Κόσμος | 26.09.2022 20:20

Δύσκολη συγκατοίκηση: Ο μεγαλύτερος εχθρός της Τζόρτζια Μελόνι βρίσκεται στο εσωτερικό του δεξιού συνασπισμού

Newsroom

Η Τζόρτζια Μελόνι έχει περάσει τρεις δεκαετίες παλεύοντας για να φτάσει στην κορυφή της ιταλικής πολιτικής. Αλλά παρά την πολιτική της δεινότητα, η 45χρονη από τη Ρώμη, της οποίας η ισχυρή θέληση και η αποφασιστικότητα έχουν προκαλέσει συγκρίσεις με τη Μάργκαρετ Θάτσερ, έχει περιορισμένη κυβερνητική εμπειρία, εκτιμά σε ανάλυσή της η εφημερίδα Guardian.

Τεράστιες προκλήσεις

Εάν η Μελόνι επιβεβαιωθεί ως πρωθυπουργός τις επόμενες εβδομάδες, θα είναι υπεύθυνη για την καθοδήγηση της Ιταλίας σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιόδους της, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις-μαμούθ, από την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό μέχρι μια πιθανή ύφεση και ένα χειμερινό κύμα της πανδημίας.

Η πιο άμεση πρόκλησή της, ωστόσο, θα είναι η συγκρότηση ενός υπουργικού συμβουλίου που θα είναι αρκετά κατάλληλο για να κυβερνήσει και αρκετά ισχυρό για να αντέξει. Άτομο από το περιβάλλον της Μελόνι δήλωσε στον Guardian την περασμένη εβδομάδα ότι είναι έτοιμη να γίνει πρωθυπουργός, απορρίπτοντας τις φήμες προς το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας ότι το δύσκολο έργο την έκανε να πανικοβληθεί.

Αλλά ο αγώνας της θα μπορούσε να είναι η εξεύρεση κατάλληλων προσωπικοτήτων από το κόμμα της Αδελφοί της Ιταλίας, το οποίο έχει νεοφασιστικές καταβολές, για την πλήρωση υπουργικών θέσεων. Μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της θα είναι ποιος θα αναλάβει το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών. Στις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας, ανέφερε για τη θέση αυτή τον Τζούλιο Τρεμόντι, υπουργό Οικονομικών σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η τελευταία από τις οποίες έφερε την Ιταλία στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

Μια άλλη απειλή για τη σταθερότητα της πιθανής κυβέρνησής της θα μπορούσε να προέλθει από το εσωτερικό του συνασπισμού της, που αποτελείται από την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη Forza Italia του Μπερλουσκόνι. Η συμμαχία έχει προσπαθήσει να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο, αλλά ο Σαλβίνι, του οποίου η δημοτικότητα έχει μειωθεί κατά πολύ εν μέσω της ανόδου της Μελόνι, βρίσκει αφόρητη την προοπτική να γίνει πρωθυπουργός, έναν ρόλο που επιθυμεί εδώ και καιρό. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, αφού οι Αδελφοί της Ιταλίας κατάφεραν να αποσπάσουν ψήφους από τη Λέγκα στα βόρεια προπύργιά της στις τοπικές εκλογές, μια μυστική ηχογράφηση αποκάλυψε ότι ο Σαλβίνι χτύπησε τη Μελόνι, αποκαλώντας την "μπελά".

Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο υποβόσκει από τότε, και ενώ μοιράζονται αρκετές κοινές πολιτικές, πρόσφατα συγκρούστηκαν για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της στιγμής - τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Μελόνι δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή της θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις κυρώσεις, ενώ ο Σαλβίνι τις επέκρινε ότι "γονατίζουν την Ιταλία".

Η Nadia Urbinati, πολιτική θεωρητικός στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, δήλωσε ότι αν οι Αδελφοί της Ιταλίας κερδίσουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων, τότε η Μελόνι θα είναι "φυσικά" ηγέτης του συνασπισμού. «Ο Σαλβίνι βρίσκεται σε παρακμή και για έναν μεγαλομανή όπως αυτός, αυτό [θα] ήταν αφόρητο, οπότε είναι πιθανό να υπάρξει ψυχολογική ένταση».

Ο Μπερλουσκόνι, εν τω μεταξύ, φημολογείται επίσης ότι δεν θα είναι και τόσο υποστηρικτικός στο να γίνει πρωθυπουργός η Μελόνι, που ήταν υπουργός Νεολαίας στην τρίτη κυβέρνησή του.

Μέρος της γοητείας της Μελόνι για τους ψηφοφόρους ήταν η ικανότητά της να στέκεται απέναντι στους δύο άνδρες, αλλά η διατήρηση της ενότητας θα είναι σχεδόν αδύνατη δουλειά τους επόμενους μήνες, δεδομένων των προσωπικών αντιπαλοτήτων, σύμφωνα με τον Wolfango Piccoli, συμπρόεδρο της εταιρείας ερευνών Teneo με έδρα το Λονδίνο.

«Μια κακή επίδοση της Λέγκας και της Forza Italia [στις εκλογές] θα περιπλέξει ενδεχομένως τη ζωή του Μελόνι, οπότε θα είναι σημαντικό να τους κρατήσουμε σε απόσταση αναπνοής, καθώς διαφορετικά θα αρχίσουν να κάνουν θόρυβο και ειδικά για θέματα που είναι δύσκολο να χειριστεί ο Μελόνι, όπως οι συντάξεις και οι ρωσικές κυρώσεις», είπε.

Η Μελόνι θα πρέπει επίσης να διατηρήσει τη δημοτικότητα και την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της καθώς θα πλοηγείται στις προκλήσεις των επόμενων μηνών.

«Αυτό που έχουμε δει από το ιταλικό εκλογικό σώμα τα τελευταία 10 χρόνια είναι πολύ ευμετάβλητο», δήλωσε ο Piccoli. «Και επίσης αυτό που βλέπουμε είναι τα πολιτικά κόμματα να γίνονται πολύ γρήγορα πολύ δημοφιλή, αλλά εξίσου γρήγορα να πέφτουν στις δημοσκοπήσεις. Έτσι, αυτό είναι μια πρόκληση για τον Meloni, ειδικά αν έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα και αν τα πράγματα παραμείνουν περίπλοκα με την Ουκρανία ή γίνουν πιο περίπλοκα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ματέο ΣαλβίνιΣίλβιο ΜπερλουσκόνιΤζόρτζια Μελόνιειδήσεις τώραεκλογέςΙταλία