Κόσμος|20.10.2022 21:10

Ενεργειακή κρίση: Ο μαραθώνιος για το πλαφόν στο φυσικό αέριο και η ρήξη ανάμεσα σε Γερμανία-Γαλλία - «Σκληρό παζάρι» στις Βρυξέλλες

Newsroom

Σε μαραθώνιες συζητήσεις έχουν επιδοθεί, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι 27 ηγέτες σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και να καταλήξουν σε μια κοινή πολιτική για το επίμαχο θέμα της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με όσα μετέδωσε και το OPEN TV.

Η συζήτηση για το πώς θα πέσουν οι τιμές στην ενέργεια θα είναι μακρά σύμφωνα με εκτιμήσεις και δύσκολη, ενώ στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο κάτι που η πλειοψηφία των χωρών μελών θεωρεί θετικό. Η σκληρή στάση της Γερμανίας όμως που λέει όχι σε ένα πλαφόν φαίνεται να έχει δημιουργήσει ρήξη στις σχέσεις με τα υπόλοιπα κράτη και κυρίως με τη Γαλλία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία πως θα βρεθεί κοινός τόπος για το πλαφόν στο αέριο. «Πιστεύω, πραγματικά, ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε και τους πιο καχύποπτους μετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι τώρα είναι η ώρα να πάρουμε αυτές τις τολμηρές αποφάσεις» είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο ξεκινά σήμερα θα είναι κρίσιμο, διότι έχει έρθει πια η ώρα να πάρουμε ευρωπαϊκές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του πιο κρίσιμου ζητήματος που απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Και αναφέρομαι στο υψηλό κόστος ενέργειας, το οποίο προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις, με πολύ υψηλά επίπεδα πληθωρισμού» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Θεωρώ ότι μετά από πολλή δουλειά προεργασίας έχουμε φτάσει πια στο σημείο να έχουμε στη διάθεσή μας ένα πακέτο προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Και πιστεύω, πραγματικά, ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε και τους πιο καχύποπτους μετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι τώρα είναι η ώρα να πάρουμε αυτές τις τολμηρές αποφάσεις. Να επιβάλλουμε ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στο επίπεδο του TTF, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μία απάντηση σε όσους εργαλειοποιούν την ενέργεια για να επιβάλλουν αχρείαστο πόνο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός δήλωσε «πως οι προτάσεις που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Μιλάμε για ένα συνολικό πακέτο, τμήμα του οποίου είναι αυτό που αποκαλούμε ένα «πλαφόν τιμών» ή ένας «διάδρομος τιμών», που θα θέσει όριο στην ακραία μεταβλητότητα που έχουμε δει στον δείκτη TTF. Πιστεύω πως υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσουμε αυτό που θα μπορούσε να συνιστά εύλογη ανησυχία από τα κράτη-μέλη που φοβούνται για την εφοδιαστική ασφάλεια. Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σκεφτεί καλά τις προτάσεις της και θα προσδοκούσα πως μέχρι το τέλος της Συνόδου Κορυφής θα υπάρξει συμφωνία ώστε να αναθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει με αυτές τις προτάσεις, οι οποίες θα συμπεριλάμβαναν αυτό που αποκαλούμε «πλαφόν στον δείκτη TTF».

Πυρά κατά Γερμανίας

Τα πυρά πολλών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχεται ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, για την απροθυμία του να δεχθεί την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Μεγάλες χώρες - όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία – τάσσονται, μαζί με έναν μεγάλο αριθμό άλλων χωρών, καθώς θέλουν να μειώσουν το κόστος αγοράς του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, ο Σολτς επέμεινε και σήμερα στην αντίθεσή του στο πλαφόν, επικαλούμενος τον φόβο για τον κίνδυνο να μην υπάρξουν οι απαραίτητες προμήθειες.

Βολές Μακρόν κατά Γερμανίας

«Δεν είναι καλό ούτε για τη Γερμανία ούτε για την Ευρώπη να απομονώνεται (η Γερμανία)», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Είναι σημαντικό να υπάρχει ομοφωνία σε προτάσεις για τις οποίες έχει δημιουργηθεί μεγάλη συναίνεση», είπε.

Η μη επίτευξη συμφωνίας για κοινή αντιμετώπιση της κρίσης θα ενείχε τον κίνδυνο κατακερματισμού της αγοράς της ΕΕ. Εάν οι χώρες αντιδράσουν με διαφορετικά σχέδια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, θα μπορούσαν να επιδεινωθούν οι οικονομικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών, σημειώνει το Bloomberg.

Αντιδράσεις για το γερμανικό σχέδιο στήριξης

Το σχέδιο στήριξης της Γερμανίας, ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την προστασία των εταιρειών και των νοικοκυριών της από τις υψηλές τιμές της ενέργειας έχει δεχθεί επικρίσεις από άλλα κράτη - μέλη που ανησυχούν ότι θα στρεβλώσει τους κανόνες ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.

Όταν οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες στην Πράγα, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν ξεκάθαροι στην κριτική τους. «Είμαστε σίγουρα αντίθετοι σε οποιεσδήποτε απόπειρες να βλάψουν την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά και η ζημιά θα συμβεί εάν η γερμανική κυβέρνηση προχωρήσει μόνη της στην επιδότηση των εταιρειών της», δήλωσε τότε σε δημοσιογράφους ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Σολτς: Στο μέγεθος των άλλων χωρών το πακέτο

Ο Σολτς υπερασπίστηκε την Πέμπτη το εθνικό σχέδιο της Γερμανίας ως κατάλληλο και αναλογικά όχι πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με τα προγράμματα άλλων κρατών - μελών.

«Δημιουργήσαμε σκόπιμα την ασπίδα προστασίας μας για δυόμισι χρόνια προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι για τον ερχόμενο χειμώνα», είπε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στο Βερολίνο. «Υπολογίζεται σε αυτή την περίοδο, τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν περίπου στο 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μας. Αυτό είναι στο μέγεθος των πακέτων που καταρτίστηκαν και καταρτίζονται αλλού στην Ευρώπη φέτος: στη Γαλλία, στην Ιταλία ή στην Ισπανία, για παράδειγμα».

Μισέλ: Εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος θα προεδρεύσει των συνομιλιών στη σύνοδο κορυφής, είναι αποφασισμένος να εξασφαλίσει συμφωνία σχετικά με τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με διπλωμάτες.

«Σήμερα δεν είναι η τελευταία ευκαιρία, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντική», δήλωσε ο Μισέλ στους δημοσιογράφους. «Είναι μια στιγμή αλήθειας».

Πολλοί ηγέτες δεσμεύονται να παραμείνουν στην αίθουσα διαπραγματεύσεων όσο χρειαστεί για να καταλήξουν σε μια κοινή λύση στη σύνοδο κορυφής, αν και δεν έχει ακόμη υπάρξει συγκεκριμένο γραπτό προσχέδιο.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φυσικό αέριοΒρυξέλλεςΣύνοδος ΚορυφήςπλαφόνΌλαφ Σολτςειδήσεις τώρα