Κόσμος | 06.11.2022 20:27

Πυρηνική νύξη του Πούτιν προκαλεί ανατριχίλα: Η βόμβα στη Χιροσίμα δείχνει πως δεν χρειάζεται να χτυπήσεις μεγάλες πόλεις για τη νίκη

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προκάλεσε συναγερμό στους δυτικούς ηγέτες όταν αναφέρθηκε στις πυρηνικές επιθέσεις της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι σε μια ανατριχιαστική συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλούνται βρετανικά ΜΜΕ, ο Πούτιν φέρεται να εξέφρασε την άποψη ότι οι βομβαρδισμοί -που προκάλεσαν την παράδοση της Ιαπωνίας και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- απέδειξαν ότι «δεν χρειάζεται να επιτεθείς στις μεγάλες πόλεις για να νικήσεις».

Μια πηγή δήλωσε: «Ο Μακρόν ήταν σαφώς θορυβημένος. Ακούστηκε σαν μια πολύ βαριά νύξη ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην ανατολική Ουκρανία, αφήνοντας το Κίεβο άθικτο. Αυτή φάνηκε να είναι η ουσία των παρατηρήσεών του».

Κυβερνητική πηγή των Γάλλων δήλωσε στη «thesun»: «Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν αναμφίβολα τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων. Ο Πούτιν θέλει να περάσει το μήνυμα ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, σύμφωνα με το ρωσικό δόγμα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα»

 Washington Post: Οι ΗΠΑ ζητούν από Ζελένσκι να δείξει προθυμία για συνομιλίες με Ρωσία

Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν κατ΄ιδίαν την Ουκρανία να σηματοδοτήσει ότι είναι ανοιχτή για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ανέφερε σημερινό δημοσίευμα της Washington Post, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να λέει ότι η Μόσχα κλιμακώνει τον πόλεμο και δεν επιθυμεί στα σοβαρά να εμπλακεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμες πηγές σύμφωνα με τις οποίες η προτροπή των αμερικανών αξιωματούχων δεν έχει στόχο να οδηγήσει την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι μια σκόπιμη προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα διατηρήσει την υποστήριξη άλλων χωρών.

Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι η άρνηση του ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι να συνομιλήσει με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προκαλέσει ανησυχία σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, όπου οι επιπτώσεις του πολέμου ως προς το κόστος των τροφίμων και των καυσίμων είναι περισσότερο αισθητές, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα στις 4 Οκτωβρίου που χαρακτηρίζει επισήμως "αδύνατη" την προοπτική κάθε είδους συνομιλίας με τον Πούτιν, αλλά αφήνει ανοιχτή την πόρτα για συνομιλίες με τη Ρωσία. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο ως προς την αξιοπιστία της πληροφορίας.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε: «Το έχουμε ξαναπεί και θα το ξαναπούμε: Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Εάν η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγμάτευση, θα πρέπει να σταματήσει τις βόμβες και τους πυραύλους της και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία. Το Κρεμλίνο συνεχίζει να κλιμακώνει αυτόν τον πόλεμο. Το Κρεμλίνο έχει αποδείξει την απροθυμία του να εμπλακεί σοβαρά σε διαπραγματεύσεις πριν ακόμη εισβάλλει στην Ουκρανία»

Ο εκπρόσωπος επισήμανε ακόμη τις δηλώσεις του Ζελένσκι την Παρασκευή, στις οποίες είπε: «Είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, για μια δίκαιη ειρήνη, τη συνταγή για την οποία έχουμε εκφράσει πολλές φορές».

Ζητά περισσότερη βοήθεια από τη Δύση ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι σήμερα είχε σήμερα συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με θέμα την παροχή μακροοικονομικής βοήθειας στη χώρα του και την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο Ιράν, όπως είπε ο ίδιος.

«Επισημάναμε την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η πρωτοβουλία για τα σιτηρά για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Συζητήσαμε την αύξηση των κυρώσεων & και την αντίθεσή μας στις ενέργειες του Ιράν, το οποίο υποστηρίζει την επιθετικότητα», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βλαντίμιρ ΠούτινΝαγκασάκιΕμανουέλ ΜακρόνΧιροσίμαΟυκρανίαΡωσίαειδήσεις τώρα