Κόσμος|29.11.2022 16:24

Rafale και Αίγυπτος απασχολούν και σήμερα τον τουρκικό Τύπο - «Χαλάει το σχέδιο της Ελλάδας»

Μαρία Ζαχαράκη

Rafale και Αίγυπτος απασχολούν και σήμερα, Τρίτη, τον τουρκικό Τύπο. Ειδικότερα, η Ακσάμ γράφει: «Έκκληση στις Ισλαμικές χώρες να στηρίξουν την ΤΔΒΚ και τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης - Στην Αίγυπτο μπορεί να διορίσουμε πρέσβεις».

Η Σταρ (σ.σ. όχι στο πρωτοσέλιδο) έχει τίτλο: «Χαλάει το σχέδιο της Ελλάδας! Κίνηση Rafale από την Τουρκία που άλλαξε τις ισορροπίες» και γράφει «36 αεροσκάφη και 250 στρατιωτικό προσωπικό της πολεμικής αεροπορίας του Κατάρ θα μπορούν να αναπτυχθούν σε στρατιωτικές βάσεις στην Τουρκία που θα καθοριστούν από το Γενικό Επιτελείο. Ανάμεσά τους θα είναι αεροσκάφη Rafale που κατασκευάζονται στη Γαλλία. Οι Τούρκοι πιλότοι θα μπορέσουν να αποκτήσουν σημαντική εμπειρία μαθαίνοντας τις δυνατότητες των αεροσκαφών Rafale στο πεδίο, κάτι που θα φέρει μεγάλο κέρδος στην Τουρκία. Στο αμερικανικό Forbes, η έμφαση δόθηκε στο ότι "τα Rafale θα μπορούν να προσφέρουν στην Άγκυρα ένα σοβαρό στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Αθήνας"».

Η Γενί Σαφάκ (σ.σ. όχι στο πρωτοσέλιδο) γράφει «Οριοθέτηση συνόρων Γαλάζιας Πατρίδας με την Αίγυπτο». Και έπειτα στο δημοσίευμα αναφέρει: «Με τη συνάντηση στο Κατάρ, η Τουρκία και η Αίγυπτος έδειξαν σημαντική πολιτική βούληση να δώσουν προτεραιότητα στο να μην επιτρέψουν σε άλλες δυνάμεις να εκμεταλλευτούν τους οικονομικούς πόρους της περιοχής».

Επίσης η Γενί Σαφάκ γράφει (σ.σ. όχι στο πρωτοσέλιδο): «Οι σχέσεις (Τουρκίας-Αιγύπτου) θα αναπτυχθούν σε 4 στάδια». Στο δημοσίευμά της αναφέρει:

«Το επόμενο διάστημα θα επιταχυνθούν τα βήματα που θα γίνουν στο πλαίσιο της εξομάλυνσης με την Αίγυπτο.

Πρώτον, οι συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο θα αποκτήσουν δυναμική. Ο υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι και ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ είναι μεταξύ των υπουργών που θα μεταβούν στην Αίγυπτο. Οι διυπουργικές συναντήσεις αναμένεται να γίνουν συχνότερες την επόμενη περίοδο.

Το δεύτερο βήμα θα είναι σε επίπεδο πρεσβείας. Σε λίγο θα διοριστεί πρέσβης.

Εκτός από διπλωματικές συνομιλίες θα υπάρξουν και οικονομικές. Επενδυτές από την Τουρκία θα εξορμήσουν στην Αίγυπτο την επόμενη περίοδο. Αυτή τη στιγμή, περίπου 200 τουρκικές εταιρείες με συνολικές επενδύσεις 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο και παρέχουν απασχόληση σε 65.000 Αιγύπτιους.

Το τελευταίο σκέλος θα είναι οι ΜΚΟ και οι επαγγελματικές οργανώσεις. Μη κυβερνητικές οργανώσεις και επαγγελματικές οργανώσεις θα ενισχύσουν τους πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

RafaleΤουρκίαΑίγυπτοςτουρκικά ΜΜΕειδήσεις τώρα