Κόσμος | 28.09.2022 19:00

Το Οκτόμπερφεστ επιστρέφει – Στη δίνη του πληθωρισμού τα γερμανικά ζυθοποιεία

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Το Οκτόμπερφεστ επιστρέφει το Σάββατο στο κρατίδιο της Βαυαρίας στη Γερμανία μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Τεράστιες κούπες μπύρας, λουκάνικα, πρέτσελ σε μέγεθος πιάτου, άνδρες με δερμάτινα σορτσάκια και γυναίκες με παραδοσιακά φορέματα θα κατακλύσουν τις επόμενες ημέρες το Μόναχο.

Ωστόσο, η επιστροφή του φεστιβάλ έρχεται σε μια χρονική στιγμή, που ο πληθωρισμός στη Γερμανία έχει αγγίξει το 7,9% και οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών έχουν εκτοξευτεί.

Αντίστοιχα, αυξημένη αναμένεται να είναι η τιμή της μπύρας στους πάγκους του Οκτόμπερφεστ. Πιο συγκεκριμένα η τιμή ενός λίτρου μπύρας αναμένεται να ανέβει στα 12,60 -13,80 ευρώ, σημειώνοντας  15% αύξηση σε σχέση με το 2019.

Η πραγματικότητά, βέβαια, είναι πιο σύνθετη για τα γερμανικά ζυθοποιεία, καθώς αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι αυξήσεις στη ζυθοποιεία αντικατοπτρίζουν πληθωρισμό που πλήττει την οικονομία: Οι δαπάνες τόσο των καταναλωτών όσο και τον επιχειρήσεων για την ενέργεια έχουν αυξηθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η ανάκαμψη της ζήτησης καθιστά δύσκολη την εύρεση ανταλλακτικών και πρώτων υλών.

Ο εξοπλισμός των ζυθοποιείων συχνά τροφοδοτείται από φυσικό αέριο. Την ίδια ώρα οι τιμές για τη βύνη κριθαριού - ή σιτηρών έχουν υπερδιπλασιαστεί, ξεπερνώντας τα 600 ευρώ τον τόνο. Η τιμή του γυαλιού για τα μπουκάλια έχουν αυξηθεί κατά 80% και οι τιμές για τα καπάκια κατά 60%,  ενώ παρατηρείται έλλειψη σε κόλλα και ετικέτες.

«Οι τιμές για τα πάντα έχουν μεταβληθεί σημαντικά φέτος», δήλωσε ο Sebastian Utz,  από την ιστορική ζυθοποιεία Hofbraeu του Μονάχου, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο από το 1589. «Για να παρασκευάσεις μπύρα χρειάζεσαι πολλή ενέργεια ... και για ψύξη. Και ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε πρώτες ύλες - βύνη κριθαριού, λυκίσκο - όπου η προμήθεια έχει αυξηθεί σε τιμές» τονίζει.

ζυθοποιίαμπύραπληθωρισμόςΓερμανία