Κόσμος | 16.12.2022 00:21

Πώς ακούγεται ένας ανεμοστρόβιλος στο διάστημα; Το ηχητικό ντοκουμέντο της NASA από τον Άρη

Newsroom

Όχι μόνο την εικόνα αλλά και τον ήχο ενός ανεμοστρόβιλου στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη κατέγραψε το ρομπότ Perseverance της NASA. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα έχει στη διάθεσή της ηχητικό ντοκουμέντο από τον κόκκινο πλανήτη.

Τον «αμμοστρόβιλο» ηχογράφησαν, τα δύο μικρόφωνα του τροχοφόρου ρομπότ, τα οποία είναι και τα πρώτα που φτάνουν στον πλανήτη Άρη, στις 27 Σεπτεμβρίου 2021. Ωστόσο, η μελέτη που περιγράφει τα ευρήματα του Perseverance στην περιοχή δημοσιεύτηκε μόλις τώρα, στην επιθεώρηση Nature Communications.

Οι αμμοθύελλες σφυροκοπούν συχνά την ερημική επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη ενώ, κατά διαστήματα καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνειά του, με ένα αδιαφανές πέπλο, κοκκινωπής απόχρωσης. Στο κατά τα άλλα νεκρό τοπίο του πλανήτη, το μόνο που μπορεί κανείς να διακρίνει να κινείται είναι οι αμμοστρόβιλοι – οι ανεμοστρόβιλοι, δηλαδή, που μεταφέρουν σκόνη. Ενδεχομένως η μελέτη, προσφέρει στους ειδικούς περισσότερα στοιχεία σχετικά με την επίδραση που έχει η σκόνη στο κλίμα του Άρη, αλλά και τις φθορές που μπορεί αυτή να προκαλέσει σε επιστημονικά όργανα.  

Η επικεφαλής της μελέτης και επιστήμονας του ινστιτούτου αεροδιαστημικής μηχανικής Isae-Supaero, Ναόμι Μέρντοχ, σημείωσε στην Washington Post ότι, «καθώς ο αμμοστρόβιλος περνούσε πάνω από το Perseverance μπορούσαμε να ακούσουμε την πρόσκρουση μεμονωμένων κόκκων σκόνης πάνω στο ρομπότ». Καθώς το μάτι της δίνης περνά πάνω από το Perseverance, ο ήχος διακόπτεται για λίγα δευτερόλεπτα ενώ επανέρχεται, για αντίστοιχο χρονικό διάστημα, τη στιγμή που, η άλλη πλευρά του ανεμοστρόβιλου φτάνει στο ρομπότ.

Γνωστοί και ως κονιορτοστρόβιλοι, οι αμμοστρόβιλοι συνήθως σχηματίζονται τις θερμότερες ώρες της ημέρας, όταν θερμός αέρας αρχίζει να ανεβαίνει από το έδαφος. Η βάση του στροβίλου ρουφά περισσότερο θερμό αέρα και επιταχύνει την περιστροφή, καθώς η ανοδική κίνηση ρίχνει την πίεση στο επίπεδο του εδάφους. Στην κορυφή του ρομπότ της NASA, το όργανο SuperCam κατέγραψε και εικόνες από το φαινόμενο, από τις οποίες οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι επρόκειτο για έναν αμμοστρόβιλο διαμέτρου 25 και ύψους 118 μέτρων- ήταν, δηλαδή, ψηλότερος από το Άγαλμα της Ελευθερίας μαζί με το βάθρο του.

Η ηχογράφηση παρουσιάστηκε από τη NASA την Τρίτη. Το ηχητικό ντοκουμέντο δεν είναι το μανιασμένο ουρλιαχτό που θα περίμενε κανείς από έναν ανεμοστρόβιλο στη Γη, καθώς, λόγω της ατμόσφαιρας του κόκκινου πλανήτη, η οποία αποτελείται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από διοξείδιο του άνθρακα (άρα είναι 100 φορές πιο αραιή από τη γήινη), οι ήχοι ακούγονται πνιχτοί.

Θέμα τύχης η ηχογράφηση του ανεμοστρόβιλου

Η Μέρντοχ επεσήμανε ότι, η πρώτη ηχογράφηση αμμοστροβίλου στον Άρη ήταν λίγο – πολύ  θέμα τύχης καθώς, τα μικρόφωνα του Perseverance μεταδίδουν καταγραφές διάρκειας μόλις τριών λεπτών, αυστηρά για οκτώ φορές τον μήνα. Προγραμματίζονται για τις ώρες κατά τις οποίες είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα στροβίλων ενώ οι κάμερες του ρομπότ είναι στραμμένες προς την κατεύθυνση που αναμένεται να ξεσπάσουν τα φαινόμενα.

Ο αμμοστρόβιλος καταγράφηκε από πολυάριθμα όργανα τα οποία, κατά το σύντομο πέρασμά του, μέτρησαν την πτώση της πίεσης καθώς και τις μικρές μεταβολές της θερμοκρασίας. Εντωμεταξύ, οι εν λόγω ανεμοστρόβιλοι του κόκκινου πλανήτη είναι η τελευταία ελπίδα της αμερικανικής διαστημικής εταιρείας για το στατικό ρομπότ που καταγράφει σεισμούς στον Άρη, ονόματι InSight καθώς, οι ηλιακοί συλλέκτες του είναι καλυμμένοι  με σκόνη. Μόνη ελπίδα των επιστημόνων είναι κάποιος περαστικός ανεμοστρόβιλος να καθαρίσει, ενδεχομένως, τα σκονισμένα πάνελ του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ανεμοστρόβιλοςNASAπλανήτης Άρηςειδήσεις τώραδιάστημα