Κόσμος | 23.08.2022 18:27

Τουρκία: Διαμαρτυρία σε Έλληνα στρατιωτικό ακόλουθο και ΝΑΤΟ για «ελληνικές υπερπτήσεις»

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι ελληνικά F-16 κλείδωσαν τουρκικά F-16 ενώ διεξάγουν μια σημαντική αποστολή του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, που μίλησαν το πρακτορείο «Αναντολού».Το τουρκικό ΥΠΑΜ κάλεσε τον Έλληνα στρατιωτικό ακόλουθο, ενώ επίσης διαμαρτυρήθηκε και στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το Τ/ΥΠΑΜ, δόθηκε απάντηση και τα ελληνικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν. Οι πηγές του Τ/ΥΠΑΜ αναφέρουν ότι η παρενόχληση από την Ελλάδα ήταν μια προσπάθεια στόχευσης των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ, ενώ δηλώνουν ότι η Ελλάδα δεν δίστασε να ρισκάρει ακόμη και τα ΝΑΤΟϊκά της καθήκοντα για να παρενοχλήσει την Τουρκία.

Έγινε επίσης γνωστό ότι αμέσως μετά το κλείδωμα από την Ελλάδα στα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, δόθηκε η απαραίτητη απάντηση και τα ελληνικά αεροσκάφη απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε από την πλευρά του σε διπλωματικές πρωτοβουλίες. σημειώνοντας ότι μια τέτοια παρενόχληση είναι ασυμβίβαστη με το πνεύμα της συμμαχίας, καθώς και ότι η Ελλάδα επιδιώκει να κλιμακώσει την ένταση.

Έκτακτο διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ

Σε έκτακτο διάβημα για τις υπερπτήσεις προχωρά το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η ΕΡΤ.  Πάγια τακτική του ΥΠΕΞ είναι η απάντηση με διπλωματική νότα σε κάθε παρόμοια πρόκληση.

Διπλή τουρκική πρόκληση

Υπενθιμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης, 23 Αυγούστου, η Τουρκία προχώρησε σε διπλή πρόκληση, με υπερπτήσεις από δύο ζεύγη F-16 πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Στις 10:57 π.μ. πραγματοποιήθηκε η πρώτη υπερπτήση, με το ένα ζεύγος των τουρκικών μαχητικών να πετάει σε ύψος 27.000 ποδών πάνω από τη νήσο Διβούνια.

Στις 11.00 π.μ., ακριβώς τρία λεπτά αργότερα, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη υπερπτήση, με το άλλο ζεύγος των τουρκικών F-16, να πετάει σε υψόμετρο 27.000 ποδών, πάνω από τη νήσο Καμηλονήσι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

F-16ειδήσεις τώραΤουρκίαδιαμαρτυρίαυπερπτήσειςτουρκικά F-16ΝΑΤΟ