Κόσμος | 04.10.2022 14:03

Από την παραλίγο απόλυση της Ιβάνκα έως την καταστροφή εγγράφων: 8 εκρηκτικές αποκαλύψεις στο νέο βιβλίο για τον Ντόναλντ Τραμπ

Newsroom

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραλίγο να απολύσει την κόρη του και να πετάξει συστηματικά έγγραφα στην τουαλέτα. Αυτές οι εκρηκτικές λεπτομέρειες και άλλες αποκαλύπτονται στο πολυαναμενόμενο βιβλίο της δημοσιογράφου των New York Times Maggie Haberman με τίτλο «Confidence Man», το οποίο κυκλοφορεί την Τρίτη.

Το βιβλίο παρακολουθεί τον κ. Τραμπ από την εποχή που ήταν επιχειρηματίας στη Νέα Υόρκη μέχρι τη ζωή του μετά την προεδρία. Βασίζεται σε συνεντεύξεις με περισσότερες από 200 πηγές, συμπεριλαμβανομένων πρώην συνεργατών, καθώς και σε τρεις συνεντεύξεις με τον ίδιο τον κ. Τραμπ, σύμφωνα με το BBC. Ο πρώην πρόεδρος επιτέθηκε στην Haberman, γράφοντας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ότι το βιβλίο περιέχει «πολλές κατασκευασμένες ιστορίες με μηδενικό έλεγχο των γεγονότων».

Ακολουθούν οκτώ από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις του Confidence Man:

1. Ο Τραμπ ήθελε να απολύσει την Ιβάνκα και τον Τζάρεντ Κούσνερ

Σε μια συνάντηση με τον τότε προσωπάρχη Τζον Κέλι και τον τότε σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκαν, η Haberman γράφει ότι ο κ. Τραμπ ήταν κοντά στο να τουιτάρει ότι η κόρη του, Ιβάνκα, και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ - αμφότεροι ανώτεροι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου - εγκατέλειπαν τις θέσεις τους.

Τον σταμάτησε ο κ. Κέλι, ο οποίος τον συμβούλεψε να μιλήσει πρώτα με την Ιβάνκα και τον κ. Κούσνερ πριν στείλει το tweet. Ο κ. Τραμπ δεν μίλησε ποτέ μαζί τους και οι δύο παρέμειναν σύμβουλοι μέχρι το τέλος της προεδρίας του.

Το βιβλίο αποκαλύπτει επίσης ότι ο κ. Τραμπ μιλούσε συχνά υποτιμητικά για τον γαμπρό του και μια φορά σχολίασε ότι ο κ. Κούσνερ «ακούγεται σαν παιδί» αφού άκουσε μια δημόσια ομιλία του το 2017. Ο κ. Τραμπ έχει αρνηθεί ότι ήθελε ποτέ να απολύσει την Ιβάνκα και τον σύζυγό της. «Καθαρή μυθοπλασία. Ούτε καν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου», δήλωσε.

2) Ο Τραμπ ζύγισε τον βομβαρδισμό εργαστηρίων ναρκωτικών στο Μεξικό

Η Haberman γράφει ότι ο κ. Τραμπ έθεσε αρκετές φορές την προοπτική βομβαρδισμού μεξικανικών εργαστηρίων ναρκωτικών - μια πρόταση που εξέπληξε τον πρώην υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ. Η ιδέα προήλθε από μια συζήτηση που είχε ο κ. Τραμπ με τον Μπρετ Τζιρόιρ, αξιωματικό δημόσιας υγείας και ναύαρχο του Σώματος Επιτελών της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ.

Ο κ. Τζιρόιρ μπήκε στο Οβάλ Γραφείο φορώντας στολή -όπως συνηθίζεται για τους αξιωματικούς δημόσιας υγείας του σώματος- και είπε στον κ. Τραμπ ότι οι εγκαταστάσεις παραγωγής παράνομων ναρκωτικών στο Μεξικό θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την τοποθέτηση «μολύβδου στο στόχο» για να σταματήσουν οι παράνομες ουσίες να περνούν τα σύνορα.

Μπερδεύοντας τον κ. Τζιρόιρ με στρατιωτικό αξιωματικό, ο κ. Τραμπ πρότεινε στη συνέχεια τον βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων ναρκωτικών. Σε απάντηση, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τον κ. Τζιρόιρ να σταματήσει να φορά τη στολή του.

3) Ο Τραμπ φοβόταν μήπως πεθάνει από κορονοϊό

Όταν ο κ. Τραμπ αρρώστησε από κορονοϊό τον Οκτώβριο του 2020, η κατάστασή του στον Λευκό Οίκο επιδεινωνόταν και φοβόταν μήπως πεθάνει.

Κάποια στιγμή, ο αναπληρωτής προσωπάρχης του, Τόνι Ορνάτο, προειδοποίησε τον πρόεδρο ότι αν η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν περαιτέρω θα έπρεπε να θέσει σε κίνηση διαδικασίες που θα εξασφάλιζαν τη συνέχεια της κυβέρνησης.

Ο φόβος αυτός υπήρχε παρά τις προσπάθειες του κ. Τραμπ να ελαχιστοποιήσει την πανδημία, καθώς ανησυχούσε ότι ο ιός επηρέαζε αρνητικά την εικόνα του και τα πολιτικά του κίνητρα. η Haberman γράφει ότι ζήτησε από τους συνεργάτες γύρω του να βγάλουν τις μάσκες τους και ότι συμβούλεψε τον τότε κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo να μην μιλήσει για τον ιό στην τηλεόραση.

4) Ο Τραμπ αναφέρθηκε στην ιδιοκτησία του στη συνάντηση με την τότε πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου

Το βιβλίο της Haberman περιγράφει λεπτομερώς διάφορες συναντήσεις του κ. Τραμπ με παγκόσμιους ηγέτες. Για παράδειγμα, στην πρώτη του συνάντηση με την τότε πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, ο κ. Τραμπ μίλησε για τις αμβλώσεις, λέγοντας ότι «κάποιοι άνθρωποι είναι υπέρ της ζωής, κάποιοι άνθρωποι είναι υπέρ της επιλογής. Φανταστείτε αν κάποια ζώα με τατουάζ βίαζαν την κόρη σας και έμενε έγκυος;». Στη συνέχεια άλλαξε θέμα σε μια συζήτηση για τη Βόρεια Ιρλανδία για να συζητήσει πώς θα εμποδίσει ένα υπεράκτιο αιολικό έργο να εγκατασταθεί κοντά στην ιδιοκτησία του.

5) Ο Τραμπ ζήτησε από τον Τζουλιάνι να «κάνει τα πάντα» για να ανατρέψει τις εκλογές του 2020

Όταν έγινε φανερό ότι ο κ. Τραμπ έχανε τις εκλογές του 2020 από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τηλεφώνησε στον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης και προσωπικό του δικηγόρο Ρούντι Τζουλιάνι.

«Εντάξει, Ρούντι, εσύ είσαι υπεύθυνος. Κάνε ό,τι θέλεις. Δεν με νοιάζει», είπε ο κ. Τραμπ, αφού άλλοι δικηγόροι αρνήθηκαν να προχωρήσουν τόσο μακριά όσο έχει ζητήσει ο ίδιος στην προσπάθειά του να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών.

«Οι δικηγόροι μου είναι απαίσιοι», είπε στον κ. Τζουλιάνι, σύμφωνα με το βιβλίο. Επίσης, έβριζε συχνά τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Πατ Σιπολόνε. Το βιβλίο αποκαλύπτει ότι εκείνη την εποχή, ο κ. Τραμπ ήταν ερωτευμένος με τις θεωρίες συνωμοσίας και αναζητούσε δικηγόρους που οι ίδιοι οι σύμβουλοί του θεωρούσαν παραπλανημένους.

6) Ο Τραμπ βρήκε μια δικαιολογία για τις φορολογικές του δηλώσεις

Σε ένα αεροπλάνο κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας το 2016, ο κ. Τραμπ κλήθηκε από τον διευθυντή της εκστρατείας του Κόρεϊ Λεβαντόφσκι και την εκπρόσωπο Τύπου του Χόουπ Χικς να ασχοληθεί με την άρνησή του να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις - ένα θέμα που θεωρούσαν πρόβλημα για την υποψηφιότητα του κ. Τραμπ για τον Λευκό Οίκο.

Η Haberman γράφει ότι ο κ. Τραμπ απάντησε γέρνοντας προς τα πίσω προτού σπάσει σε μια ξαφνική σκέψη: «Λοιπόν, ξέρετε ότι οι φόροι μου είναι υπό έλεγχο, πάντα με ελέγχουν», είπε. «Οπότε αυτό που εννοώ είναι ότι θα μπορούσα απλά να πω: 'Θα τους δημοσιεύσω όταν δεν θα είμαι πλέον υπό έλεγχο. Γιατί ποτέ δεν θα πάψω να είμαι υπό έλεγχο».

Από τον Ρίτσαρντ Νίξον και μετά, κάθε πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δώσει εθελοντικά στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις. Μια έρευνα των New York Times του 2020 αποκάλυψε έκτοτε ότι ο κ. Τραμπ πλήρωσε 750 δολάρια (662 λίρες) σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος τη χρονιά που έγινε πρόεδρος.

7) Ο Τραμπ πέταξε έγγραφα στην τουαλέτα του Λευκού Οίκου

Όταν ο κ. Τραμπ ήταν στο αξίωμα, το προσωπικό του Λευκού Οίκου ανακάλυπτε περιοδικά ότι η τουαλέτα ήταν φραγμένη από τυπωμένο χαρτί και πίστευε ότι είχε τραβήξει τα έγγραφα στο καζανάκι.

Φέρεται επίσης να έσκισε έγγραφα, γεγονός που αντιβαίνει στον νόμο περί προεδρικών αρχείων - νόμο που λέει ότι τα έγγραφα που δημιουργούνται ή παραλαμβάνονται από έναν πρόεδρο αποτελούν ιδιοκτησία της αμερικανικής κυβέρνησης και πρέπει να διαχειρίζονται από τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ μόλις λήξει η προεδρία.

Οι λεπτομέρειες αποκαλύπτονται εν μέσω ευρύτερων ισχυρισμών για την έλλειψη εγγράφων από τον Λευκό Οίκο του κ. Τραμπ που διατυπώθηκαν από τα Εθνικά Αρχεία. Ο κ. Τραμπ αντιμετωπίζει επίσης ποινική έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη διατήρηση κυβερνητικών αρχείων στην έπαυλή του Mar-a-Lago στη Φλόριντα μετά την αποχώρησή του από την εξουσία.

8) Ο Τραμπ νόμιζε ότι οι υπάλληλοι που άνηκαν σε μειονότητες ήταν σερβιτόροι

Σε μια συνάντηση στο Κογκρέσο λίγο μετά την ορκωμοσία του το 2017, ο Haberman γράφει ότι ο κ. Τραμπ απευθύνθηκε σε μια φυλετικά ποικιλόμορφη ομάδα Δημοκρατικών υπαλλήλων και τους ζήτησε να φέρουν καναπεδάκια, περνώντας τους για σερβιτόρους.

Το βιβλίο περιγράφει λεπτομερώς ότι ο κ. Τραμπ έκανε τα σχόλια αυτά στους υπαλλήλους του γερουσιαστή Τσακ Σούμερ και της βουλεύτριας Νάνσι Πελόζι. Η Haberman καταγράφει επίσης ένα ιστορικό ομοφοβικών σχολίων που φέρεται να έχει εκστομίσει ο κ. Τραμπ.