Κόσμος|24.10.2022 22:17

Πόσο πιθανό είναι να υπάρξει θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; Τι εκτιμά τούρκος καθηγητής στρατηγικής

Newsroom

Για το αν μπορεί να υπάρξει διάλογος μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά και την επιμονή της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μίλησε στη Γεωργία Γαραντζιώτη για το κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του ΟΡΕΝ, ο καθηγητής Ασφάλειας και Στρατηγικής, Ερευνητής SETA Foundation, Μουράτ Ασλάν. 

Όπως δήλωσε ο ίδιος, για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου, εν μέσω επιθετικής ρητορικής και κλιμάκωσης της έντασης, «οι δηλώσεις και των δύο πλευρών είναι επιθετικές. Στο τέλος της ημέρας, το "επεισόδιο" είναι μία λέξη που εκφράζεται απλά για να καταλάβει η μία πλευρά ότι η άλλη πλευρά "είναι έτοιμη" για κάτι τέτοιο». «Πιστεύω ότι το επεισόδιο δεν είναι μία εύκολη απόφαση για καμία από τις δύο πλευρές, ωστόσο, αν κάποιος κάνει ένα λάθος -όπως ένας στρατιώτης στην πρώτη γραμμή- και η κατάσταση οξυνθεί, τότε θα ξεκινήσει κάτι. Αυτή είναι η πραγματικότητα», τόνισε ο Μουράτ Ασλάν.

«Πάντα ανοιχτή στον διπλωματικό διάλογο η Τουρκία»

Ο καθηγητής αναφέρθηκε, ακόμα, και στην πιθανότητα να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, σε αυτή τη φάση. «Η Τουρκία είναι πάντα ανοιχτή στον διπλωματικό διάλογο. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Όμως, πιστεύω ότι η τουρκική πλευρά περιμένει να κάνει ένα βήμα πίσω ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό που έκανε στην Ουάσινγκτον, όπως και στην τελευταία σύνοδο κρατών της ευρωπαϊκής κοινότητας, έδειξε ότι εξακολουθεί να είναι σκληρός και να διεκδικεί πράγματα ενάντια στα τουρκικά συμφέροντα. Πρέπει να γίνει ένα πολιτικό βήμα πίσω σε επίπεδο ρητορικής και να δεσμευτεί ότι θα παραμείνει σιωπηλός όσο θα διαρκέσει αυτός ο διάλογος», υπογράμμισε. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώραελληνοτουρκικές σχέσειςθερμό επεισόδιο