των τηλεφωνικών συνοµιλιών την περίοδο του καθεστώτος Γκρούεφσκι. Από την έρευνα προέκυψε µέχρι τώρα, όπως είχε ανακοινώσει η Ειδική Εισαγγελία τον περασµένο Μάιο, ότι την περίοδο 2009-2015 που ο Ν. Γκρούεφσκι ήταν πρόεδρος του VMRO-DPMNE και πρωθυπουργός το κόµµα δέχτηκε παράνοµες χρηµατοδοτήσεις ύψους 4,9 εκατ. ευρώ, µε τις οποίες προχώρησε στην αγορά 78 ακινήτων που χρησιµοποιούνται για πολιτικούς και προσωπικούς σκοπούς.

Για τα χρήµατα αυτά ακολουθήθηκε µια διαδικασία «ξεπλύµατος» ώστε στο τέλος να παρουσιαστούν ως δωρεές στο κόµµα. Από την έρευνα της  Ειδικής Εισαγγελίας διαπιστώθηκε ότι τα δελτία κατάθεσης των χρηµάτων υπογράφονταν από το ίδιο άτοµο και αυτές έγιναν στο ίδιο τραπεζικό υποκατάστηµα σε διάστηµα 20-30 δευτερολέπτων! Εντονη ήταν η αντίδραση του VMRO-DPMNE, µε τον γενικό γραµµατέα του κόµµατος Ιγκόρ Γιανούσεφ να υποστηρίζει ότι η Ειδική Εισαγγελία δεν έχει ούτε την εντολή ούτε τη νοµιµοποίηση να ζητήσει το πάγωµα των περιουσιακών στοιχείων. «Για πρώτη φορά στην ιστορία του κόµµατος και για πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό έδαφος απαιτείται δέσµευση περιουσίας πολιτικού κόµµατος της αντιπολίτευσης» ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα ενηµερώσουν τα αδελφά κόµµατα καθώς και το διπλωµατικό σώµα στη χώρα.

Ξεσκονίζουν το «Λευκό Παλάτι»

Μέρος της έρευνας της Εισαγγελίας αφορά την κατασκευή του νέου κτιρίου της έδρας του VMRO-DPMNE στα Σκόπια, το αποκαλούµενο «Λευκό Παλάτι», από την κατασκευαστική εταιρεία Beton και το πώς αυτή χρηµατοδοτήθηκε. Ηδη για την υπόθεση έχει ασκηθεί δίωξη κατά του Ν. Γκρούεφσκι -µία από τις πολλές- και κατά 10 άλλων ατόµων ως υπόπτων, που κατηγορούνται για ξέπλυµα µαύρου χρήµατος και κατάχρηση της δηµόσιας θέσης τους. 

σκάνδαλοΠΓΔΜξέπλυμα μαύρου χρήματοςΝίκολα Γκρουέφσκι