Κόσμος | 30.09.2022 15:38

Προσαρτώνται στη Ρωσία 4 ουκρανικές επαρχίες – Πούτιν: Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με Ουκρανία

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Την προσάρτηση 4 ουκρανικών επαρχιών -του Ντονιέτσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας- στην Ρωσία ανακοίνωσε και επίσημα ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την τελετή στο Κρεμλίνο μετά τα δημοψηφίσματα που έχουν χαρακτηριστεί ως «φάρσα» από τη Δύση. Ο ίδιος κατά την ομιλία του διαμήνυσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία.

«Ξεκάθαρη επιλογή»

«Αγαπητοί πολίτες της Ρωσίας, πολίτες των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, κάτοικοι των περιοχών Ζαπορόζια και Χερσώνα, βουλευτές της Κρατικής Δούμας, γερουσιαστές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γνωρίζετε ότι δημοψηφίσματα διεξήχθησαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Τα αποτελέσματά τους έχουν συνοψιστεί. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Οι άνθρωποι έκαναν την επιλογή τους. Μια ξεκάθαρη επιλογή», δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της Ρωσίας και συνέχισε:

«Είμαι βέβαιος ότι η Ομοσπονδιακή Συνέλευση θα υποστηρίξει τους συνταγματικούς νόμους για την υιοθέτηση και το σχηματισμό στη Ρωσία τεσσάρων νέων περιφερειών τεσσάρων νέων υποκειμένων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διότι αυτή είναι η βούληση εκατομμυρίων ανθρώπων».

«Δεν υπάρχει Σοβιετική Ένωση. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Ναι, και η Ρωσία σήμερα δεν το χρειάζεται πια. Εμείς δεν το επιδιώκουμε αυτό. (…) Αλλά δεν υπάρχει τίποτα ισχυρότερο από την αποφασιστικότητα εκατομμυρίων ανθρώπων που, λόγω του πολιτισμού, της πίστης, των παραδόσεων, της γλώσσας τους, θεωρούν τους εαυτούς τους μέρος της Ρωσίας. Θέλω να με ακούσουν οι αρχές του Κιέβου και τα πραγματικά αφεντικά τους στη Δύση: οι άνθρωποι στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορόζια γίνονται πολίτες μας. Για πάντα!», συνέχισε.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε: «Όλοι εκείνοι που θέλουν να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν, είναι θύματα των απάνθρωπων ενεργειών του καθεστώτος του Κιέβου. Θα φτιάξουμε τις υποδομές και θα αυξήσουμε την ασφάλεια, ώστε να αισθανθούν οι πολίτες την πλήρη υποστήριξη της μητέρας Ρωσίας. Δεν θα τους προδώσουμε ποτέ, θα γίνουν Ρώσοι πολίτες. Η απόφαση του 1991 δεν βασίστηκε στην επιθυμία των πολιτών. Η Ρωσία δεν έχει βλέψεις για την αναβίωση της ΕΣΣΔ».

«Η Δύση λεηλατεί τον κόσμο»

Κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά της Δύσης, ο Πούτιν ανέφερε πως «είναι έτοιμη να υπερβεί τα πάντα για να διατηρήσει το νεοαποικιακό σύστημα που της επιτρέπει να παρασιτεί, στην πραγματικότητα, να λεηλατεί τον κόσμο σε βάρος της δύναμης του δολαρίου και της τεχνολογικής υπαγόρευσης, να εισπράττει πραγματικό φόρο από την ανθρωπότητα, να αποσπά την κύρια πηγή της μη κερδισμένης ευημερίας, το ενοίκιο του ηγεμόνα. Τους στοιχειώνει το γεγονός ότι υπάρχει μια τόσο μεγάλη τεράστια χώρα στον κόσμο, με το έδαφός της, τον φυσικό της πλούτο, τους πόρους της, με έναν λαό που δεν έχει και δεν θα ζήσει ποτέ με τις εντολές κάποιου άλλου».

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν προηγούμενο με την χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον της Ιαπωνίας τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι Αγγλοσάξωνες ανατίναξαν το Nord Stream»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε επίσης ευθέως τις δυνάμεις, όπως είπε, των «Αγγλοσαξώνων» για την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream.

«Οι κυρώσεις δεν ήταν αρκετές για τους Αγγλοσάξονες: προχώρησαν σε σαμποτάζ» δήλωσε ο Πούτιν. «Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά είναι γεγονός ότι αυτοί οργάνωσαν τις εκρήξεις στον διεθνή αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Αντίδραση Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαμήνυσε πως οι περιοχές που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία θα επιστρέψουν στη χώρα του, σε μια πρώτη αντίδραση.

«Έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο», δήλωσε ο Ζελένσκι στο Telegram μετά την ολοκλήρωση μιας συνάντησης με τους κορυφαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους και αξιωματούχους ασφαλείας της Ουκρανίας. «Όλα θα είναι Ουκρανία».

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι άκουσαν αναφορές από την πρώτη γραμμή του μετώπου, «εξέτασαν περαιτέρω σχέδιο για την απελευθέρωση των εδαφών μας», ανέλυσαν «τις πιθανές ενέργειες του εχθρού στο εγγύς μέλλον» και συζήτησαν την υλικοτεχνική υποδομή για τον εφοδιασμό των στρατευμάτων με όπλα και πυρομαχικά.

«Κατάφορη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου» - Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Η ελληνική κυβέρνηση, καταδίκασε δια του υπουργείου Εξωτερικών την προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών από Ρωσία, σε μια άμεση αντίδραση στο διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα καταδικάζει την απόφαση προσάρτησης κατεχομένων, από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, εδαφών της Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) στη Ρωσική Ομοσπονδία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ και συνεχίζει:

«Η απόφαση αυτή είναι παράνομη, καθώς αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, και άκυρη. Η Ελλάδα δεν την αναγνωρίζει. Η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει, ως βασική αρχή, την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και όλων των κρατών. Θα συνεχίσει να εργάζεται για την απονομή δικαιοσύνης, καθώς και για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία, η οποία δοκιμάζεται ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες».

«Παράνομα δημοψηφίσματα και άκυρες αποφάσεις» - Σκληρή καταδίκη από ΕΕ

Την απερίφραστη καταδίκη της προσάρτησης ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία εκφράζουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε μία πρώτη αντίδραση της ΕΕ. «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ» τις «παράνομες» προσαρτήσεις αναφέρει η ανακοίνωση.

«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε τα παράνομα «δημοψηφίσματα» στα οποία προχώρησε η Ρωσία ως πρόσχημα για αυτή την περαιτέρω παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ούτε τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή τις παράνομες προσαρτήσεις. Αυτές οι αποφάσεις είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Η Κριμαία, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι η Ουκρανία. Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτήν την παράνομη προσάρτηση» σημειώνουν τα κράτη-μέλη.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας καθώς και της τελευταίας κλιμάκωσης της Μόσχας, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της.

«Είμαστε ακλόνητοι στην υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της και έχει το δικαίωμα να απελευθερώσει κατεχόμενα εδάφη εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Οι πυρηνικές απειλές που διατυπώνονται από το Κρεμλίνο, η στρατιωτική κινητοποίηση και η στρατηγική της αναζήτησης ψευδούς παρουσίασης του εδάφους της Ουκρανίας ως της Ρωσίας και του ισχυρισμού ότι ο πόλεμος μπορεί τώρα να διεξάγεται στο έδαφος της Ρωσίας δεν θα κλονίσουν την αποφασιστικότητά μας» δηλώνουν τα κράτη-μέλη.

«Θα ενισχύσουμε τα περιοριστικά μέτρα μας για την αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών της Ρωσίας. Θα αυξήσουν περαιτέρω την πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον επιθετικό της πόλεμο.

Επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ



ΟυκρανίαΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώραΡωσίαπόλεμος