Κόσμος|13.09.2022 14:47

Ανδρέας Σουτζιής: Υπό παράνομη κράτηση στα κατεχόμενα ο Ελληνοκύπριος ακτιβιστής - Μη τήρηση κανόνων και αυθαιρεσίες καταγγέλλει ο δικηγόρος του

Newsroom

Στα χέρια των κατοχικών Αρχών βρίσκεται εδώ και περίπου δεκαπέντε ημέρες ο Ελληνοκύπριος ακτιβιστής, Ανδρέας Σουτζιής ο οποίος, σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, συνελήφθη στο οδόφραγμα του Πέργαμου με την κατηγορία της παράνομης χρήσης ασυρμάτου.

Με βάση όλα όσα έχουν γίνει γνωστά από τα τοπικά μέσα, ο Αντρέας Σουτζιής μετέβη με την παρέα του στην Καρπασία όπου διέμεναν σε ξενοδοχείο. Αναχωρώντας ξέχασε στο δωμάτιο ασύρματους τους οποίους όπως εξήγησε είχε μαζί του για να επικοινωνεί μεταξύ της η παρέα. Όταν οι ασύρματοι εντοπίστηκαν ενημερώθηκε η τουρκοκυπριακή αστυνομία η οποία σταμάτησε τον Σουτζιή στο οδόφραγμα και τον έθεσε υπό κράτηση.

Τι δηλώνει ο δικηγόρος του

Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δικηγόρος του Σουτζιή, Οντζέλ Πολιλί, οι φωτογραφίες που βρέθηκαν στην κατοχή του λήφθηκαν όταν ο ίδιος με άλλους 25 Ε/κ έκανε πεζοπορία από τη Δερύνεια προς την εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου. 

Ο κ. Πολιλί ανέφερε επίσης ότι το «επαρχιακό δικαστήριο» Τρικώμου όπου έγινε η πρώτη σύλληψη, διέταξε να εξεταστεί ο κ. Σουτζιής σε νοσοκομείο. Σημείωσε επίσης ότι οι πληροφορίες που η «αστυνομία» ήθελε να συλλέξει από τις συσκευές που είχε ο κ. Σουτζιής μαζί του (π.χ. κινητό) θα μπορούσε να γίνει σε 5 μέρες, αλλά η διαδικασία άργησε πολύ να ξεκινήσει.

Όπως μεταδόθηκε στα κατεχόμενα, κατά τη διαδικασία στο «επαρχιακό δικαστήριο» αναφέρθηκε ότι στην κατοχή του κ. Σουτζιή φέρονται να βρέθηκαν 9 χάρτες πάνω στους οποίους είχε υπογραμμισθεί η στρατιωτική περιοχή. Φέρονται, επίσης, να εντοπίστηκαν επίσης στην κατοχή του δύο φωτογραφικές μηχανές, συσκευή GPS και ηχητικό υλικό (που δεν διευκρινίζεται τι ήταν). Βρέθηκαν ακόμη 21.775 δεδομένα σε 21 φακέλους σε κάρτες μνήμης και εξετάζονται.

Ο «αστυνομικός ανακριτής» ζήτησε επιπλέον χρόνο για να εξετάσουν τα δεδομένα και να ακούσουν το ηχητικό υλικό, ενώ ο «γενικός εισαγγελέας», Χασάν Μποσνάκ υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα θέμα που άπτεται της δημόσιας ασφάλειας.

Ο δικηγόρος του συλληφθέντα, Οντζέλ Πολιλί δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχουν σε αυτή τη διαδικασία έχουν παραβιαστεί ακόμη και οι πιο απλοί νομικοί κανόνες. Σημείωσε επίσης ότι για το θέμα δεν έχει ενημερωθεί η Τεχνική Επιτροπή για το έγκλημα και την εγκληματικότητα, η οποία πρέπει να παρέμβει σε αυτή την υπόθεση.

«Είναι καλά στην υγεία του, δεν έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία»

Διευκρινίσεις σε σχέση με την παράνομη κράτηση του Αντρέα Σουτζιή στα κατεχόμενα δίνονται από τον Σάββα Σουτζιή και δύο αδελφικούς φίλους του συλληφθέντα, Ευτύχιο Οδυσσέως και Ρένα Χόπλαρου.

Όπως αναφέρει η επιστολή, έχουν γίνει απαραίτητες ενέργειες για την απελευθέρωση του, ενώ σημειώνεται πως στη φωτογραφία που κυκλοφορεί στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ανδρέα Σουτζιής δεν κλαίει και είναι καλά στην υγεία του.

Στην εν λόγω επιστολή οι φίλοι και η οικογένεια του Ανδρέα Σουτζιή τονίζουν πως κρατάνε χαμηλούς τόνους, για να μη βλάψει οποιαδήποτε έντονη δράση την υπόθεσή.

Την ίδια ώρα, αναφέρεται πως τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και η Αστυνομία τρέχουν την υπόθεση και πως σύντομα αναμένεται να προκύψουν εξελίξεις για αυτή.

Αυτούσια η επιστολή

Για την υπόθεση του Αντρέα Σουτζιή

Έχουν ειπωθεί τις τελευταίες μέρες ορισμένες ανακρίβειες. Για αυτό ξεκαθαρίζουμε:

1. Ο Αντρέας ευτυχώς δεν έχει κατηγορηθεί ακόμα για κατασκοπεία. Έγινε ανανέωση της κράτησης του για περαιτέρω διερεύνηση στοιχείων.

2. Στη φωτογραφία που κυκλοφορεί από το δικαστήριο δεν κλαίει. Ήμασταν μαζί του στο δικαστήριο. Ήταν απλώς κόκκινα τα μάτια του. Ο Αντρέας έχει και σθένος και χιούμορ. Είναι καλά στην υγεία του και με ηθικό ακμαίο.

3. Δεν δημοσιοποιούμε όλες μας τις ενέργειες για να μην του κάνουμε ζημιά. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι μεταφέρθηκε σε δωμάτιο νοσοκομείου για τέσσερις μέρες δεν το δημοσιοποιήσαμε γιατί εκεί ο Αντρέας θα ήταν πιο άνετα και θέλαμε το καλύτερο για αυτόν.

4. Στην Κύπρο υπάρχει κάμποσο κουτσομπολιό: "Μου είπαν ότι..., έμαθα ότι...". Ακούμε διάφορα που δεν ισχύουν. Σας παρακαλούμε πολύ μην παίζετε χαλασμένο τηλέφωνο.

5. Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μία φορά ότι τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, τα ΗΕ, η Αστυνομία αλλά και μεμονωμένα άτομα, ΕΚ και ΤΚ τρέχουν την υπόθεση του Αντρέα, ασχολούνται με αυτή, πιέζουν, βοηθούν. Για ευνόητους λόγους δεν είναι σωστό όσο ακόμη εκκρεμεί η παράνομη κράτησή του να βγαίνουμε και να ενημερώνουμε για όλες μας τις ενέργειες. Ο σκοπός μας είναι να είμαστε αποτελεσματικοί: να τον ελευθερώσουμε για να συνεχίσει τη ζωή του.

6. Ο λόγος που κρατούμε χαμηλούς τόνους είναι όχι γιατί φοβόμαστε το καθεστώς αλλά γιατί κρίνουμε πως οποιαδήποτε έντονη δράση θα βλάψει την υπόθεσή του. Μπορεί επίσης να υπάρξει πολιτική εκμετάλλευση και έτσι ο Αντρέας να μείνει μέσα ενώ έξω διάφορες ετερόκλητες ομάδες θα κάνουν αγώνα πάνω στην "πλάτη" του. Η "πλάτη" του Αντρέα είναι φαρδιά και αντέχει αλλά ας βγει πρώτα και μετά θα απαντήσει ο ίδιος για όλα.

7. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους φίλους που τον γνωρίζουν προσωπικά και γράφουν όμορφα για αυτόν. Όταν με το καλό τα διαβάσει θα συγκινηθεί. Ευχαριστούμε όλους που τον στηρίζουν, βάζοντας το συμφέρον του Αντρέα πάνω από τις δικές τους ανάγκες για εκτόνωση.

8. Η υπόθεση του Αντρέα μπορεί να τελειώσει την Πέμπτη, μπορεί όμως να έχει και συνέχεια. Υπομονή, επιμονή και ψυχραιμία.

Σάββας Σουτζιής, εκ μέρους όλης της οικογένειας

Ευτύχιος Οδυσσέως, αδελφικός, παιδικός φίλος του Αντρέα

Ρένα Χόπλαρου, αδελφική φίλη.

Aνησυχία Χριστοδουλίδη

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την παρατεταμένη παράνομη κράτηση του Ανδρέα Σουτζιή από τις κατοχικές αρχές.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση «η παράνομη σύλληψη και κράτηση του κ. Σουτζιή, συνιστά κατάφωρη παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ενέργειες όπως αυτή, έναντι μάλιστα ενός ανθρώπου με δικοινοτική δραστηριότητα και συμμετοχή σε δράσεις υπέρ της επανένωσης της πατρίδας μας, είναι καταδικαστέες».

Στη συνέχεια προστίθεται πως «η άμεση απελευθέρωση ενός Ευρωπαίου πολίτη ο οποίος κρατείται παράνομα από τις κατοχικές αρχές είναι επιτακτική. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίασύλληψηΚατεχόμεναειδήσεις τώραΚύπρος