Κόσμος | 18.10.2022 21:00

Στρατιωτικός διοικητής του Κιέβου στο OPEN: Περιμέναμε τις επιθέσεις με drone, χώρα – τρομοκράτης η Ρωσία

Newsroom

Για τις φονικές επιθέσεις της Ρωσίας με drones στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και την Αδαμαντία Λιόλιου, ο στρατιωτικός διοικητής του Κιέβου, Ολέξι Κουλέμπα.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, οι επιθέσεις με ρωσικά drones στο κέντρο της πόλης, δεν ήταν μη – αναμενόμενες. «Πραγματικά τις τελευταίες δέκα μέρες, δυστυχώς βλέπουμε πολλές επιθέσεις με drones και πυραύλους στο Κίεβο και τη γύρω περιοχή. Δυστυχώς, από την χώρα – τρομοκράτη, τη Ρωσία, μπορούμε να περιμένουμε οτιδήποτε».

«Ο κίνδυνος κυριαρχούσε»

Ο Κουλέμπα σημείωσε, ακόμη, ότι ήταν προετοιμασμένοι για τα χτυπήματα. «Καταλαβαίναμε ότι ο κίνδυνος επιθέσεων με drones και πυραύλους για το Κίεβο και την περιοχή, κυριαρχούσε», τόνισε.

Το Ιράν έχει συμφωνήσει με τη Ρωσία να στείλει πυραύλους και περισσότερα drones

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ιράν έχει υποσχεθεί να παράσχει στη Ρωσία πυραύλους εδάφους-εδάφους και περισσότερα drones δήλωσαν στο Reuters δύο Ιρανοί ανώτεροι αξιωματούχοι και δύο Ιρανοί διπλωμάτες, σε μια κίνηση που είναι πιθανό να εξοργίσει ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις.

Μια συμφωνία επετεύχθη στις 6 Οκτωβρίου όταν ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Μοχμπέρ, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι από τους ισχυρούς Φρουρούς της Επανάστασης και ένας αξιωματούχος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας επισκέφθηκαν τη Μόσχα έχοντας συνομιλίες σχετικά με την παράδοση των όπλων.

«Οι Ρώσοι είχαν ζητήσει περισσότερα drones και ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους με βελτιωμένη ακρίβεια, ιδιαίτερα πυραύλους Fateh και Zolfaghar», είπε ένας από τους Ιρανούς διπλωμάτες, ο οποίος είχε ενημέρωση για το ταξίδι.

Προς επιβεβαίωση ένας δυτικός αξιωματούχος, που ενημερώθηκε για το θέμα, ανέφερε ότι υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας για την παροχή βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας εδάφους-εδάφους, συμπεριλαμβανομένου των Zolfaghar.

Ο Ιρανός διπλωμάτης απέρριψε τους ισχυρισμούς δυτικών αξιωματούχων ότι τέτοιες μεταφορές παραβιάζουν ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2015.

«Το πού χρησιμοποιούνται αυτά δεν είναι θέμα του πωλητή. Δεν επιλέγουμε πλευρά στην κρίση της Ουκρανίας όπως η Δύση. Θέλουμε ένα τέλος στην κρίση με διπλωματικά μέσα», είπε ο διπλωμάτης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

dronesΚίεβοΟυκρανίαΡωσίαειδήσεις τώραεπιθέσεις