Κόσμος | 08.11.2022 07:41

ΗΠΑ - Ενδιάμεσες εκλογές: Ο πολιτικός εξτρεμισμός του Τραμπ κερδίζει έδαφος, όσο οι Δημοκρατικοί έρχονται αντιμέτωποι με τον χειρότερο εφιάλτη τους

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Εκλογές στις ΗΠΑ/AP
Εκλογές στις ΗΠΑ/AP
Εκλογές στις ΗΠΑ/AP
Εκλογές στις ΗΠΑ/AP
Εκλογές στις ΗΠΑ/AP
Εκλογές στις ΗΠΑ/AP
Εκλογές στις ΗΠΑ/AP
Εκλογές στις ΗΠΑ/AP
Εκλογές στις ΗΠΑ/AP

Στο τέλος της έφτασε χθες, Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, η προεκλογική καμπάνια για τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ. Ενόψει των σημερινών εκλογών οι Δημοκρατικοί είναι αντιμέτωποι με τον χειρότερο εφιάλτη τους – τη μετατροπή από μέρους των Ρεπουμπλικάνων, των βουλευτικών εκλογών της χώρας σε δυναμικό δημοψήφισμα για την προβληματική προεδρία Μπάιντεν αλλά και για την αδυναμία να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.

Οι ελπίδες της δημοκρατικής παράταξης που απέκτησε την πλειοψηφία στο Κογκρέσο κατά την προεδρία Τραμπ, ότι  η ανατροπή του δικαιώματος στην άμβλωση από το Ανώτατο Δικαστήριο, αποτελούν πλέον ανάμνηση, με τον Μπάιντεν να αντιμετωπίζει ένα ζοφερό πολιτικό περιβάλλον, λόγω του ιστορικού υψηλού των τελευταίων 40 ετών όσον αφορά το κόστος ζωής, ενώ οι ελπίδες του Λευκού Οίκου για ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στο επόμενο έτος σκιάζονται από τους αυξανόμενους φόβους για μακροχρόνια ύφεση.

Ο κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι πιο υπαρκτός από ποτέ, όσο οι Ρεπουμπλικάνοι ολοένα και περισσότερο ποντάρουν στην πλειοψηφία στη Γερουσία – ενδεχόμενο που αφήνει τον Τζο Μπάιντεν υπό την πολιορκία τους, καθώς πρέπει να ξεκινήσει την καμπάνια για την επανεκλογή του, και με τον Ντόναλντ Τραμπ να φαίνεται έτοιμος να ανακοινώσει την δική του κάθοδο στη μάχη για την επιστροφή στον Λευκό Οίκο εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με τον Stephen Collinson του CNN, είναι νωρίς για νεκροψίες. Οι αμερικανοί ψηφοφόροι που έφτασαν στις πρόωρες κάλπες είναι περίπου 40 εκατομμύρια. Και η αβεβαιότητα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων υποδεικνύει ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την επέλαση των Ρεπουμπλικανών. Ακόμα κι αν η Βουλή των Αντιπροσώπων πέσει, οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να κρατηθούν στη Γερουσία.  Ένα έθνος πολιτικά διχασμένο το οποίο ενώνει μόνο η αίσθηση δυσαρέσκειας για την πορεία του, συνηθίζει να χρησιμοποιεί επανειλημμένα τις εκλογές για να τιμωρεί το κόμμα με τη μεγαλύτερη δύναμη.

Αυτό εξ’ ορισμού σημαίνει ότι, στην παρούσα φάση, οι Δημοκρατικοί είναι εκτεθειμένοι. Αν το κόμμα του προέδρου υποστεί ήττα, θα υπάρξουν πολλές αιχμές των Δημοκρατικών για τη στρατηγική του Μπάιντεν σχετικά με τον πληθωρισμό - μια ολέθρια «πληγεί» που «πονάει εκατομμύρια οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οι Δημοκρατικοί κλείνουν την προεκλογική εκστρατεία προειδοποιώντας για τη δημοκρατία και την επιρροή του Τραμπ, όπως ακριβώς έκαναν και στην περσινή, χαμένη «κούρσα» για την προεδρία της κυβέρνησης της Βιρτζίνια (την οποία το 2020 ο Μπάιντεν κέρδισε με 10 μονάδες διαφορά), ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν στην κορυφή της ατζέντας τους το θέμα που ενδιαφέρει περισσότερο τους ψηφοφόρους. «Οι Δημοκρατικοί βρίσκονται στο εξής σημείο: είναι αρνητές του πληθωρισμού, της εγκληματικότητας και της εκπαίδευσης», δήλωσε στο CNN η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων Ρόνα ΜακΝτάνιελ, με την μακροχρόνια σύμβουλο των Δημοκρατικών, Χίλαρι Ρόζεν, να επισημαίνει ότι το κόμμα της είχε εκτιμήσει λανθασμένα τη διάθεση του εκλογικού σώματος. «Είμαι πιστή Δημοκρατική, αλλά δεν είμαι χαρούμενη. Πιστεύω ότι απλώς υπάρχουμε - δεν ακούσαμε τους ψηφοφόρους σε αυτές τις εκλογές. Και νομίζω ότι θα έχουμε μια άσχημη νύχτα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «αυτή η συζήτηση δεν πρόκειται να έχει μεγάλο αντίκτυπο την Τρίτη, αλλά ελπίζω να έχει αντίκτυπο στο μέλλον, διότι όταν οι ψηφοφόροι σας λένε ξανά και ξανά και ξανά ότι ενδιαφέρονται κυρίως για την οικονομία, ακούστε τους. Σταματήστε να μιλάτε για τη δημοκρατία που διακυβεύεται».

Η Ρόζεν δεν είναι η μόνη προσωπικότητα του αριστερού ρεύματος των Δημοκρατικών που εξέφρασε τις ανησυχίες της για τις ενδιάμεσες εκλογές. Ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Μπέρνι Σάντερς, προέτρεψε τον Λευκό Οίκο να κάνει περισσότερα ώστε να δοθεί έμφαση στις οικονομικές ανησυχίες τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμη και αν αναγνωρίζει την κρίση της Δημοκρατίας και τη σημασία του δικαιώματος  στην άμβλωση. Εκ των υστέρων, αυτό που διαφαίνεται ότι οι Δημοκρατικοί άργησαν να αναγνωρίσουν την ευνοϊκή περίοδο του καλοκαιριού, κατά την οποία υπήρξε πτώση της τιμής της βενζίνης η οποία, όμως, δεν διήρκεσε αρκετά ώστε να αντισταθμίσει το καταστροφικό πολιτικό περιβάλλον που προκλήθηκε από την οικονομία.

Οι αυστηρές προειδοποιήσεις Μπάιντεν για τη Δημοκρατία

Η έμφαση που δίνει ο Μπάιντεν στην απειλή που θέτει ο Τραμπ για τους πολιτικούς θεσμούς των ΗΠΑ αποτελεί, ουσιαστικά έναν τρόπο να ζητήσει από τους ψηφοφόρους να δώσουν προτεραιότητα στα ιστορικά θεμέλια του πολιτικού συστήματος της Αμερικής έναντι των δικών τους πιο άμεσων οικονομικών φόβων.

Πρόκειται για ένα μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος, το οποίο έχει μεγάλη απήχηση στην Ουάσινγκτον, όπου τα σημάδια της κατάληψης του Καπιτωλίου εξακολουθούν να είναι έντονα αισθητά. Αυτό είναι αναμφισβήτητα σημαντικό καθώς αυτό που διακυβεύεται είναι η επιβίωση της Δημοκρατίας. Άλλωστε, ο Τραμπ υποκίνησε μια εξέγερση που προσπάθησε να ανατρέψει την αδιάσπαστη παράδοση της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας μεταξύ των προέδρων.

Έξω από τη φούσκα πολιτικών και δημοσιογραφικών παραγόντων, όμως, η Δημοκρατία φαντάζει πολύ πιο μακρινή, εσωτερική έννοια από τον καθημερινό αγώνα των οικογενειών των ΗΠΑ να επιβιώσουν. Από την Πενσυλβάνια έως την Αριζόνα, η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία του κορονοϊού για πολλούς μοιάζει άπιαστη.

Η δυσμένεια του πολιτικού περιβάλλοντος για τους Δημοκρατικούς αποκαλύφθηκε σε δημοσκόπηση του CNN/SSRS που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Περίπου το 51% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι η οικονομία ήταν το βασικό ζήτημα που καθόριζε την ψήφο τους. Μόνο το 15% ανέφερε την άμβλωση. Μεταξύ των ψηφοφόρων για τους οποίους η οικονομία αποτελεί κύριο μέλημα, το 71% σκοπεύει να ψηφίσει Ρεπουμπλικάνους για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Και το 75% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι η οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση, πράγμα που σημαίνει ότι οι προσπάθειες του Μπάιντεν να ενισχύσει περαιτέρω τους αναμφισβήτητα ισχυρούς οικονομικούς τομείς - συμπεριλαμβανομένου του εντυπωσιακά χαμηλού ποσοστού ανεργίας - είναι πιθανό να πέσουν στο κενό.

Προειδοποιήσεις και για την οικονομία

Είναι εύκολο να πει κανείς ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αγνόησε τις επιπτώσεις του πληθωρισμού ή ότι δεν κατανοεί τον «πόνο» που προκαλεί στα νοικοκυριά της χώρας.

Ωστόσο, ολόκληρη η πολιτική του καριέρα έχει βασιστεί στην αποκατάσταση της ισορροπίας της οικονομίας και στην αποκατάσταση ενός μέτρου ασφάλειας για τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη. Οι νομοθετικές επιτυχίες του νυν προέδρου θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης για τους ηλικιωμένους και να δημιουργήσουν μια διαφοροποιημένη πράσινη οικονομία που θα θωρακίσει τους Αμερικανούς από μελλοντικές υψηλές τιμές ενέργειας εν μέσω παγκόσμιας κρίσης. Ωστόσο, τα οφέλη των μέτρων Μπάιντεν θα χρειαστούν χρόνια για να γίνουν αισθητά ενώ, την ίδια ώρα, εκατομμύρια ψηφοφόροι πλήττονται από την κρίση του κόστους ζωής χωρίς να έχουν ακούσει ένα βιώσιμο σχέδιο από τον πρόεδρο για τη γρήγορη μείωση των τιμών βραχυπρόθεσμα.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα σχέδια των Ρεπουμπλικάνων για την παράταση των φορολογικών περικοπών της εποχής Τραμπ και την εντολή για νέες ενεργειακές γεωτρήσεις θα έχουν αντίκτυπο στην κρίση του πληθωρισμού, ενώ μία διαιρεμένη κυβέρνηση θα σήμαινε πιθανότατα ένα αδιέξοδο μεταξύ δύο αντικρουόμενων οικονομικών οραμάτων.  Οι εκλογές έχουν μετατραπεί σε «άρμα» με το οποίο οι ψηφοφόροι τονίζουν την απογοήτευσή τους, χωρίς να υπάρχει απτή ελπίδα ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν σύντομα.

Ο Μπάιντεν έχει καταφύγει στην ανάδειξη των επιτυχιών του στην οικονομία - ισχυριζόμενος ότι έχει αναζωπυρωθεί η μεταποίηση, η υψηλή δημιουργία θέσεων εργασίας και η αγωνιώδης προσπάθεια να ανταγωνιστεί την Κίνα. Τώρα ο πρόεδρος προειδοποιεί ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα ξεκοιλιάσουν την Κοινωνική Ασφάλιση και το Medicare, στα οποία βασίζονται πολλοί Αμερικανοί κατά τη συνταξιοδότησή τους.

Στην πράξη, δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί από μόνος του να κάνει ένας πρόεδρος για να μειώσει άμεσα τον πληθωρισμό. Το προβάδισμα διατηρεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η στρατηγική της για αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση που θα μπορούσε να στοιχειώσει περαιτέρω την προεδρία του Μπάιντεν.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός και οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου αποτελούν παγκόσμιο ζήτημα και έχουν επιδεινωθεί από παράγοντες που δεν ελέγχονται από τον Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκαν από την πανδημία. Ωστόσο, την ίδια στιγμή οι οικονομολόγοι συζητούν για την επιτυχία των νομοσχεδίων Μπάιντεν, τα οποία και ενίσχυσαν με δισεκατομμύρια δολάρια μία οικονομία στο «κόκκινο». Η επανειλημμένη υποβάθμιση από τον Λευκό Οίκο της ραγδαίας αύξησης του κόστους ζωής ως «παροδικής» είχε σαν αποτέλεσμα την κακή εκτίμηση της κατάστασης, πλήττοντας περαιτέρω την αξιοπιστία του Μπάιντεν – πέραν της εμπιστοσύνης που έχασε ο Μπάιντεν από μερίδα ψηφοφόρων με την απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν πέρυσι.

Ταυτόχρονα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε, με την αναβολή, από μέρους του Τραμπ της αναμενόμενης ανακοίνωσης της προεκλογικής του εκστρατείας για μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, η οποία και στέρησε από τον Μπάιντεν την ευκαιρία να διαμορφώσει αυτές τις εκλογές ως άμεση σύγκρουση με τον αντιδραστικό προκάτοχό του, ο οποίος και παραμένει ευρέως αντιδημοφιλής. Η ευθεία αντιπαράθεση με τον Τραμπ θα επέτρεπε στον πρόεδρο να αμβλύνει τον αντίκτυπο των δικών του χαμηλών ποσοστών αποδοχής και να κερδίσει ψηφοφόρους που εξακολουθούν να περιφρονούν τον δις αποπεμφθέντα τέως πρόεδρο.

Η ειρωνεία είναι ότι, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Μπάιντεν να διαμορφώσει ένα πιστευτό οικονομικό μήνυμα, θα μπορούσαν να επιφέρουν την ίδια την κρίση της Δημοκρατίας για την οποία προειδοποιεί. Οι ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι πρόεδροι των επιτροπών έχουν ήδη σηματοδοτήσει ότι θα βάλουν τα δυνατά τους για να αποπροσανατολίσουν από την ενοχή του Τραμπ για την επίθεση στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021 και θα στραφούν κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης, όσο αυτό συνεχίζει διάφορες ποινικές έρευνες για τη συμπεριφορά του πρώην προέδρου.

Οι σημερινές εκλογές θα μπορούσαν να εισαγάγουν δεκάδες αρνητές των εκλογών σε πολιτειακά αξιώματα, και αυτοί να καταλήξουν να ελέγχουν τις προεδρικές εκλογές του 2024 σε ορισμένα βασικά πεδία μάχης. Ο υψηλός πληθωρισμός υπήρξε ανέκαθεν μια τοξική δύναμη η οποία ζυμώνει τον τον πολιτικό εξτρεμισμό και παρασύρει ορισμένους ψηφοφόρους να έλκονται από δημαγωγούς και ριζοσπάστες των οποίων το πολιτικό δόγμα βασίζεται στην υποδαύλιση της δυσαρέσκειας και στον στιγματισμό των παρείσακτων.

Αν οι Δημοκρατικοί υποστούν μεγάλη ήττα, απόψε το βράδυ, ο μόνος ωφελημένος θα είναι ο Τραμπ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπειδήσεις τώραΗΠΑΤζο Μπάιντεν