Κόσμος | 19.11.2022 16:16

«Ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει μέχρι την άνοιξη», λέει ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας - «Μπορούμε να πάρουμε την Κριμαία»

Newsroom

Οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να βρίσκονται στην Κριμαία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της χώρας, Βολοντίμιρ Χαβρίλοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sky News. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα μπορούσε να τελειώσει μέχρι την άνοιξη και ενώ υπογράμμισε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα συνεχίσουν να πολεμούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα παρά τις δύσκολες συνθήκες και τις πολικές θερμοκρασίες.

Ερωτηθείς εάν η πρόσφατη ανακατάληψη της Χερσώνας κατέστησε άλλους στόχους πιο πιθανούς, όπως το ενδεχόμενο να ανακαταλάβουν τα ουκρανικά στρατεύματα την Κριμαία, ο Χαβρίλοφ υποστήριξε ότι «είναι μόνο θέμα χρόνου. Φυσικά, θα θέλαμε να το κάνουμε όσο νωρίτερα γίνεται».

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε ότι «ένα απροσδόκητο γεγονός στο εσωτερικό της Ρωσίας, όπως για παράδειγμα η ξαφνική κατάρρευση του καθεστώτος Πούτιν, θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ουκρανία να ανακαταλάβει την Κριμαία μέχρι το τέλος του έτους.

«Νομίζω ότι η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσει αναπάντεχες δυσκολίες στο εσωτερικό της και αυτό μπορεί να συμβάλει στην επιτυχία μας με την Κριμαία. Τα ουκρανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να "πατήσουν στην Κριμαία" μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου», είπε, προσθέτοντας ότι το σενάριο είναι «πιθανό» και «δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Όταν ρωτήθηκε ποιες θα μπορούσαν αν είναι αυτές οι αναπάντεχες δυσκολίες, ισχυρίστηκε ότι ο Ρώσος ηγέτης μπορεί, για παράδειγμα, «να εξαφανιστεί για κάποιο λόγο», όπως και «κάποιος από τον κύκλο του». «Κάτι να συμβεί, ή ίσως ένας συνδυασμός έντονης απογοήτευσης από την κοινωνία, όσον αφορά τις απώλειές της».

Ο Χαβρίλοφ πιστεύει ότι η πιθανότητα πυρηνικής επίθεσης από τη Ρωσία είναι μικρή, αλλά και αυτή δε θα εμποδίσει τα στρατεύματα της χώρας του από το να πολεμήσουν, προσθέτοντας:

«Ναι, θα ήταν δράμα. Για όλους θα είναι απλά - ένας Θεός ξέρει τι σενάριο - αλλά αυτό [ένα ενδεχόμενο πυρηνικό χτύπημα] δεν είναι απειλή που θα μας σταματήσει από το να... συνεχίσουμε τον πόλεμό μας».

Όσο για το πότε θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος, ο Χαβρίλοφ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι για μια μακρά μάχη, εάν η Ρωσία είναι σε θέση να ενισχυθεί. Ο ίδιος είπε: «Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση, ο πόλεμος θα διαρκέσει κάποιο χρονικό διάστημα. Αλλά η αίσθησή μου είναι ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης, αυτός ο πόλεμος θα έχει τελειώσει».

Πρόσθεσε ότι «οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μόνο εάν τα ρωσικά στρατεύματα ήταν έτοιμα να εγκαταλείψουν κάθε σπιθαμή της Ουκρανίας», συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας που προσάρτησε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το 2014.

«Υπάρχει μια απόφαση στο εσωτερικό της κοινωνίας στην Ουκρανία ότι πάμε μέχρι τέλους. Δεν έχει σημασία τι είδους σενάριο βρίσκεται στο τραπέζι. Οι άνθρωποι πλήρωσαν με πολύ αίμα και μεγάλη προσπάθεια για όσα έχουμε ήδη επιτύχει. Και όλοι γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση ή παγωμένη σύγκρουση είναι μόνο η συνέχιση αυτού του πολέμου κατά της ύπαρξης της Ουκρανίας ως έθνους», υπογράμμισε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΡωσίαπόλεμοςΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανία