Σοϊλού: Η Ελλάδα ώθησε προς το θάνατο 69.375 ανθρώπους μέσα σε 3 χρόνια
Μαρία ΖαχαράκηΟ Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι 170 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους -εξαιτίας της- τα τελευταία τρία χρόνια στα σύνορα του Αιγαίου και ότι εξώθησε στον θάνατο άλλους περίπου 70 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
«Το 2020-2021 και το 2022 σημειώθηκαν συνολικά 69.375 περιπτώσεις απώθησης προς το θάνατο στο Αιγαίο και στα δυτικά σύνορα. Ως αποτέλεσμα αυτής της απώθησης, 170 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και 708 μετανάστες τραυματίστηκαν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «όλες αυτές οι περιπτώσεις έχουν καταγραφεί. Όλα αυτά (τα στοιχεία) έχουν σταλεί σε όλα τα διεθνή δικαστήρια και θεσμούς. Υπάρχει κατανόηση; Φυσικά και όχι. Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλε επιστολή στην Επιτροπή της ΕΕ. Ζήτησε από την Ελλάδα να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές και να λάβει μέτρα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας παραβίασαν το νόμο και καταδίκασε την Ελλάδα σε αποζημίωση μετά από ένα περιστατικό απώθησης στο οποίο σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι».
«Η συμπεριφορά της Ελλάδας ντροπιάζει την Ευρώπη»
Με άλλα λόγια, συνέχισε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, η συμπεριφορά της Ελλάδας έφερε σε αμηχανία ακόμη και την Ευρώπη.
«Συνεχίζουν ωστόσο να προσπαθούν να στήνουν από κοινού επιχειρήσεις χειραγώγησης κατά της Τουρκίας. Η απάνθρωπη μεταχείριση και οι ενέργειες εκ μέρους της Ελλάδας έχουν αποκαλυφθεί τόσο από εικόνες όσο και από διεθνείς εκθέσεις. Στην ομιλία του στον ΟΗΕ, ο πρόεδρός μας Ερντογάν παρουσίασε ανοιχτά μπροστά σε όλους, με αποδείξεις, τις απάνθρωπες μεθόδους της Ελλάδας. Γνωρίζουμε φυσικά την απελπιστική θέση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης».
«Η Ελλάδα και τα παιχνίδια της είναι αξιολύπητα»
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών συνέχισε να βάλλει κατά της Ελλάδας με υποτιμητικά λόγια, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι είναι «αξιολύπητη».
«Τα παιχνίδια της Ελλάδας εναντίον μας είναι φυσικά αποτέλεσμα πολιτικής χαμηλού επιπέδου, και ένδειξη της αξιολύπητης θέσης και της αδυναμίας (της Ελλάδας). Ο 9 μηνών Asim και ο 4χρονος Abdulvahap (σ.σ. ονόματα παιδιών που χρησιμοποίησε ο Τ/Πρόεδρος στην ομιλία του στον ΟΗΕ) αφέθηκαν να πεθάνουν, όπως το μωρό Aylan. Ήρθαν από τον Λίβανο και κατευθύνονταν στην Ιταλία όταν έπεσαν στο Αιγαίο και δυστυχώς οι Έλληνες τους έσπρωξαν στον θάνατο. Η πιο ντροπιαστική φωτογραφία του 21ου αιώνα, στην οποία ένας πατέρας τραβάει με το πόδι του το 9 μηνών μωρό του, κατέδειξε για άλλη μια φορά την απανθρωπιά της Ελλάδας και της Ευρώπης. Προβάλλουν όσο περισσότερες συκοφαντίες και ψέματα μπορούν για να μη λερωθεί ο δικός τους πολιτισμός».
Ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μετανάστευσης στην Άγκυρα, κατηγόρησε σφόδρα και την Ευρώπη για την κατάσταση στο μεταναστευτικό.
«Το 2020, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την Ελλάδα ως την προστατευτική ασπίδα της Ευρώπης και την ευχαρίστησε. Με άλλα λόγια, εκτίμησε ότι η πολιτική που μόλις περιέγραψα εφαρμόστηκε πολύ καλά από την Ελλάδα για χάρη τους. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Ευρώπη είναι πολύ απλό και ξεκάθαρο. Μέσω της Frontex, δίνει στην Ελλάδα τη δύναμη να αποτρέψει τη μετανάστευση με βία και θάνατο, να προστατεύσει δηλαδή έτσι τα σύνορά της, την ίδια τη χώρα. Με τις αποφάσεις που λαμβάνει (σ.σ. η Ευρώπη) και τις πολιτικές που εφαρμόζει, θέλουν οι σκηνές που καταγράφονται στην Ελλάδα να αρχίσουν να συμβαίνουν και στην Τουρκία, προκειμένου έτσι να αποτρέψουν τη μετανάστευση. Και όσο αποτυγχάνουν να το κάνουν αυτό, προβαίνουν σε αναίσχυντες προτάσεις και προσπαθούν να μας φορτώσουν όλα τα προβλήματα λέγοντας "και τι θα γίνει αν κρατήσουμε όλους τους μετανάστες εκεί;". Δεν είμαστε αποθήκη μεταναστών για κανέναν. Δεν είμαστε το παιχνίδι κανενός. Χώρες με περιορισμένες πολιτικές και χωρίς όραμα δεν έχουν καμία συμβουλή να δώσουν στην Τουρκία. Ακριβώς όταν η Δύση προσποιείται ότι είναι εναντίον του PYD και του PKK, όταν πρόκειται για την τρομοκρατία, το ίδιο κάνει (σ.σ. προσποιείται) και όταν πρόκειται για τη μετανάστευση».
- Πού οδηγούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις: Την οδό της διπλωματίας επιλέγει η Αθήνα - Στον δρόμο των προκλήσεων επιμένει η Άγκυρα
- Στα σκαριά Εθνική Στρατηγική για το περπάτημα - Στην... αναμονή η αντίστοιχη για ποδηλασία
- Οι εμμονές 6 δικτατόρων: Από τα παγωτά του Φιντέλ στα πατατάκια του Σαντάμ και στον έρωτα του Καντάφι
- Αυξήσεις στα διόδια από το ράλι του πληθωρισμού - Πετάει το κόστος των ταξιδιών
- Τι είναι το σύνδρομο του απατεώνα απ’ το οποίο δήλωσε πως πάσχει η Gigi Hadid και πώς μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σου;
- «Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
- Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
- Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
- Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά