Κόσμος|18.10.2022 22:32

Το χαρτί της επιθετικής διπλωματίας παίζει η Τουρκία - Τι κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις Ακάρ και Καλίν

Μαρία Ζαχαράκη

Tο κυβερνητικό επιτελείο της Τουρκίας, έχει επιστρατευτεί και να βάλλει πλέον κατά της Αθήνας, όπως παρατήρησε  στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η ανταποκρίτρια του καναλιού στην ΤουρκίαΜαρία Ζαχαράκη, με φόντο τις τελευταίες δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ και του Ιμπραχίμ Καλίν. 

«Πυρά» και από τον μετριοπαθή Καλίν

Ακόμη και ο πιο ήπιων τόνων και με πιο δυτικό πολιτικό προφίλ, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, μέσω δύο συνεντεύξεων που έδωσε τελευταία, δείχνει να «πυροβολεί»την Ελλάδα. Και μάλιστα, οι τοποθετήσεις Καλίν έχουν ιδιαίτερη σημασία αφού ο ίδιος ήταν η σκιώδης ψύχραιμη φωνή της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας. 

Ο Καλίν, παρότι δεν προσφεύγει σε κλισέ προειδοποιήσεις, με εμπρηστικές δηλώσεις, όπως το «μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή το «δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα» του υπουργού άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, έχει επιστρατεύσει το χαρτί της επιθετικής διπλωματίας.

Εκστρατεία ενημέρωσης και καταγγελίας της Ελλάδας

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία ενημέρωσης και καταγγελίας της Ελλάδας προς τη Δύση - κάτι αντίστοιχο, δηλαδή, με αυτό που κάνει η Ελλάδα διεθνοποιώντας τα προβλήματα με την Τουρκία. Το έκανε σαφές την περασμένη εβδομάδα ο τούρκος πρόεδρος αλλά και σήμερα ο εκπρόσωπός του. Ο δε Καλίν, με την πρόσβαση που έχει πλέον στο δεξί χέρι του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, έχει αναλάβει τις ΗΠΑ.

«Συγκρατείστε την Ελλάδα»

Από τα συμφραζόμενα του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, καταλαβαίνουμε ότι τα μηνύματα που μεταφέρει στη Ουάσιγκτον είναι, αφενός, «συγκρατείστε την Ελλάδα» και «βάλτε όρια», και αφετέρου «πείστε την Αθήνα να καθίσουμε σε ένα τραπέζι διαλόγου και διαπραγμάτευσης». Γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε σήμερα ο Καλίν με τις πλάτες που έχει αποκτήσει, η τουρκική πλευρά βλέπει μια Ελλάδα να έχει «ανέβει πάνω από το κύμα». Και αυτό ακριβώς είναι που ακόμη ενοχλεί όσο τίποτα άλλο-  περισσότερο κι από τα όπλα στα νησιά. 

«Η Τουρκία είναι ασφαλής σύμμαχος»

Η Άγκυρα βλέπει τη στήριξη που απολαμβάνει η Αθήνα, ενώ, τελευταία, κοινή επωδός στα χείλη των Τούρκων κυβερνώντων είναι, «μη στηρίζεστε στις πλάτες κανενός, θα σας προδώσουν, ενώ η Τουρκία είναι ασφαλής σύμμαχος». Αυτό ανέφερε σήμερα και ο Ακάρ, ο οποίος, όμως, πρόσθεσε δίπλα στο «ασφαλής» και τη μύχια επιθυμία των Τούρκων, η οποία και αποτελεί κόκκινο πανί για τους Έλληνες, για «δίκαιη μοιρασιά» του πλούτου του Αιγαίου. Αυτή η φράση του υπουργού της Τουρκίας ήταν και που χάλασε την όποια καλή διάθεση περιείχε η πρότερη φράση του, «είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΧουλούσι ΑκάρΙμπραχίμ Καλίνειδήσεις τώρα