El Pais: Η ομοφυλοφιλία είναι το κλειδί για την εξήγηση των κρίσεων του Βατικανού
NewsroomΑπό τις ιερατικές σχολές μέχρι την κορυφή του Βατικανού, η ομοφυλοφιλία είναι πανταχού παρούσα στην καθολική εκκλησία. Και βοηθά να καταλάβουμε τις κρίσεις που έχει περάσει τις τελευταίες δεκαετίες, από τη μείωση των χειροτονήσεων ιερέων μέχρι τη συγκάλυψη των κακοποιήσεων ανηλίκων και τις επιθέσεις κατά του Πάπα Φραγκίσκου.
Αυτό υποστηρίζει ο γάλλος κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος Φρεντερίκ Μαρτέλ, που σε διάστημα τεσσάρων ετών μίλησε με 41 καρδινάλιους, 52 επισκόπους και αποστολικούς νούντσιους και πάνω από 200 ιερείς, αναζητώντας το «καλύτερα κρυμμένο μυστικό» της Εκκλησίας. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι το βιβλίο «Σόδομα. Εξουσία και Σκάνδαλα στο Βατικανό», στις 600 σελίδες του οποίου ο Μαρτέλ εκθέτει τη διπλή ζωή του καθολικού κόσμου. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σε οκτώ γλώσσες και 20 χώρες. Και όπως έγραψε η Monde, «κάνει το Βατικανό να τρέμει».
Οι ομοφυλόφιλοι, γράφει ο Μαρτέλ, αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία στο Βατικανό. Ο συγγραφέας δεν αναφέρει ποσοστό, αν και μια από τις πηγές του τον διαβεβαιώνει ότι είναι της τάξης του 80%. Από τους 12 καρδινάλιους που περιέβαλλαν τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, γράφει, οι περισσότεροι ήταν ομοφυλόφιλοι. Αυτοί καθόρισαν την πολιτική της εκκλησίας στο θέμα των προφυλακτικών.
«Η ιδιωτική ζωή του καθενός αφορά μόνο τον ίδιο», λέει ο Μαρτέλ σε συνέντευξή του στην El Pais. «Οι επιπτώσεις όμως αυτού του μυστικού και αυτού του ψέματος στην ιδεολογία του Βατικανού, και οι συνέπειές του για τον υπόλοιπο κόσμο, είναι πολύ μεγάλες».
Ο συγγραφέας αρνείται να μιλήσει για «γκέι λόμπι». Δεν πρόκειται για λόμπι, λέει, αλλά για κοινότητα. «Δεν δρα μια μειοψηφία, αλλά μια σιωπηρή πλειοψηφία. Ένα λόμπι είναι μια ομάδα ανθρώπων που τους ενώνει ένας κοινός σκοπός. Εδώ, κάθε επίσκοπος ή καρδινάλιος κρύβεται μπροστά στους άλλους και επιτίθεται στην ομοφυλοφιλία των άλλων για να κρύψει τη δική του ομάδα».
Το θέμα του βιβλίου δεν είναι οι γιορτές chemsex, τονίζει ο συγγραφέας, αναφερόμενος στα όργια με ναρκωτικά που δημοσιεύτηκαν στον ιταλικό Τύπο το περασμένο καλοκαίρι. «Το θέμα μου δεν είναι οι κακοποιήσεις, αλλά η τραγική ζωή των επισκόπων που είναι καταδικασμένοι σε μια παράλογη αγνότητα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι εκουσίως σε μια ντουλάπα απ’όπου δεν μπορούν να βγουν την ώρα που όλος ο κόσμος διασκεδάζει».
Η πρωτοτυπία της έρευνας του Μαρτέλ είναι ότι τοποθετεί την ομοφυλοφιλία – μια ομοφυλοφιλία καταπιεσμένη και ανάμικτη με ομοφοβία – στον πυρήνα του εκκλησιαστικού συστήματος. «Οσο πιο ομοφοβικός είναι ένας επίσκοπος, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να είναι ομοφυλόφιλος», τονίζει. «Είναι ο κώδικας».
Αυτό είναι το κλειδί για την κατανόηση πολλών από τα προβλήματα της καθολικής εκκλησίας, όπως η μειωμένη έλξη που ασκεί προς τους ιερείς. «Αλλοτε, όταν ήσουν ένα παιδί 17 ετών σε ένα ισπανικό ή ιταλικό χωριό και ανακάλυπτες ότι δεν σου άρεσαν οι γυναίκες, η εκκλησία ήταν ένα καταφύγιο. Από παρίας που οι συμμαθητές σου σε κορόιδευαν στην αυλή του σχολείου, γινόσουν ξαφνικά Θεός. Τώρα όμως η εποχή έχει αλλάξει. Ακόμη και σε ένα ιταλικό χωριουδάκι έχεις κι άλλες επιλογές».
Ο Μαρτέλ αναδεικνύει την αντίφαση ανάμεσα στη στάση εναντίον των ομοφυλοφίλων που κρατά ένα Βατικανό όπου η πλειοψηφία είναι ομοφυλόφιλοι. Και περιγράφει τη διαδρομή ορισμένων από τους πιο αδιάλλακτους ιεράρχες, όπως ο κολομβιανός Αλφόνσο Λόπες Τρουχίγιο στο θέμα του προφυλακτικού ή ο ισπανός Αντόνιο Ρούκο Βαρέλα απέναντι στον γάμο των ομοφύλων,
Ο συγγραφέας δεν υιοθετεί τις καταγγελίες του υπερσυντηρητικού αρχιεπισκόπου (και αντιπάλου του Πάπα Φραγκίσκου) Κάρλο Μαρία Βιγκανό και αρνείται οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στην ομοφυλοφιλία και τις σεξουαλικές κακοποιήσεις στην εκκλησία. Πιστεύει όμως ότι η μυστικοπάθεια γύρω από την ομοφυλοφιλία προστατεύει τους υπευθύνους των κακοποιήσεων.
«Αν είσαι επίσκοπος και προστατεύεις έναν ιερέα, γιατί το κάνεις;» αναρωτιέται. «Πιστεύω ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι επίσκοποι που προστατεύουν δράστες κακοποιήσεων προστατεύουν τον εαυτό τους. Φοβούνται. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι επίσκοποι και καρδινάλιοι που προστατεύουν παιδόφιλους ιερείς είναι ομοφυλόφιλοι».
Ενας από τους ιερείς που συγκεντρώνουν τα πυρά του Μαρτέλ είναι ο Ανχελο Σοντάνο, νούντσιος στη Χιλή στα χρόνια του Πινοσέτ και «υπουργός Εξωτερικών» του Παπα Ιωάννη Παύλου Β’. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, μπορεί ο ίδιος να μην είχε συμμετάσχει σε σεξουαλικές κακοποιήσεις, είναι βέβαιο όμως ότι γνώριζε.
Ο ήρωας του βιβλίου, τέλος, είναι ο ίδιος ο Πάπας. «Πίσω από την αυστηρότητα, πάντα κρύβεται κάτι», είχε πει τον Οκτώβριο του 2016. «Σε πολλές περιπτώσεις, είναι μια διπλή ζωή». Ο Πάπας, επισημαίνει ο Μαρτέλ, έχει προειδοποιήσει ορισμένους συντηρητικούς καρδινάλιους που απορρίπτουν τις μεταρρυθμίσεις του ότι γνωρίζει την κρυφή τους ζωή.
* Γράφει ο Μαρκ Μπασέτς, αρθρογράφος της El Pais
- Δεκατρείς γυναικοκτονίες από τις αρχές του 2024: Τα στοιχεία-σοκ για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα
- Επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Το «παγωμένο» κλίμα και η θερμή χειραψία με τον Μπάιντεν στις κάμερες – Τι συζήτησαν οι δυο άνδρες
- Οι αναφορές της ΕΥΠ για τις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας πριν το πραξικόπημα: «Ο Μακάριος εκβιάζει την Ελληνικήν Κυβέρνησιν»
- Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Μπροστά σε 60.000 κόσμο πάμε μόνο για τη νίκη»