Κίεβο ώρα μηδέν: Οι Ουκρανοί σχεδιάζουν να εκκενώσουν την πρωτεύουσα σε περίπτωση ολικού μπλακ άουτ
NewsroomΤην ώρα που οι Ουκρανοί εξακολουθούν να αγωνίζονται για να διατηρήσουν ζωντανό όποιο τμήμα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει καταστραφεί πλήρως από τους ρωσικούς πυραύλους, οι αξιωματούχοι στο Κίεβο ήδη έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται για ένα ενδεχόμενο το οποίο πριν από λίγες μέρες φάνταζε αδιανόητο. Σχεδιάζουν πώς θα μπορούσαν να εκκενώσουν τους περίπου τρία εκατομμύρια κατοίκους της πόλης, σε περίπτωση που υπάρξει ένα πλήρες μπλακ-άουτ στην πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η κατάσταση είναι ήδη τόσο άσχημη, με το 40% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας να έχει υποστεί ζημιές ή να έχει καταστραφεί, ώστε οι δημοτικοί υπάλληλοι στο Κίεβο έχουν ξεκινήσει να στήνουν περισσότερα από 1.000 καταφύγια τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν και ως αποθήκες με προμήθειες και γεννήτριες ρεύματος. Την ίδια στιγμή, οι μηχανικοί προσπαθήσουν να επιδιορθώσουν τους βομβαρδισμένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Για να προσπαθήσει να αποτρέψει την ολοκληρωτική διακοπή του δικτύου, η εθνική εταιρεία παροχής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε το Σάββατο ότι θα επιβάλει κυλιόμενες διακοπές ρεύματος σε επτά περιοχές.
Η τεράστια επιβάρυνση του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας είναι αποτέλεσμα των ρωσικών χτυπημάτων σε ουκρανικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας σε όλη τη χώρα και στο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας. Τα ρωσικά πλήγματα έχουν προκαλέσει τέτοια δεινά στους πολίτες της Ουκρανίας που αναγκάζουν τους αξιωματούχους να υπολογίζουν ότι είναι πιθανό νέες ζημιές να καταστήσουν αδύνατες ακόμα και τις πιο βασικές υπηρεσίες.
«Καταλαβαίνουμε ότι αν η Ρωσία συνεχίσει τέτοιες επιθέσεις, μπορεί να χάσουμε ολόκληρο το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Ρομάν Τκατσούκ, διευθυντής ασφαλείας στο Κίεβο, σε συνέντευξή του την Παρασκευή. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προετοιμαζόμαστε για έναν κρύο χειμώνα».
Εκτός από τα περισσότερα από 1.000 «κέντρα ανθεκτικότητας», οι αρχές της πόλης έχουν εξοπλίσει τα οχήματα έκτακτης ανάγκης με μεγάφωνα σε περίπτωση που τα συστήματα επικοινωνίας αποτύχουν και έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τα σημεία συγκέντρωσης εκκένωσης.
Οι αξιωματούχοι προσπαθούν να επιτύχουν μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της προετοιμασίας και της προσπάθειας να μην προκληθεί πανικός. Μετά το τελευταίο κύμα χτυπημάτων τη Δευτέρα, οι αντλίες που κινούν το τρεχούμενο νερό στο Κίεβο απέτυχαν, στέλνοντας τους κατοίκους σε παλιά πέτρινα πηγάδια για να γεμίσουν κανάτες για πόσιμο, πλύσιμο και μαγείρεμα.
Στον πόλεμο ανάμεσα στην προσπάθεια του Κρεμλίνου να καταστρέψει τις υποδομές και του αγώνα της Ουκρανίας να τις ανοικοδομήσει, η Μόσχα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Το μικρό ποσοστό drones που περνάει μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.
Τη Δευτέρα, η Ουκρανία κατέρριψε 44 από τους 55 πυραύλους κρουζ που στόχευαν το ενεργειακό δίκτυο. Αλλά μερικοί από τους υπόλοιπους έπληξαν βασικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και υποσταθμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός υποσταθμού που φέρνει ηλεκτρική ενέργεια στην πρωτεύουσα. Περίπου 350.000 σπίτια έχασαν αμέσως το ρεύμα.
Την Παρασκευή, ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε μια εγκατάσταση που διαχειρίζεται ο διανομέας που φέρνει ρεύμα από το δίκτυο στα σπίτια των ανθρώπων. Ήταν η 12η ενεργειακή εγκατάσταση που χτυπήθηκε τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με την εταιρεία.
Προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι μεγάλος αριθμός πολιτών εγκατέλειπε το Κίεβο, δήλωσε ο κ. Tkachuk. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα αν διακοπεί η ηλεκτροδότηση της πόλης. "Αν δεν υπάρχει ρεύμα, δεν θα υπάρχει νερό και αποχέτευση", είπε. "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επί του παρόντος η κυβέρνηση και η διοίκηση της πόλης λαμβάνουν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία του συστήματος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας".
Προσπαθούν να σώσουν τις γραμμές μεταφορά ενέργειας από το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια
Οι εργαζόμενοι έχουν επισκευάσει δύο ζωτικής σημασίας εξωτερικές γραμμές μεταφοράς ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, οι οποίες είναι απαραίτητες για την τροφοδοσία των συστημάτων ψύξης. Οι επισκευές διήρκεσαν δύο ημέρες, αναδεικνύοντας την επισφαλή κατάσταση της ασφάλειας στο εργοστάσιο, ανέφερε το Σάββατο η υπηρεσία πυρηνικής επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών.
Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν τη γύρω περιοχή και το εργοστάσιο, αλλά ουκρανοί μηχανικοί εξακολουθούν να το λειτουργούν ενώ δύο επιθεωρητές του ΟΗΕ βρίσκονται στο χώρο. Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
Οι βομβαρδισμοί και άλλες εκρήξεις από ορυχεία γύρω από το εκτεταμένο εργοστάσιο έχουν διακόψει τις εξωτερικές γραμμές μεταφοράς ενέργειας αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, αναγκάζοντας τους μηχανικούς του να βασίζονται σε γεννήτριες ντίζελ και να κλείνουν τους αντιδραστήρες για να αποφύγουν κάποιο ατύχημα.
Οι γραμμές κόπηκαν και πάλι από ρωσικούς βομβαρδισμούς το βράδυ της Τετάρτης και το εργοστάσιο στράφηκε και πάλι στην τροφοδοσία με ντίζελ, σύμφωνα με την Energoatom, την ουκρανική εταιρεία ενέργειας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο. Οι γεννήτριες διαθέτουν προμήθεια καυσίμων για 15 ημέρες.
Ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε ότι οι επιθεωρητές του στο εργοστάσιο επιβεβαίωσαν ότι το προσωπικό είχε επισκευάσει τις δύο κατεστραμμένες εξωτερικές γραμμές ηλεκτροδότησης μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής και μέχρι τις 10 το βράδυ, η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί στους έξι αντιδραστήρες και οι γεννήτριες είχαν απενεργοποιηθεί.
Παρόλα αυτά, ο κ. Grossi δήλωσε ότι οι επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος "αποδεικνύουν πολύ καθαρά την εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας" στο εργοστάσιο. Επανέλαβε την έκκλησή του προς τις αντιμαχόμενες πλευρές να δημιουργήσουν μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από τους αντιδραστήρες.
"Μέχρι στιγμής, το γενναίο προσωπικό του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια κατάφερνε πάντα να διατηρεί την ασφαλή λειτουργία των έξι μονάδων", είπε. "Αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι".
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων