Κόσμος | 13.11.2022 21:23

Στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικάνων ο Τραμπ μετά την απώλεια της Γερουσίας: Έρχεται με… φόρα το αντίπαλον δέος του μεγιστάνα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Εκλογές στις ΗΠΑ/AP
Εκλογές στις ΗΠΑ/AP
Εκλογές στις ΗΠΑ/AP
Εκλογές στις ΗΠΑ/AP
Εκλογές στις ΗΠΑ/AP
Εκλογές στις ΗΠΑ/AP
Εκλογές στις ΗΠΑ/AP
Εκλογές στις ΗΠΑ/AP
Εκλογές στις ΗΠΑ/AP

Καθώς οι Ρεπουμπλικανοί επιτίθεντο στον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάδειξη υποψηφίων που απέτυχαν στις ενδιάμεσες εκλογές την περασμένη εβδομάδα, ο μεγάλος νικητής των ενδιάμεσων εκλογών του GOP, ο Ρον ΝτεΣάντις, άρχισε να συγκεντρώνει όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Οι σύμμαχοι εκμεταλλεύτηκαν τη στιγμή για να τοποθετήσουν τον κυβερνήτη της Φλόριντα στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των εκλογών του 2024

Υπ’ ατμόν ο Τραμπ

Ένας παράγοντας που δεν συνδέεται με την εκστρατεία του ΝτεΣάντις αναβίωσε μια προσπάθεια συγκέντρωσης χρηματοδότησης (superPAC) που σχεδιάστηκε για να ενισχύσει μια προεδρική υποψηφιότητα, η οποία κάποτε είχε κατατεθεί με την πεποίθηση ότι η πορεία του Τραμπ προς το χρίσμα του Ρεπουμπλικάνων θα ήταν ασταμάτητη. Ένας εξωτερικός σύμβουλος του ΝτεΣάντις διηγήθηκε ότι έλαβε πολυάριθμα τηλεφωνήματα από δωρητές με το ίδιο μήνυμα: «Ο Ρον πρέπει να θέσει υποψηφιότητα».

Τώρα, η σαρωτική νίκη του ΝτεΣάντις σε μια εκλογική χρονιά που άφησε πολιτικά τραυματισμένους τον πρώην πρόεδρο Τραμπ και άλλους κορυφαίους Ρεπουμπλικάνους, πιθανότατα θα επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων του κυβερνήτη σχετικά με το 2024, σύμφωνα με τον εξωτερικό σύμβουλο, ο οποίος όπως και άλλοι μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να μοιραστεί ιδιωτικές συζητήσεις, σύμφωνα με τη Washington Post.

Ο ΝτεΣάντις βγήκε ενισχυμένος από τις ενδιάμεσες εκλογές που έφεραν πολλές ήττες των Ρεπουμπλικάνων και έσπειραν νέες ανησυχίες στο κόμμα για την ικανότητα του Τραμπ να τους οδηγήσει σε νίκη το 2024, είπαν οι Ρεπουμπλικάνοι. Η νίκη του κυβερνήτη της Φλόριντα τον έφερε σε ισχυρότερη θέση από ποτέ για να διεκδικήσει την προεδρία και ενδεχομένως να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Τραμπ στο κόμμα, σύμφωνα με δωρητές και αξιωματούχους των Ρεπουμπλικάνων. Πολλοί τον εξετάζουν ξαφνικά πιο προσεκτικά ως πιθανό υποψήφιο για την προεδρία.

«Απλώς έχει αποκτήσει αυτή την απίστευτη ενέργεια και το σερί νίκης», δήλωσε ο Έρικ Άντον, δωρητής του κόμματος από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο ΝτεΣάντις θα είχε «συντριβεί» από τον Τραμπ πριν από μερικούς μήνες.

Η προεκλογική εκστρατεία του ΝτεΣάντις αρνήθηκε να σχολιάσει για την ιστορία αυτή. Σε ένα ντιμπέιτ τον περασμένο μήνα εναντίον του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τσάρλι Κριστ, ο κυβερνήτης απέφυγε μια ερώτηση σχετικά με το αν θα δεσμευόταν να υπηρετήσει μια πλήρη δεύτερη θητεία. Στο πάρτι νίκης του ΝτεΣάντις την Τρίτη το βράδυ, ακούστηκε ένα τραγούδι που πρότεινε να κοιτάξει πέρα από το γραφείο του κυβερνήτη: «Δύο ακόμη χρόνια! Δύο ακόμη χρόνια!»

«Ενώ η χώρα μας παραπαίει λόγω της αποτυχημένης ηγεσίας στην Ουάσινγκτον, η Φλόριντα βρίσκεται στο σωστό δρόμο», είπε. Σε περίπτωση που αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, ο ΝρεΣάντις θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Είναι ακόμη σχετικά αδοκίμαστος στην εθνική σκηνή. Κατάγεται από μια πάλαι ποτέ ταλαντευόμενη πολιτεία που έχει μετακινηθεί προς τα δεξιά και κατά κάποιο τρόπο δεν αντικατοπτρίζει την υπόλοιπη χώρα. Και έχει ήδη προσελκύσει την οργή του Τραμπ, ο οποίος έχει εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον αντιπάλων που δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως πολιτικά από τις αιχμές και τα υποτιμητικά παρατσούκλια του, χρόνια αφότου τα εξαπέλυσε.

Ενώ ο Τραμπ τα έβαλε με τον ΝτεΣάντις νωρίτερα αυτό το φθινόπωρο, κοινοποιώντας ένα άρθρο που έλεγε ότι θα ήταν επικίνδυνο για τον κυβερνήτη να τον προκαλέσει, ο πρώην πρόεδρος επιτέθηκε στον ΝτεΣάντις όπως ποτέ άλλοτε, καθώς οι μετοχές του κυβερνήτη ανέβηκαν τις τελευταίες ημέρες - τον αποκάλεσε άπιστο και «απλά μέσο όρο» σε μια ροή αναρτήσεων και δηλώσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και χρησιμοποίησε ένα περιπαικτικό ψευδώνυμο που πρωτοπαρουσίασε λίγο πριν από τις εκλογές, το «Ron DeSanctimonious». Εκπρόσωπος του Τραμπ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό το Σάββατο.

Ο Τραμπ έχει αφήσει έντονα να εννοηθεί ότι θα ανακοινώσει άλλη μια υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο τις επόμενες ημέρες, αν και οι σύμμαχοί του τον έχουν παροτρύνει να καθυστερήσει εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες του κόμματος σε μια επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση του Δεκεμβρίου για μια θέση στη Γερουσία της Τζόρτζια. Ο πρώην πρόεδρος διατηρεί τεράστια υποστήριξη μεταξύ της βάσης του κόμματος και δεν είναι σαφές αν η απογοήτευση των Ρεπουμπλικανών για τις εκλογές θα μεταφραστεί σε συνεχή αντίδραση.

Αλλά δημοσίως και κατ' ιδίαν από την Τρίτη, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι -συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μακροχρόνιων συμμάχων του Τραμπ- έχουν προτείνει ότι το κόμμα χρειάζεται έναν νέο ηγέτη.

Το πεδίο των Ρεπουμπλικανών για το 2024 θα μπορούσε να είναι γεμάτο - πολλοί νυν και πρώην Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υποψηφιότητά τους, περιοδεύοντας στις πρώιμες προκριματικές πολιτείες και στα πεδία μάχης των εναλλασσόμενων πολιτειών. Με εθνική αναγνωρισιμότητα ονόματος, απήχηση σε πολλούς ψηφοφόρους του Τραμπ και ένα μεγάλο σεντούκι πολέμου που έχει απομείνει από την εκστρατεία επανεκλογής του, ο ΝτεΣάντις είναι σε καλή θέση για να πάρει τα φώτα της δημοσιότητας, είπαν πολλοί.

Δημοσκόπηση της YouGov αμέσως μετά τις εκλογές διαπίστωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι και οι ανεξάρτητοι που τείνουν προς τους Ρεπουμπλικάνους προτιμούσαν τον ΝτεΣάντις από τον Τραμπ ως υποψήφιο για το 2024, μια αντιστροφή από τα ευρήματά τους πριν από περίπου ένα μήνα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑΝτόναλντ ΤραμπΓερουσίαενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑειδήσεις τώρα